Американски Енот

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Американски енот

Американският Енот, популярен още с наименованието Миеща Мечка, е дребно диво животно, което напоследък става все по-популярно като екзотичен домашен любимец заради факта, че лесно свиква с хората и се проявява като дружелюбно дори към котки и кучета.

История на Американския Енот

Прародителите на съвременния Американски Енот са се появили на планетата ни преди около 25 милиона години. В продължение на векове Американският Енот е бил убиван заради ценната си козина. Американският Енот е разпространен в Северна Америка до южните провинции на Канада. Аклиматизацията на тези животни е била направена в Германия и на територията на Русия, откъдето животното е достигнало до Франция и други части на Европа. През XIX в. Американски Енот е използвано за създаване на зооферми в руски и европейски градове. Съществуват огромни групи Американски Еноти, които са успели да избягат от такива зооферми. Подходяща среда на обитание са смесените гори със стари дървета и наличие на водоеми или блата. Често животните се настаняват и в покрайнините на градовете, където имат възможност за намиране на храна.

Характеристики на Американски Енот

Американският Енот е бозайник с големината на домашна котка. Дължината на тялото на Американския Енот е от 45 до 60 см, а дължината на опашката - от 20 до 25 сантиметра. Теглото на Американският Енот достига между 5 и 9 килограма. Крайниците на Американски Енот са къси и завършват с лапи с много добре развити пръсти, чийто отпечатък напомня на този от човешка ръка. С предните си лапи Американски Енот може да хваща и задържа предмети и дори да мие храната си, благодарение на което е наречен Миеща Мечка. Ноктите на Американски Енот са дълги и благодарение на тях животните са отлични катерачи. Стъпалата на Американския Енот са изключително подвижни и могат да се завъртат на 180 градуса, което позволява на животното да се движи надолу с главата, докато се придвижва по клоните на дърветата. Американският Енот може да стои изправен само на задните си крака.

Козината на Американския Енот е гъста, с кафяфо-сив цвят и 90 процента от нея представлява гъст пухкав долен слой, който предпазва животното от измръзване в студена вода. Главата на Американския Енот е широка, със заострена муцуна и изправени заоблени уши. Муцуната на Американския Енот е къса. Предната част на главата на Американски Енот прилича на маска: черен нос, заобиколен от бяла козина, черна лента отгоре, която преминава към челото, а около очите – широки черни ленти с бели краища, водещи към врата.

С какво се храни Американски Енот

Миеща мечка

През пролетта и в началото на лятото Американският Енот предпочита да ловува, тъй като по природа е хищник. Американски Енот атакува дребни гризачи, бръмбари, змии, малки птици, може да нападне кокошки. Търси плячка и във водата. Това умно животно потапя чувствителните си предни лапи във водата и след като определи, че напипаното става за ядене, рязко ги изважда от водата. Ако хване риба или рак, ги удря с цялата си сила в камъните.

В края на лятото и началото на есента Американски Енот отдава предпочитание на растителната храна. Храни се основно с плодове, орехи и жълъди. Тъй като животното не се страхува от хората, то често търси храна и в градините и задните дворове.

Размножаване на Американски Енот

Половото съзряване на Американски Енот настъпва на година и половина при женските и след втората година при мъжките. Любовният период настъпва в края на февруари и началото на март. Тогава животните започват да си търсят партньори и единствено това може да ги накара да напуснат територията си. Щом мъжкият намери женска, не губи много време в ухажване. След чифтосването той си тръгва, за да търси друга партньорка.

Бременността при енотите трае 60 дни, като в този период женската става изключително раздразнителна и агресивна. След раждането тя сама отглежда потомството, което е от 2 до 5 новородени. При раждането си те са с тегло 75 грама. Козината започва да расте интензивно и до два месеца вече е гъста като на родителите им.

Малките започват да се хранят с твърда храна от деветата седмица след раждането си. Те общуват с майка си с помощта на звуци – свистене или силни викове, в зависимост от това, от какво имат нужда – храна или да бъдат обгрижени. На 5 месеца малките вече могат да водят самостоятелен живот. Най-тежкото изпитание е първата им зима. Ако я преживеят, се справят успешно с всичко дълги години. Средната продължителност на живота на Американски Енот е от 12 до 20 години.

Любопитни факти за Американски Енот

Американски Енот има перфектно зрение и е в състояние да различава някои цветови нюанси. Американски Енот има помощни дълги твърди косми. Те са много чувствителни, разположени са по цялото тяло, което им помага да събират информация за обстановката около тях.

Тези пъргави животни могат да тичат със скорост до 24 км/ч и да скочат от височина до 12 метра, без това да се отрази на общото им състояние. Американски Енот е отличен плувец и винаги си прави жилище в близост до вода. Бърлогата на Американския Енот е разположена на около 30 см под земята - обикновено тези животни използват стари дупки на язовци или лисици. Освен основната бърлога те винаги имат по няколко резервни убежища.

Винаги гледат да избегнат директен сблъсък, но ако се стигне до такъв, се отбраняват агресивно. При възможност се преструват на мъртви, за да избегнат нападение.

Енот

По характер Американския Енот е много миролюбиво, дружелюбно, активно, любознателно, изобретателно и има висок интелект. В състояние е да учи и да запомня наученото за продължителен период.

Американски Енот, който живее в северните райони, за разлика от южните си събратя, изпада в зимен сън подобно на мечките, като предварително увеличава теглото си до три пъти и може да достигне до 20 кг тегло. Продължителността на зимния сън зависи от студения период. Най-дълъг е при животните в Канада – до 5 месеца, докато обитаващите южните части на Северна Америка изобщо не спят, а прекарват студеното време в скривалищата си, при което независимо от самотния им начин на живо го правят групово.

Тези интелигентни и изобретателни животни често са натрапници и се заселват дори в къщите. Много хора са очаровани от тях и дори ги отглеждат като домашни любимци в много държави.

Вреди от Американски Енот

Случва се Американски Енот да убие домашни кокошчици и други фермерски птици, затова в някои райони това животно се смята за вредител, подобен на белките, златките, поровете, плъховете, мишките и други гризачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest