Азиатско диво куче

Азиатско диво куче
Снимка: Camera-man/pixabay.com

Азиатските диви кучета са наричани още червени кучета или свирещи кучета. Размерът им е близък до този на немската овчарка, но повече приличат на дългокраки лисици. Тези хитри животни са известни с високите си скокове и се причисляват заедно с вълците, койотите и лисиците към семейство Кучеви.

Азиатските диви кучета не са стандартни кучета поради ред причини. Не принадлежат към никой подвид, както вълците, например. Имат само два кътни зъба на всяка страна на долната челюст, вместо три, а самата челюст е по-къса от тази на обикновените кучета.

Женските индивиди имат повече млечни хълмове от другите видове и могат да родят до 12 малки наведнъж.

Тези животни са изключително атлетични. Могат да бягат много бързо, плуват добре и скачат на огромна височина. Тези умения са им необходими, когато ловуват на глутници. В някои защитени територии делят хабитата си с тигри и леопарди.

Азиатските диви кучета приличат на лисици
Снимка: MrsBrown/pixabay.com

Видът естествено се среща в източна и южна Азия, от Сибир на север до Малайзия на юг. Населяват многообразни климати и територии, включително гъсти гори, степи и дори алпийски региони.

Различават се в разцветката си от тъмно сиво до ръждиво червено и пясъчно, в зависимост от местообитанието. Опашките им са покрити с гъста козина, подобна на лисичата и често са черни в края. Най-често коремите им и лапите им са бели.

Възрастните индивиди имат дълга опашка и заоблени уши, а мъжките, както при повечето бозайници, са по-едри и тежки от женските. Тези животни са адаптират много умело към средата си, подобно на повечето кучешки видове.

А самата територия, която защитават е внушителна – може да достигне до 88 кв. км. Това е заради постоянната нужда от плячка, която те ловуват на глутници.

Комуникацията между азиатските диви кучета става посредством доста зловещо свирене и високочестотни писъци, които не се срещат никъде другаде в животинския свят.

Основна плячка и храна на азиатските диви кучета са копитните бозайници – в Индия те се хранят с елени, диви свине, биволи и диви кози. В Югоизточна Азия с гаури, а в Сибир със северни елени и с овце. Но храната им често включва и горски плодове, гущери и зайци.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати