Каква е разликата между белка и златка

Каква е разликата между белката и златката

Златката (Martes martes) и Белката (Martes foina) са дребни хищници от семейството Порови (Mustelidae).

Златката е типичен обитател на гората. Предпочита стари, осеяни тъмни иглолистни и смесени гори с големи кухи дървета и ходи на открити места само по време на лов. Живее в хралупи по дърветата, гнезда на катерици, може дори да скача от дърво на дърво.

Белката обитава и горите, но предпочита дерета, равнини, голи скалисти места, а понякога се настанява и в кариери, градини и селища, дори в градовете. Прави си леговища както в хралупи, така и в стари пънове и пукнатини по скалите.

Каква е разликата между белка и златка?

И двете животни могат да се катерят по дърветата но предпочитат да тичат и ловуват главно по земята. Те са активни предимно в тъмните часове на деня, но не е такава рядкост да ги видите и през деня.

По външен вид белката и златката са подобни. Те имат рязко очертано светло петно на шията, което се простира до гърдите, както и дълга опашка. Те се различават повече по някои характеристики на строежа на черепа и зъбите, отколкото по външни признаци.

Белка

Цветът на златката е кафеникав (тъмен до жълто-кафяв), а петното на гърдите златисто-оранжево и закръглено. Козината и е мека и пухкава. Тялото и е енергично и силно.

Белката е по-светла от златката, обикновено сива до сиво-кафяво, петното на гърдите е бяло и раздвоено и може да се простира и до предните крака. Козината на белката е по-груба и рядка, а опашката дълга и пухкава. Телосложението и е обичайно за вида си, с удължено стройно тяло и относително къси крайници, ушите са доста големи и заострени.

Ходилата на златката са плътно покрити с вълна през зимата, докато тези на белката са повече или по-малко голи.

Дължината на Златката е 40-58 см, опашката и е дълга 17 – 26 см, а теглото е около 2 кг. Мъжките белки достигат от 40-70 см, а женските 30-50 см. Опашката на белката е 25-30 см. Мъжките белки тежат от 1, 7 до 2, 4 кг, а женските 1, 1 до 1, 5 кг.

Златка

И двата вида се хранят с мишки, катерици, птици, безгръбначни, насекоми, по-рядко таралежи. Златките ядът меда и ларвите на дивите пчели, доста често горски плодове. Белките често нападат домашни птици и зайци, но пък изяждат и мишките и плъховете в населените места.

Размножителният период и на двете е през лятото. Бременността е 8-9 месеца, продължава някъде до април. В едно котило на белка има 2 до 8 малки, а на златка до 5 малки. Те се раждат почти без косми, слепи и проглеждат след 30-40 дни. Златките живеят 10-12 години, а белките 8-11 години.

И двете животни се срещат рядко в България. В миналото са били избивани заради ценната им кожа, а белките и заради нападенията над домашни животни. Днес това е забранено, а златката дори е включена на "Червената книга на Република България".

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати