Крокодил

Крокодили

Има животно, което не остарява и ако не се нарани, може да надхвърли възрастта от един век. Това животно е може би единственото в света, което смята човека за част от менюто си и е готово да напада хора всеки момент, когато се окажат в опасна близост до него.

Да, става въпрос за крокодила. Това огромно влечуго, дошло от праисторически времена е перфектен хищник, който не отбягва човека, а го напада и поглъща, както и всичко друго, което се движи. Ще проследим появата му някъде назад във времето, за да докажем, че оцеляват най-приспособимите.

Произход на крокодилите

Крокодилите - Crocodilia, принадлежат към разреда на едрите влечуги. Те имат общ прародител с птиците и бозайниците отпреди 300 милиона години. В края на триаса влечугите се отделят като самостоятелен вид, а през юра и креда преживяват разцвет. Крокодилите успяват да надживеят динозаврите и да останат най-едрите хищни влечуги.

Делят се на три семейства - крокодилови, алигаторови и гавиалови, като крокодиловите са най-много видове, общо 14.

Външен вид на крокодилите

Фактът, че крокодилите са надживели превратностите на времето се дължи на това, че са най-високо организираните влечуги. Те се отличават с издължено и сплескано тяло, плоски глави и удължена напред муцуна, с къс врат.

Крокодилите имат 4 броя крайници, като предните завършват с пет пръста, а задните с четири. Те са водни животни основно и затова имат ципи за плаване на пръстите.

Най-силното им оръжие са техните челюсти. Долната и горната се съединяват с неподвижна кост, във форма на квадрат. Имат клапи, които затварят ноздрите и ушите, когато са под вода. Сърцата им са двукамерни.

Местообитание на крокодилите

Какво знаем за местообитанието на крокодилите? Разпространени са в тропическите области на всички континенти, които имат тропици - Азия, Африка, Америка, Австралия, както и островите в Индийски и Тихи океан.

Видове крокодили

Голям крокодил във вода

Крокодилите като цяло са огромни, но все пак размерите им варират в широки граници. Най-малките са карликов и китайски крокодил, които са до метър дължина. Гигантите са над 7 метра и над 1 тон тегло. Най-големите екземпляри са от четири вида: соленоводният, гавиалът, нилският и черният кайман. Те са и най-едрите влечуги на планетата.

Соленоводен крокодил

Соленоводният крокодил се счита за най-едрото влечуго, защото е най-голям от всички видове. Нарича се така, защото се среща както в солени, така и в сладки води, най-вече в устията на реките и край бреговете. Среща се в Азия, Австралия, някои острови на Микронезия и на Соломоновите острови.

Главата на влечугото е голяма, с широки и изключително силни челюсти. На цвят е сив, а опашката и корема му са петнисти.

Храни се основно с риба, влечуги и птици, както и с едри животни. Към менюто му влизат биволите, кенгуру, маймуните, леопардите, елените, акулите, делфините и дори тигрите. Този вид е човекоядец.

Ареалът на това опасно и силно влечуго е много широк. Въпреки това популацията е намаляла силно, защото видът е бракониерстван усилено от човека.

Смята се, че този хищник отнема живота на 2 хиляди човека годишно, но статистиката не е точна, защото много случаи остават неразследвани. Въпреки че видът има лоша слава, той има важно значение за екосистемата. За да бъдат нападани толкова често хора от силното животно, причината е стесненият ареал, който е зает от човека.

Размножаването на това гигантско влечуго е чрез яйца, заровени в земята. Когато станат готови за излюпване, те издават звучи, с които викат майките да ги открие. Сред крокодилите се наблюдава канибализъм, големите изяждат малките. Интересен факт е, че полът се определя от температурата на яйцата. Мъжките изискват по-висока температура.

Нилски крокодил

Крокодилите са хищници

Нилският крокодил оспорва първенството по размери на соленоводния. Ареалът му е на юг от Сахарската пустиня, както и на Мадагаскар. В миналото се е срещал по течението на Нил, на територията на Египет и така е получил името си, но е бракониерстван и е изчезнал от тези места. Сега са внесени в южната част на страната и са защитени животни.

Нилският крокодил е с лоша репутация и това е напълно оправдано. Той убива най-много хора в Африка. Разбира се, причината е в хората, които нарушават екосистемата, както е станало в езерото Виктория преди около 3 десетилетия. Заради внесено растение, което се разпространило широко, измрели много животни, с които се храни хищникът, и той започнал да напада хора. Мерките, взети от хората за възстановяване на екосистемата на езерото, довели до намаляване на човешките жертви.

Нилският крокодил е около 6 метра, теглото му е около половин тон, но има екземпляри до 800 килограма. Тези влечуги живеят до 70-90 години и се хранят както с риба и птици, така и с всички бозайници, които успеят да уловят. Нападат и хора.

Нилският крокодил се размножава чрез яйца. Майката снася на сушата между 25 и 80 броя и ги заравя в пясъка. Много от тях стават жертва на други животни. При излюпването на малките, които са напълно оформени, майката ги пренася в устата си до водата. Повечето от тях стават жертва на хищници, но оцелелите малки почти нямат врагове като пораснат, те са съвършени хищници.

Гавиал

Гавиалът е едър вид крокодил, останал единствен представител на семейството. Разпространен е в Индия, Непал, Бутан, Мианмар, Бангладеш, Пакистан.

Този вид се отличава с дълга и тънка муцуна, а тялото му не надвишава 6, 5 метра. Предният край на муцуната му е лека разширен, което дава названието на вида. Характерни са също дългите му, тънки и остри зъби, на гърба са кафяво-зелени, а коремите им са жълто-зелени.

Хранят се основно с риба и дребни бозайници. Ядат и трупове, дори на хора, но не са опасни за жив човек, независимо че са доста едри.

На около 10 години женската достига полова зрялост. Всеки мъжки има харем от няколко женски, които пази. През размножителния сезон, който се пада напролет, женската снася до 40 яйца, скрити в дупка. Майката не пренася малките до водата, но се грижи за тях няколко седмици.

Гавиалът е застрашен вид. Включен в Червената книга на застрашените видове.

Черен кайман

Черен кайман

Черният кайман е най-големият представител на алигаторите. Живее най-вече в сладки води, но има и соленоводни обитания, около река Амазонка.

Възрастният достига седем метра и тегло до един тон.

Храни се с риба, бозайници, напада и едрите от тях, както и човека. Това е следващия човекоядец сред тези едри влечуги, често напада и домашни животни.

Този вид също е напад от бракониери и е намалял силно, но все пак популацията им е сравнително стабилна и не са все още застрашен от изчезване вид.

Размножаването става чрез яйца, снесени в широки дупки от женската, на брой около 60. Малките се излюпват след 3 месеца и биват пренесени от майка си до водата. Сравнително малка част от тях оцеляват и порастват до размерите на възрастни животни.

Интересни факти за крокодилите

Крокодилът издържа без храна до 2 години.

Храносмилателната система на крокодила е толкова мощна, че може да смила и камъни.

Женската има по-висока телесна температура от мъжкия.

Крокодилите не обичат студа. Не могат да оцелеят под 10 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest