Росомаха

Росомаха
Снимка: DanielBrachlow/pixabay.com

Росомаха е едър хищник, който е близък до видрите, скунксовете и поровете, но не прилича на нито едно от тези животни. Росомахата е животно с много интересна визия и поведение.

История на Росомаха

Смята се, че Росомаха се е появила на планетата ни преди повече от 50 милиона години. Днес съществува само една разновидност Росомаха, макар че преди векове видовете са били много повече. Днес Росомаха може да се срещне в северната част на Скандинавския полуостров, в Естония, Латвия, Литва, Русия, Финландия, Полша и Беларус. Росомахата може да се види също така в САЩ, Европа и Азия.

Интересен факт е, че щата Мичиган носи наименованието "щатът на росомахата". Росомахата предпочита студени местности, живее в тундрата, в широколистни гори, както и в огромните простори на тайгата. Въпреки че има огромен ареал на разпространение, Росомаха не образува голяма популация на нито едно място, затова е много трудно да се срещне това животно.

Росомахата има индивидуални участъци, които пази. Те достигат до 2000 квадратни метра за едно животно. Другото наименование, с което е известна Росомаха, е Лакомец, тъй като това животно е изключително лакомо и винаги е гладно.

Как изглежда Росомахата

Росомаха е малка, но не е и чак толкова едро животно - то тежи до 30 килограма и е дълго до 86 сантиметра. В редки случаи се срещат мъжки представители на този вид, които достигат до 105 сантиметра дължина и тежат над 35 килограма.

Опашката на Росомахата става дълга до 23 сантиметра. Външният вид на Росомаха напомня за мечка и донякъде за язовец, невестулка, лалугер и пор. Тялото на Росомахата е набито и тя има тромав вид като ленивец. Задните крайници са по-дълги от предните и поради тази причина гърбът на Росомахата е като дъга, която е огъната към задната част на тялото на животното.

Главата на Росомахата е едра, муцуната е издължена, тъпа отпред. Опашката на Росомахата е покрита обилно с козина. Лапите на Росомахата са несъразмерно големи - те са широки 10 сантиметра и са дълги 9 сантиметра. Това позволява на Росомахата да се придвижва по дълбок мек сняг, без да потъва в него. Росомахата има огромни нокти, които са извити като куки. Когато върви, Росомахата слага на снега цялата си лапа и затова изглежда, че ходи тромаво.

Ушите на Росомахата са малки и със заоблена форма. Зъбите на Росомахата са много остри, челюстите са мощни. Тялото и крайниците на Росомахата са покрити с изключително гъста дълга козина. Тя е кафява или кафяво-черна на цвят, като на тила на животното и по хълбоците му има златисти линии. Срещат се и Росомахи, които са сребристи на цвят.

С какво се храни Росомахата

Росомахата излиза на лов както през деня, така и през нощта, защото се опитва да хване възможно най-много животни, които са подходящи за храна. Голяма част от храната на Росомахата се състои от мърша. Росомахата има невероятно обоняние, тя може да върви километри по следите на кървава диря и така успява да намери останки от плячката на мечки, рисове и вълци.

Росомахата напада елени, сърни, не се страхува да се нахвърли върху доста по-едрия от нея лос. Понякога, ако не е намирала дълго време храна, Росомаха влиза в битки с лисици, които често убива. Често в менюто на Росомахата има катерици, порове, златки, белки, бодливи прасета, яйца от птици, корени, плодове, насекоми и червеи.

Росомахата е важна за природното равновесие, тъй като тя е природен санитар подобно на лешояди и чакали. Росомахата атакува и изяжда предимно болни или слаби животни. Росомахата преследва с тичане жертвата си. Тя тича не много бързо, но може дълго да издържи и често точно това й помага да настигне жертвата, която се изморява от дългото преследване.

Росомахата изяжда огромно количество месо наведнъж, а каквото остане, скрива, като го заравя в снега. Често Росомаха убива животни, попаднали в капан, и ги изяжда, като оставя само част от тях в капана. Има случаи, в които едра Росомаха напада вълк единак, за да го изяде. Росомахата успява да хваща с лекота различни видове риба, лови и птици, които гнездят по земята.

Росомахата прилича на мечка
Снимка: TheOtherKev/pixabay.com

Размножаване на Росомахата

Росомаха води самотен начин на живот, но по време на размножителния период търси партньори. По това време мъжките Росомахи се бият безпощадно, като оставят огромни рани по телата на съперниците си. Периодът на чифтосване започва през април, но някои животни се чифтосват до октомври.

Въпреки това малките Росомахи се раждат по едно и също време. Този феномен се обяснява с факта, че въпреки че бременността трае около 10 месеца, развитието на ембриона трае само месец и половина. През останалото време яйцеклетката е в консервирано състояние, докато дойде подходящият момент за раждане.

По този начин всички женски раждат по едно и също време. Раждат се от 2 до 4 малки, които се хранят почти 3 месеца с кърма, а след това майката ги храни със сдъвкано месо. След като може да се храни като възрастните и придружава майка си на лов, малките Росомахи остават с майка си около 2 години.

Затова женските раждат веднъж на 2 години. Мъжката и женската Росомаха остават заедно само няколко седмици по време на размножителния период, но майката ражда сама и е принудена да разчита само на себе си в отглеждането на малките. Тя дори трябва да ги пази от мъжкари, които може да ги изядат, дори да са собствените им деца.

Любопитни факти за Росомахата

Росомаха може много бързо да се катери по дърветата. Интересен факт е, че козината на Росомахата никога не се покрива с лед, колкото и да е студено. Росомахата предпочита да живее в бърлоги на други животни, но може да се настани в пещера, храст или хралупа на дърво. Ако не може да намери подходящо място за леговище, Росомахата просто ляга на снега и се свива на кълбо.

Росомахата е много смело животно и ако плячката й е заплашена от едро животно като мечка, Росомахата не се колебае да я нападне въпреки нищожните си шансове за победа.

Росомахата издава звуци, които приличат на лай. Росомахата избягва хората, още повече, че те я преследват заради ценната й козина. Ако се почувства застрашена, Росомаха може да нападне човек. Ако се вземе като малка, Росомахата може да бъде опитомена. Естествените врагове на Росомахтаа са вълците, рисовете и мечките. Често се случва Росомаха да загине от глад, тъй като не е намерила дълго време храна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати