Хиеново куче

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Хиеново куче

Хиеново куче е диво животно, което е разпространено в Африка. То дължи наименованието си на приликата си с хиените. Хиеново куче е хищник, който е единственият представител на рода Lycaon и векове наред не се е поддал на опитомяване.

История на Хиеново куче

Хиеново куче векове наред се е срещало на територията на африканския континент, като ареалът му на разпространение е бил на юг от Сахара. В днешно време разпространението на Хиеново куче е предимно в национални паркове в Африка и в места, които са абсолютно недокоснати от човешко присъствие. Хиеново куче може да се срещне в Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Танзания и Мозамбик. Хиеново куче се среща в саваните и в гористи местности. В джунглата не може да се срещне Хиеново куче.

Как изглежда Хиеново куче

Хиеново куче е много близко до червения вълк. Въпреки тази роднинска връзка Хиеново куче прилича на хиена. Тялото на Хиеново куче е с лека костна система, крайниците са дълги и мускулести, главата е едра и с къса широка муцуна. Ушите на Хиеново куче са с овална форма и доста големи, те приличат много на ушите на хиената. Челюстите са мощни, с много едри зъби. Дължината на тялото на Хиеново куче е около метър, а дължината на опашката може да достигне около 40 сантиметра.

Мъжкарите от вида Хиеново куче достигат до 78 сантиметра височина и тежат до 36 килограма, женските са високи до 76 сантиметра и тежат до 34 килограма. Козината на Хиеново куче е твърда, къса и доста рядка. На места се вижда черната кожа на Хиеново куче, тъй като не навсякъде е покрита с козина. Цветът на козината на Хиеново куче е сивкаво-кафеникав, покрит с рижави, бели и черни петна. Петната върху козината са несиметрични от двете страни на Хиеново куче. Опашката на Хиеново куче е дълга и доста пухкава. Срещат се напълно черни Хиенови кучета, но е напълно невъзможно да се види бяло Хиеново куче. Муцуната и ушите на Хиеново куче обикновено са черни, а върхът на опашката е бял.

С какво се храни Хиеново куче

Хиеново куче глутница

Хиеново куче е хищник и се храни предимно със средни и с едри копитни животни. То ловува както самостоятелно, така и в група с други Хиенови кучета. Когато ловът е групов, той се провежда по строго организиран начин. Групата кучета, излязла на лов, е в състояние да преследва едро копитно животно дълго време, докато то се измори напълно и стане лесна плячка. Хиеново куче се храни с антилопи, газели, както и със стари или ранени зебри или антилопи гну. Когато няма шанс да намерят копитни животни, Хиенови кучета се хранят с гризачи. Хиеново куче никога не се храни с насекоми или растения, дори да изнемогва от глад. Хиеново куче никога не се храни с мърша, за разлика от хиените.

Ловът на Хиеново куче започва в ранни зори или в късния следобед, по-рядко вечер. Хиеново куче намира плячката си с помощта на острото си зрение, а не на обонянието си, което не е толкова добре развито. Хиеново куче може много дълго да преследва плячката си, тъй като е много добър и издържлив бегач. Хиеново куче може да развие до 55 километра в час на дълги разстояния. Хиеново куче може да настигне средно по големина копитно животно след около десетина минути преследване. Интересен факт е, че Хиеново куче допуска до убитата плячка чакали и други животни, но гони хиените. За да си намери храна, Хиеново куче може да измине много големи разстояния. Когато храната в района, в който живее глутницата Хиенови кучета, намалее, те се преместват на голямо разстояние, за да открият ново място за живеене.

Размножаване на Хиеново куче

В глутницата на Хиенови кучета право да ражда има само алфа-женската. Тя може да роди до 20 кученца наведнъж. Ако по същото време друга женска се готви да ражда в същата глутница, членовете на глутницата я лишават от възможността да се храни, а ако роди, убиват малките. Бременността трае 2 месеца. След като алфа-женската роди, цялата глутница се грижи за отглеждането на малките.

След като станат на 1 година, те вече се чувстват самостоятелни. Когато стане на две години, женското Хиеново куче трябва да напусне глутницата, за да се присъедини към друга глутница, в която няма зрели женски. Половината от мъжкарите над 2-годишна възраст напускат глутницата и създават нова.

Хиеново куче

Любопитни факти за Хиеново куче

Теглото на Хиеново куче зависи пряко от това дали то е гладно или се е наяло добре. Разликата в килограмите може да е драстична, тъй като Хиеново куче е в състояние да изяде 9 килограма месо наведнъж. Хиеново куче е активно през деня. Петната на козината на Хиеново куче са като пръстовите отпечатъци при хората - те са уникални за всяко отделно животно. Интересен факт е, че Хиеново куче се ражда чисто бяло или напълно черно. Сивкаво-кафявият цвят на козината се появява едва след седмата седмица от раждането му.

Тъй като Хиеново куче има много силно развити кожни жлези, то отделя много силна миризма на мускус. Миризмата служи за разпознаване на отделните членове на глутницата и е определяща за йерархията.

В глутницата на Хиеновите кучета живеят от 7 до 60 индивида. Мъжкарите се подчиняват на алфа-мъжкаря, а женските - на алфа-женската. В глутницата всичко се прави съвместно - както храненето, така и игрите, и сънят. Мъжките Хиенови кучета не се бият за лидерство, всичко се постига само с пози на подчинение. Алфа-женската може да се сбие с другите женски по време на любовния период. Когато в глутницата има ранени или болни Хиенови кучета, останалите ги хранят, като сдъвкват храната и я пускат в устата им.

Хиеново куче се смята за вид, който е застрашен от изчезване. Причина за това са инфекциозни заболявания и неконтролираният отстрел на тези диви животни. Най-големите врагове на Хиеново куче освен човека са лъвовете и хиените. Хиеновите кучета общуват помежду си с лай, свирукане и звуци, които приличат на смях.

Вреди от Хиеново куче

Голяма рядкост е Хиеново куче да се опита да нападне селскостопанско животно. Почти не са регистрирани случаи, в които Хиеново куче да атакува селскостопанско животно, тъй като то страни от хората и от местата, където може да ги срещне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest