Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Тигрите - всичко, което трябва да знаем

Тигрите - всичко, което трябва да знаем

Красив тигър

В природата семейство Котки заема централно място заради своята визия, характерни особености и поведение. Най-едрият от тези съвършени хищници е тигърът - латинско название Panthera tigris. Това изумително животно е и трети по големина хищник, който обитава в момента планетата след полярната и кафявата мечка.

Най-известната дива котка в света се забелязва и различава лесно по оранжевата си козина на черни ивици. Има, разбира се, различно изглеждащи тигри. Всички създават представа за благородство, с което се доближават до близкия си царствен роднина - лъва. Във външния вид на двата безспорни господари от това забележително семейство има много видими разлики, но черепите им са толкова сходни, че трудно може да се определи кой на кого принадлежи.

Характеристика на тигрите

Тигърът е много по-древно животно, отколкото се предполагаше доскоро. Последните генетични изследвания показват, че видът се е появил преди 3, 2 милиона години. Когато останалите близки по роднинство котки - лъвове, леопарди и ягуари са се отделяли, тигърът вече е съществувал като самостоятелен вид.

Най-близък техен роднина е снежен барс, те имат общ праотец, който е живял преди 3, 9 милиона години. През епохата на Плиоцена тигрите и снежните барсове се разделят като видове, а днес и двата са пред изчезване.

Като външност тигърът покрива най-пълно представата за котка. Има издължено и гъвкаво тяло, крайниците му не са много дълги, главата му е кръгла, а опашката му е дълга и покрита цялата с косми.

Представата за котка малко се нарушава от факта, че тигърът е огромно и изключително мощно животно, което в естествената си среда спира дъха с визията си. Лекотата и ловкостта на движенията му ярко контрастират с могъществото, което излъчва. Тялото му достига до 280 сантиметра, опашката му е около 90 сантиметра, а теглото му надвишава 250 килограма.

Това, с което приковава погледа, е окраската в златисто пясъчен цвят с редуващи се напречни черни линии с разнообразен рисунък, различен при всеки подвид котки, по който се различават подвидовете.

Местообитание на тигрите

В миналото тигрите са заемали един доста широк ареал. През последния век те са изгубили повече от 90 процента от териториите си. Затова останалите шест вида от тези котки навсякъде са под закрилата на закона. Днес обитават основно районите на тропиците и субтропиците. Те са национален символ на много държави - Индия, Бангладеш, Виетнам, Малайзия и Южна Корея.

Видове тигри

Малки бенгалски тигърчета

Зоолозите все още спорят кои са основните видове тигри. Оформило се е мнение, че бройката е 7: индийски, китайски суматренски, явански, балийски, турански, амурски.

Индийски тигър - Panthera tigris tigris

Той е познат и под имената кралски и бенгалски тигър. Това е най-красивият и доста едър представител на този род. Среща се в Индия, Бангладеш, Непал, Бирма, Тайланд, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Днес бенгалски тигър е застрашен, защото безмилостно е избиван в миналото. В Индия се срещат и бели тигри, красиви и малко странни.

Амурски тигър - Panthera tigris altaica

У нас този тигър се нарича усурийски, по името на река Усури- приток на Амур. Там се намират едни и от най-красивите руски природни резервати. Руснаците ги наричат сибирски, защото в по-ранни времена тигърът е населявал цялата територия на Сибир. Амурски тигър е най-голямата хищна котка в света. Стига до 4 метра и 300 килограма.

Китайски тигър - Panthera tigris amoyensis

Той населява територията на Южен Китай. Козината на китайски тигър е кафява, с канелен примес, а напречните му ивици са много тесни и раздалечени. Размерът му спрямо другите подвидове е среден, стига до 200 килограма.

Суматренски тигър - Pаnthera tigris sumatrae

Това е една от най-древните котки от вид тигри. Стига до 120 килограма. Обитанията му са на остров Суматра и полуостров Малака.

Явански тигър - Panthera tigris sondiaca

Бенгалски тигър

Най-малкият и най-рядко срещаният тигър на Земята. Вероятността този красив тигър да оцелее е много малка.

Балийски тигър - Panthera tigris balica

Този тигър е бил по-дребен и от тигъра от остров Ява и с по-светъл основен цвят. Днес се счита за изчезнал, защото последният представител е видян преди 30-40 години.

Хранене на тигрите

Тигърът се храни с разнообразни видове месо. Това обикновено са едри тревопасни животни. В менюто му са елените, биволите, лосовете, дивите свине, мечките, вълците, крокодилите и други едри бозайници. Тази котка напада и убива хора, но рядко и ако е под силна заплаха. Людоедите сред тигрите са малко, обикновено това е краен вариант за тях.

Тигрите са много агресивни котки и през размножителния период се случва да нападат всичко, което срещнат по пътя си. Това е едно от малкото животни, които си позволяват да нападат възрастни слонове и носорози.

Битките, които водят с най-едрите сухоземни бозайници, са тежки и в повечето случаи завършват с победа за котката. Тигрите са убивали както слонове, носорози, така и възрастни мечки. Обикновено двата хищника се избягват, макар да са наблюдавани случаи, когато споделят плячката си. Това може да стане с тигрици, защото мъжкият е прекалено опасен.

Тигърът е териториално животно. Всеки разполага със свое значително парче земя, което обикаля непрекъснато, маркира и пази. Този тип котки са единаци, не се движат в групи, а ловуват сами и не допускат друг в територията си. Активен е нощем и напада жертвите си из засада.

Ако е гладен, може да се нахвърли на стадо антилопи или газели през деня, като избира обикновено ранено или болно на вид животно. На едно хранене изяжда от 10 до 40 килограма месо, в зависимост от размера си, но може да гладува 1-2 седмици, ако не успее да улови плячка.

Различава се от другите котки по това, че обича водата и е отличен плувец. В дивата природа продължителността на живота му е 15 години, но в зоологическите градини живее по 20-25 години.

Размножаване на тигъра

Природата е създала тигъра така, че да всява страх у жертвите си не само с вида си, но и със своя мощен глас. Ревът на тигъра може да се чуе обаче само по време на размножителния период. Тогава той реве почти непрекъснато, обикаляйки територията си, докато някоя тигрица се отзове.

Тигри

Любовният период трае, докато тигрицата забременее. През това време двойката е отдадена изцяло един на друг. Продължителността на бременността е около 3, 5 месеца. Тя ражда 3-5 тигърчета. Раждането на едно малко е рядко явление, а на повече от 5 става в съвсем изолирани случаи. Малките котета са напълно безпомощни и слепи, тежат по-малко от килограм.

Тигриците раждат веднъж на 3 години, защото е необходимо, за да отгледат потомството. Женската се грижи сама за малките, тигърът се оттегля веднага след като тя забременее. Малките имат нужда от майка си в първите 4 години от живота си. Така че понякога се случва майката да отглежда все още поотрасналото си потомство и редом с него да роди други малки.

Повечето от тигърчетата загиват още в първите 2-3 месеца след излизане на открито. Те се хранят само с мляко през първите два месеца, но след като започне да им дава месо, тя продължава да ги дохранва с мляко, докато станат на 1 година.

Освен с отглеждане, майката се занимава и с обучението на малките котета. Тя им предава своите умения най-вече чрез играта и наблюдението на начина, по който ловува. Тигрицата само пази малките от другите хищници, а и от възрастни тигри, които също ги убиват.

Болести при тигрите

Трудно е да се повярва, че такова силно и мощно животно може да бъде повалено от болест, но тигрите също са под заплаха на инфекциозни заболявания. Такава е кучешка чума, или още болестта гана, от която боледуват кучетата и тигрите. Болестта е с висока смъртност.

Бял тигър

Друга инфекциозна болест при тигрите е ларингеалната парализа. Това е респираторно заболяване, което има фатални последици за котките, когато са със слаба имунна система поради кръвосмешение или друга причина.

Лошите условия за живот в плен също са причина за смъртността при този застрашен вид. Дори смъртта на един екземпляр е с последици за целия вид.

Любопитни факти за тигъра

Тигрите не се бият до смърт помежду си за плячка, както го правят лъвовете.

Тигърът скача на височина до 5 метра.

Тази котка може да убие човек с удар на лапата си.

Понякога тигрите имитират звуците на други животни, за да подмамят плячката си.

Имат по-добра памет от тази на хората.

Ако гледате тигър в очите е по-малко вероятно той да ви нападне, защото тази котка е ловец и обича да напада из засада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest