Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Носорог - всичко, което трябва да знаем

Носорог - всичко, което трябва да знаем

Носорог

Сушата и водните пространства на Земята имат своите великани сред животинските видове. Някои страни от биологията на най-едрите животни не е добре позната. Различни изследвания в последните десетилетия разкриха нови, понякога изненадващи факти, които промениха предишни представи за начина на живот, взаимоотношенията и поведението на различни видове животни.

Повечето от гигантите в животинския свят имат не само интересна биология, но притежават голяма сила. Независимо от това те се нуждаят все повече от закрила, защото враговете им в животинското царство са малко, но човекът си остава най-опасен и на него се дължи все по-намаляващата популация на едри животни.

Това важи с пълно сила за носорога, едно от най-големите, но вече застрашени животни на планетата. На 22 септември се отбелязва световният ден на носорога и затова нека да поговорим за всичко важно за тези симпатични гиганти, което трябва да знаем.

Произход на вида и разпространение на носорог

Едрото тревопасно животно с характерен рог на носа, който е дал името на вида, живее на земята от 50 милиона години. Древните предшественици на съвременния носорог са имали по-щастлива съдба, защото са заемали далече по-голям ареал от съвременните представители. Бели и черни носорози днес може да се открият в Африка, а суматренски, индийски и явански има в Азия. Африканските населяват източните и южните части на континента. Азиатските животни живеят на територията на днешните държави Индия, Непал, Виетнам, Малайзия и Индонезия. Саваните, гъстите гори и тресавищата са предпочитаните места за живот на вида.

Обща характеристика на носорога

Носорозите, латинско название Rhinocerotidae, са семейство от едри тревопасни животни, от разреда на нечифтокопитните. В момента на Земята живеят 5 вида от тях. Огромните животни с голяма телесна маса са сред най-едрите сухоземни животни след слоновете. Теглото им е от 900 килограма до 4 тона според вида. Малките са до 65 килограма. По-дълги са, отколкото широки. Четири метра може да стигне дължината, а височината също е доста голяма, до 180 сантиметра.

Белият, черният и суматренският носорог имат по два рога, а индийският и яванският по един. Рогът, който е най-забележителната част от визията на животното, е разположен на върху костта на горната челюст. Всички имат голяма глава, масивни гърди, дебели и здрави крака и къса опашка. Кожата му е дебела, сива или кафява. Слухът и обонянието му са отлично развити за сметка на слабото зрение. Той са късоглед. Броят на пръстите на всеки крак е три.

Макар че са едри животни, противно на очакванията са много пъргави. Развиват завидна скорост от 64 километра в час. Макар че представата за тях е за огромни и несъкрушими животни, те са доста чувствителни, най-вече по отношение на кожата. Тя лесно се разранява и страда от ухапвания от насекоми. За да я пази, носорогът често се въргаля в калта.

Животното е тревопасно. Белият носорог пасе трева, заради което природата го е снабдила с квадратни устни, които му помагат за този вид хранене. Останалите видове ядат листата на дърветата.

Малък носорог

Това животно е териториално и не живее на стада. Мъжките заемат, маркират и бранят територията си. Рогът се използва само при битки между мъжките, или когато женските бранят себе си и малките си от лъвовете, хиените и тигрите.

Носорозите общуват по инфразвуков начин. Нискочестотните звуци, които издават, им служи за целта, но човешкото ухо не ги долавя.

В дивата природа великанът живее 35-40 години, но в плен пределната възраст е с около 10 години повече.

Хранене на носорога

Всички животни от вида са тревопасни. Само черният яде от клоните и листата на дърветата и храстите. Погълнатата храна е до 70 килограма на ден. Той може да усвои дори отровни растения, извличайки полезните им части. Носорозите се хранят от сутрин до вечер с тревата по откритите поляни. В зоопарковете ги хранят със сено и трева.

Размножаване на носорога

Половата си зрялост женската достига на 6-7 години, а мъжкият на 10-12 години. Няма определен сезон за размножаване на носорога. Мъжките водят битки за женска, но женските отпъждат мъжкарите като са много агресивни. Само най-упоритите успяват. След чифтосване партньорите се разделят. Бременността трае 16-18 месеца, след което се ражда едно малко. Тъй като е над 60 килограма, то прохожда още след 10 минути.

Видове носорози

Днешните запазени видове носорози са малко, но в древни времена планетата е била населявана от повече видове от тези сухоземни гиганти.

Телеоцерасът е изчезнал вид тревопасен носорог, населявал Северна Америка през плиоцена.

Вълнестият носорог е друг изчезнал животински вид, живял в Европа и Северна Азия в началото на плейстоцена.

Еласмотерият е изчезнал вид гигантски носорог, населявал Евразия през средата на плейстоцена, преди 2, 6 милиона години и запазил се допреди 50 хиляди години.

Бял носорог

Белият носорог, с латинско название Ceratotherium simum, е тревопасен вид от семейството на носорозите. Наричат го бял, но цветът му всъщност е сив. Има издадена напред муцуна и широка уста, с която пасе тревата. Двата рога са отличителна черта. Тежи до 4 тона и е висок 180 сантиметра до холката.

Бял носорог

Населява източните и южните части на Африка, в гористи и тревисти места. Пръхтенето, ръмженето и рева са звуците, които се чуват около носорозите, но женските мяукат, когато общуват с малките си.

Прекарват деня в паша. Малкото носорогче е беззащитно и се нуждае от непрекъснатите грижи на майка си. Рогът при него започва да расте, когато стане на годинка.

Майката ражда по едно малко, което остава с нея от 2 до 4 години. Този вид доживява до 50-60 години.

Черен носорог

Черният носорог е с латинско название Diceros bicornis. Той е единствен останал представител на рода си. Ареалът му днес е силно ограничен и е застрашен критично от изчезване. Все още се среща в Африка, в южните, източни и централни части, но рядко може да бъде видян, защото животните са съвсем малко. Черният носорог е всъщност с кафяво сив цвят, въпреки името си.

Индийски носорог

Индийският носорог, на латински наричан Rhinoceros unicornis, е едно от най-големите сухоземни животни на планетата. Наричат го още еднорог носорог. Живее в тревистите равнинни места на Индия и Непал. Изглежда тромав, но се развива до 55 километра в час. Изненадващо е отличен плувец.

Цветът му е сивокафяв. Има само един рог, който стърчи вертикално нагоре. Смята се, че точно този рог е родил мита за еднорога във фолклора на много народи. Кожата му е подобна на вид на броня и това също му е отличителна черта. Устата му е широка и наподобява животно от праисторически времена.

Възрастните екземпляри надвишават 3 тона. Той е вторият най-голям представител на семейството след белия носорог заедно с яванския.

В миналото е обитавал гористите местности и саваните на Индия, Непал и Пакистан, но заради рога и тук е избиван масово. Затова вече е защитен вид и живее в индийски резерват. Има само около 3 хиляди животни в Индия и Непал.

Явански носорог

Яванският носорог, Rhinoceros sondacus, е рядък вид носорог, наречен още брониран, заради визията му, която е идентична на индийския му събрат. От някогашната популация из цяла Азия днес са останали около 100 екземпляра на островите Ява, Суматра и Борнео. В Лаос, Южен Виетнам и Мианмар се срещат отделни малки популации. В националния парк на остров Ява се е оформила по-стабилна популация.

Животното е по-едро, възрастните достигат до 3 тона и до 2 метра височина. По размер са близо до индийския носорог. Този носорог е втори по големина след белия, заедно с индийския.

Носорозите са застрашени от изчезване

Суматренски носорог

Суматренският носорог е най-малкият носорог. Височината му е до 145 сантиметра, а теглото му стига до 1 тон.

Някога суматренският носорог се е срещал в цялата азиатска територия, но днес е почти изчезнал. Смята се, че има още около 100 животни в природата. През миналата година са починали последните два в Малайзия, с което тези животни вече са изчезнали от територията на страната.

Митовете около носорога

Известни са много митове за носорога, особено в африканския свят. Най-известното в носорога е рогът му, за който се смята, че е лековит. Може за изцери всички болести и дава полова мощ. Това не е вярно, тъй като рогът е изграден от кератин, а той няма такива лечебни свойства.

Друг известен мит е, че това е пожарникарят на саваната. Той гаси всеки огън, който е запален, дори на километри от него. Няма документирани случаи, че това е така.

Срещу трафика на роговете на носорози се води усилена борба, но той продължава.

На 22 септември е Международният ден на носорога. Той се провежда, за да се изгради природозащитно съзнание у хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest