Горила

Горила

Горилата е най-едрият от всички примати. Тя се смята за много близка роднина на хората по устройство на тялото и на мозъка и се нарежда на второ място в това отношение след шимпанзетата. ДНК-то на Горилата е на 95 процента съвпадащо с това на човека.

История на Горила

Смята се, че Горилите са се появили на планетата ни преди около 30 милиона години. Те са се развили заедно с останалите човекоподобни маймуни и развитието им е приключило преди около 10 000 години. Съвременните Горили не се променят през вековете. Горилите от стотици години обитават Централна Африка, като предпочитат да живеят в горите. Те използват дърветата както за укритие от хищници, така и за място, където да спят през нощта. Съществуват три разновидности Горили според средата им на обитаване - това са Западните Равнинни Горили, Източните Равнинни Горили и Планинските Горили. Днес са останали не повече от 100 000 Западни Равнинни Горили в дивата природа, а в зоопарковете по света броят им е около 4000 екземпляра. Броят на Източните Равнинни Горили в дивата природа е около 4000, а в зоопарковете по света живеят само 24 представители на този вид. Планинските Горили са най-застрашени. В природата са останали около 600 броя от тях, а в зоопарковете няма нито един.

Характеристики на Горила

Горилата може да достигне до 175 сантиметра височина, но това важи само за мъжкарите, които са достигнали зряла възраст. В природата учените са наблюдавали мъжкари, които са достигали над 2 метра височина. Горилата обикновено ходи на четири крака, но често ходи като хората - на два крака. Мъжкарите тежат до 200 килограма. Женските Горили са високи около 140 сантиметра и по-малко и тежат не повече от сто килограма. Тялото на Горилата е покрито с козина, която е черна на цвят, но са възможно и кафеникави и сивкави нюанси. Цялото тяло на Горилата е много мускулесто, особено силно е развита мускулатурата на крайниците. Главата на Горилата е масивна, долната челюст е издадена напред. Зъбите са едри, челюстите са силни. Кучешките зъби на Горилата достигат до 5 сантиметра дължина и са много остри.

С какво се храни Горила

Горилата е тревопасно животно. Затова, за разлика от други маймуни, тя не използва инструменти, с които си набавя или обработва храна. Горилата се храни с различни части на растенията. Тя яде стъбла, листа, корени, плодове и цветове. Рядкост е да се види Горила, която пие от водоизточник, тъй като тя си набавя течности от растенията в екваториалните гори. Понякога Горилите се хранят с насекоми, както и с техните ларви, за да си набавят необходимото количество протеини.

Размножаване на Горила

Мъжкарите не се борят заради женски, тъй като в една група Горили има само един водач, който е мъжки, останалите са женски с бебетата си, както и подрастващи Горили. Бременността на женската Горила трае осем месеца и половина и обикновено тя ражда едно малко, което тежи около 2 килограма. В отглеждането участва както майката, така и таткото на бебето. Малкото живее на гърба на майката, като се вкопчва в козината ѝ. То слиза от гърба ѝ само за да яде. Едва след втората година от живота си малкото започва да върви с майка си, но остава с нея, докато навърши три години. След като малкото поотрасне, женската е готова да забременее отново, това се случва веднъж на 3-4 години.

Горили

Любопитни факти за Горила

Горилата е много умно животно, но интелектът ѝ е изследван много слабо. Две Горили са били обучени да се разбират с хората с помощта на езика на жестовете, който се използва от хората с увреден слух.

Горилата има мозък, който е по-голям от този на шимпанзето, и понякога дори е по-голям от този на някои хора. Горилата живее около 50 години, като най-дълго живялата Горила достигнала до 56 години.

Горилите имат чувство за хумор, което е доказано с редица опити. Горилата Коко, която била обучавана на езика на жестовете, научила над 2000 английски думи, които използвала. Тя също така разбирала значението на думите, когато ги чувала да се изговарят. Коко успяла да се научи да използва компютърната клавиатура. Тя е една от малкото Горили, които могат да рисуват. Коко обяснявала дни наред на гледачите си, че е птица и че се е научила да лети. След това обаче им обяснила на езика на жестовете, че просто се е пошегувала.

Горилата Майкъл, която живеела заедно с Коко, успяла да разкаже на гледачите си с помощта на езика на жестовете, че майка му е била убита от лоши хора, когато е бил малък. Коко много плакала, когато Майкъл починал от инфаркт. Тя се утешава с рисунки, като нивото на нейния начин на рисуване е като нивото на четиригодишни деца. Това се дължи на факта, че при Горилите няма разстояние между палеца и останалите пръсти и това им пречи да рисуват добре.

Горилата използва пръчки в дивата природа, за да може да върви по-лесно - това обикновено се случва при по-старите екземпляри. Освен това Горилите използват дълги пръчки, за да проверяват дълбочината на река, която искат да преминат. Понякога Горилите прехвърлят дебел клон през река, за да я пресекат, ако е прекалено дълбока.

Горили от зоопарка в Прага се прочули, защото използвали дървени стърготини, които залепвали на ходилата си, когато подът на клетката им бил влажен след измиване. Така те се предпазвали от подхлъзване.

В дивата природа Горилата си прави гнездо, в което да спи. През деня това е просто куп листа и клони, но през нощта Горилата спи в гнездо на дърво, което е направено по много сложен начин. Нощните гнезда достигат до метър и половина в диаметър. Младите Горили спят в едно гнездо с родителите си, но след като навършат три години те правят сами гнездата си за спане, като първоначално ги строят в близост до тези на родителите си.

Когато Горилата се огледа в огледало, тя осъзнава, че вижда собствения си образ, за разлика от много други животни.

Учени, които наблюдават Горили в дивата природа, са установили, че те се разбират с повече от 16 различни звукови сигнали.

Групата на Горилите се оглавява от най-стария и най-силен мъжкар, който е със сребрист гръб. Той определя какво ще се прави през деня и къде ще се ходи, за да се търси храна. Той е този, който избира място за спане. За да затвърди авторитета си, водачът на групата редовно се изправя на задните си лапи и се удря по гърдите. Но като цяло водачът се въздържа от нападение, дори когато е разгневен.

Маймуна Горила

Една от най-известните Горили в света е е Бинти Джуа, племенничка на прочутата Горила Коко. Бинти Джуа станала известна през 1996 година по време на инцидент с дете в Брукфилдския зоопарк. По това време Бинти била на осем години. Тригодишно момченце, което не било наблюдавано от родителите си, прескочило оградата на горилите и паднало от повече от пет метра височина. Докато родителите и посетители на зоопарка търсели гледача на Горилите, Бинти се затичала към по чудо живото, макар и със счупвания по тялото момче. Тъй като всички Горили от заграждението се опитали да го убият, единствено Бинти го защитила.

Бинти се биела с останалите Горили, докато не пристигнали хора, които да извадят момчето. Тогава Бинти вдигнала детето и го занесла при гледачите. През цялото време 17-месечното бебе на Бинти - Кула, било върху гърба ѝ. След престой в болница детето оздравяло. Експерти смятат, че Бинти е постъпила благородно, защото е отгледана от бебе от хора и е свикнала с тях, а не е уловена в дивата природа.

Напълно дивият Джъмбо от зоопарка в Джърси спасил от събратята си момче на пет години, което паднало от високо в заграждението на Горилите. Това породило много спорове между експертите, които накрая достигнали до извода, че вероятно някои Горили усещат кога е необходима тяхната помощ.

Когато вървят на четири крака, Горилите не стъпват върху дланта на предните си крайници, а ги свиват в юмрук и се опират на него. Това им позволява да запазят както чувствителността на ръцете си, така и да ги предпазят от нараняване.

Опасности от Горила

Горилата рядко може да нападне човек, освен ако не я е предизвикал, като се е опитал да убие самата нея или малкото ѝ. Но дори в такива случаи Горилата се ограничава с единично ухапване на човека, което не е фатално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати