miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Кои са блатните птици

Кои са блатните птици

Кои са блатните птици

Блатните птици са много на брой и няма как тук да изброим всички видове птици. Ще се съсредоточим обаче върху най-известните блатни птици, които се срещат и в България, особено в резерватите като Сребърна, Вая и т.н.

Корморани

Кормораните са известни и като дяволици и наброяват няколко вида, като най-разпространени у нас са големият и малък корморан, обикновеният и ушатият корморан. Тези птици са изключително добри гмуркачи, които в търсене на риба могат да прекарат над 1 минута под вода. За съжаление, техният брой намалява все повече, като през пролетта на 2020 г. е унищожена цяла колония, гнездеща в областта на Дуранкулашкото езеро (Северно Черноморие) заради изсичане на гора от частен имот.

Пеликани

Пеликани

Тези блатни птици спокойно се нареждат сред големите птици, защото мъжките могат да достигнат тегло от над 15 кг. Те са изключително добри ловци на риба, която улавят на повърхността на водата и поради тази им способност не са особено обичани от рибарите, които остават без улов заради тях. Макар да спадат към защитените птици, те често са убивани именно от рибари.

В България сред най-известните видове пеликани са къдроглавият и розовият пеликан.

Лопатарка

Името на тази птица, която има леко смешен вид, се дължи на специфичната ѝ човка, която има форма на лопата. Птицата е бяла на цвят, но по-младите лопатарки обикновено имат черен завършек на крилете си. Средната продължителност на живота им е около 25 години.

Патици

Зеленоглавата патица е блатна птица

Патиците са средни по размер блатни птици, които на брега се движат по-скоро тромаво, но са много добри плувци. Те са от онези птици, които не са толкова срамежливи или плашливи и близостта им до хората не ги притеснява особено много. В България има 6 вида патици, като най-впечатляващ външен вид определено има зеленоглавата патица.

Чапли

Чаплите спадат към категорията на Пеликаноподобните птици и са доста грациозни блатни птици. Те са моногамни и се хранят с риба, мишки, змии, насекоми и др. Характерното за тях е, че подобно на котките, те дебнат жертвите си и ги атакуват ненадейно. Разхождат се спокойно в търсене на средство за препитание или дори стоят на едно място. Когато набележат целта си, те мигновено проточват шията си и я пробождат с острия си клюн.

В България има 9 вида чапли, като техния брой драстично намалява. Най-известни са червената чапла, голямата синя чапла и сивата чапла, които могат да достигнат тегло от над 2 кг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest