Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Кои са най-социалните животни

Кои са най-социалните животни

Най-социалните животни

Точно както хората, така и всички останали живи същества имат нужда от комуникация. Социалните умения обаче са различни – бозайниците, например, са най-общителната група. Те живеят в свои микрообщества и проявяват интерес не само към себеподобни.

Може би мислите, че домашните любимци са най-социалните животни, но истината е, че много видове в дивата природа имат по-добри умения от тях. Кои са те?

Шимпанзетата

Те са едни от най-интелигентните създания на планетата ни. Учените дори вярват, че шимпанзетата са най-комуникативните след хората. Те умеят да изразяват много различни емоции, живеят в свои общества и създават семейства. Строят домове и могат да разбират думи.

Делфините

След шимпанзетата и хората, най-комуникативни и интелигентни са делфините. Установено е, че техния мозък е по-голям в сравнение с тялото им. Подобно на нас, те също могат да изразяват емоциите си. Създават семейства и са моногамни. Любопитни и отворени към света.

Слоновете

Техните социални умения са наистина впечатляващи. Те са много отворени към хората и към други животни и също живеят в свои общества – тоест, стада. Слоновете лесно се учат от околната среда, в която живеят, имат умението да разпознават звуци. Изразяват радостта и тъгата си с лекота.

Китовете

Тези огромни морски създания приличат на делфините. Имат особено социално поведение – комуникират със себеподобните си, създават потомство, за което се грижат, страдат истински. Китовете разговарят един с друг чрез сложни звуци. Пътуват и ловуват на групи, за да се предпазят, а белугата може да имитира човешката реч.

Гарваните

Гарваните са най-интелигентните птици

Най-интелигентните птици. Могат да разпознават човешкото лице и крият храната си от другите птици. Социални са, защото наблюдават света около себе си, опитват да се пригодят към него и използват всичко, което открият, за да оцелеят. Гарваните са и много хитри.

Кучетата

Не бива да подценяваме и четириногите ни домашни любимци! Те наистина са най-добрите приятели на хората. Смята се, че имат интелект на дете на 2 години. От всички животни, кучетата най-добре разбират думите ви. Изключително верни са, показват любов, привързаност, тъга по много различни начини, няма как да не попаднат сред най-социалните животни на света.

Прасетата

Макар и да не си представяте прасето като комуникативно животно, то е точно такова. Те са изключително социални – движат се заедно с другите прасета, хранят се заедно, играят заедно и спят близо едно до друго. Новороденото прасенце разбира какво казва майка му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest