Видове хиени

Видове хиени

Съществуват много погрешни схващания за хиените. Те не са просто мършояди, не всички се „смеят“, не са диви кучета, дори нямат връзка с тях. Нито пък вълци, чакали, койоти или лисици. Ето какво още може би не знаете за тези животни.

Въпреки че много хора сравняват хиените с кучета, те всъщност са по сходни с котките. Част са от семейство Коткоподобни, което включва някои хищници, като котките, които познаваме. Хиените се делят на четири основни вида, които се различават най-вече в големината си.

Ето най-важното за видовете хиени:

Петниста хиена

Петнистата хиена е най-големият вид – тя достига размери от 120 до 180 саниметра дължина и до 80см. височина от лапите до раменете. Теглото им обикновено е между 40 и 85кг. За разлика от другите видове, петнистите женски хиени са около 10 процента по–тежки от мъжките. Козината на тези животни е пясъчна, жълтеникава или сива на цвят, но е покрита с тъмнокафеви или черни петна по цялото тяло.

Кафява хиена

Кафява хиена

Кафевите хиени се нареждат на второ място по големина между братята си. Техните размери са от 130 до 160 см. дължина и тегло между 35 и 75 кг. Тези животни са лесно различими от другите видове заради своята дълга, рошава козина, която е кафява или черна на цвят, но имат специфични светли петна около шията. Тази „грива“ може да порасне до дължина от 30 см, за разлика от доста по-късата козина на лапите, ушите и лицето. Опашките им са къси и покрити с гъста козина. На предните си крака имат хоризонтални ивици, освен това те са и доста по-дълги и широки от задните. Именно заради тази особеност, тяхната стойка често ги прави да изглеждат все едно изкачват хълм.

Ивичеста хиена

Ивичестите хиени са доста по-малки животни – от 100 до 115 см. дължина и не повече от 75см. височина. Опашките им добавят още около 35 см. дължина, а теглото им е между 25 и 40 кг. За тях е характерна дългата и покрита с ивици козина, а цветовете на окраската им варират от сиво до бежово. Муцунката им обаче винаги е черна.

Хиена

Земен вълк

Макар и да не носят името хиена, тези животни спадат към този вид и са най-малките по размери. Теглото им рядко достига повече от 14 кг., а дължината им е около един метър, като една четвърт от нея е само опашката. На външен вид приличат много на братовчедите си – ивичестите хиени, тъй като имат много подобна на цвят козина.

Това бяха видове хиени, които учените продължават да изучават и да се впечатляват от поведението им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати