Насекоми

Насекоми

Насекоми, видове, особености и характеристики на насекомите. Какво знаете за насекомите? Подробен раздел посветен на насекомите.
Водно кончеВодно кончеВеднага след пеперудата, по красота и богатство на цветовете се нарежда водното конче в пъстрото семейство на насекомите. При тях може да се открие всичко от света на прекрасните багри.
Кои са гигантските паяци?Кои са гигантските паяци?Паяците-гиганти всяват истински ужас у хората, страдащи от арахнофобия - страхът от паяци. Всъщност повечето от тях далече не са толкова опасни за хората, колкото отровните паяци
Дървеници - какво трябва да знаемДървеници - какво трябва да знаемДървениците са малки неприятни насекоми, които обичат да се крият по дупчици или пукнатини, и да си похапват човешка кръв.
Хлебарките - какво трябва да знаемХлебарките - какво трябва да знаемАко трябва да опишем хлебарките, най-често използваните епитети за тях са отвратителни, гнусни и гадни. Въпреки тези напълно заслужени определения, те са и интересни създания, за които най-подходящото определение е неизтребими.
Мравките - какво трябва да знаемМравките - какво трябва да знаемМравките са едно процъфтяващо днес семейство насекоми с дълга история на Земята. Те са навсякъде около нас, макар че рядко ги забелязваме, въпреки изобилието, което представляват.
Спят ли изобщо мравкитеСпят ли изобщо мравките
19 Август
Нина Норд
Царицата на мравките спи дълбоко, за да се възстанови, докато мравките-работници са принудени да спят на пресекулки. Царицата спи около девет часа на денонощие - само по този начин тя може да произвежда яйца през цялото време.
Хлебарката живее няколко дни без глава, самата глава - същоХлебарката живее няколко дни без глава, самата глава - същоХлебарката е толкова издържливо насекомо, че ако главата й бъде отделена от тялото, тя ще може да живее още няколко дни. Интересен факт е, че и самата глава ще оцелее точно толкова дни, колкото и тялото.
Интересни факти за водните кончетаИнтересни факти за водните кончетаВодните кончета са изключително красиви, но освен това имат куп интересни особености, като една от тях е способността им да развиват много висока скорост - до 60 километра в час.
Как пчелите правят медКак пчелите правят медВъпреки че сигурно почти няма човек, който да не е ял мед, изключително малко са хората, които знаят как точно се прави.
Комарите - преносители на заболяванияКомарите - преносители на заболяванияС наближаването на пролетта всяка буболечица се раздвижва – в това число и досадните комари. Освен да причиняват неприятен сърбеж и нежелани реакции у хората, те пренасят опасни заболявания като малария при човека, конски енцефаломиелит при конете