Мравояд

Нина НордНина Норд
Джедай
226122
Мравояд

Мравоядът е екзотично животно, което е известно с огромния си като хобот нос, чрез който успява да засмуче стотици мравки. Съществуват различни видове мравояди, като най-популярни са гигантският мравояд и мравоядът-джудже.

История на мравояд

Предците на съвременните мравояди са се появили на планетата преди 60 милиона години. Още тогава мравоядите не са имали зъби. Смятало се е, че в древността мравоядите са живеели само в Южна Америка, но останки от гигантски мравояди, живели преди 40 милиона години, са били открити в Германия. Древните мравояди са имали нормална уста, а не цилиндрична, каквато е характерна за съвременните. Векове наред мравоядите са били избивани заради месото и козината си.

Древните индианци са смятали, че козината на мравояда е най-доброто лекарство срещу болки в кръста, ако се сложи под чаршафа на леглото. И днес това интересно животно е застрашено, тъй като лечебните свойства на козината му са популярни и сега. Макар че човекът би трябвало да пази, а не да унищожава мравоядите, тъй като те изтребват огромно количество мравки и термити. Днес мравоядите обитават Централна и Южна Америка. Напоследък мравоядите се превръщат в домашни любимци, търсени в цял свят. Те обаче трудно понасят студените температури, затова в домашни условия е добре да се затопля помещението, в което се намира мравоядът.

Характеристики на мравояд

Съществуват различни видове мравояди, като размерите им варират от 15 до 120 сантиметра и теглото им варира от 350 грама до 25 килограма. Тялото на мравояда е покрито с козина, която може да е къса и мека или дълга и груба. Главата му е издължена, като муцуната му е тръбовидна. Устата му е много малка. Козината е сива или златисто кафява на цвят, често с черни ивици. Ушите на мравояда са заоблени и малки.

Видът тамандуа и мравоядите-джуджета имат опашка, която може да хваща предмети. Ноктите на предните лапи на мравоядите са дълги и много остри. Ноктите на задните лапи са къси. Третият пръст на всяка от задните лапи на мравояда е с много силен нокът. Мравоядът няма зъби. Температурата на тялото му варира от 27.8 градуса при мравоядите джуджета до 35 градуса при гигантския мравояд. Черепът на мравояда изглежда крехък, но е много плътен.

Мравояди

Гигантският мравояд е известен като юруми, а мравоядът джудже - като мико дорадо. Гигантският мравояд живее на земята, таманду обитава и дърветата, и земята, а мравоядът джудже рядко слиза от дърветата. Гигантският мравояд е тромаво създание, което ходи много бавно и търси мравуняк или гнездо на термити. Мравоядът има слабо зрение и за да открие насекомите, той разчита само на обонянието си, което е много силно развито. Гигантският мравояд е с тяло, което е с дължина метър и половина. Когато мравоядът върви, той подгъва дългите си нокти, за да не му пречат, и стъпва върху външната част на пръстите си. Опашката на гигантския мравояд завършва с голям сноп дълги косми, които приличат на огромно ветрило.

Мравоядът Тамандуа е два пъти по-малък от гигантския мравояд и живее на земята и по дърветата. Опашката на мравояда тамандуа е равна на дължината на неговото тяло. На предните си лапи тамандуа има по 4 пръста, а на задните - по 5 пръста. С опашката си може да хваща предмети, но я използва предимно за да се катери по клоните на дърветата. Тамандуа живее в Парагвай и Бразилия, като предпочита гористите местности. Той обича да се крие в храстите, но понякога живее близо до човешки селища. Тамандуа се катери по дърветата и се храни с дървесни мравки. Той може да се храни и с мравки, които открива по земята, но рядко може да бъде видян да слиза от дърветата.

Мравоядът джудже е дълъг около 20 сантиметра и тежи около 400 грама. Той е с опашка, която е равна на дължината на тялото му. Мравоядът джудже има къса мека козина, която изглежда много пухкава. Предните лапи на мравояда джудже имат само по четири пръста, два от които са недоразвити. Когато мравоядът иска да спи, той се качва върху някой клон и виси от него надолу с главата като ленивец. При нужда мравоядът джудже използва опашката си, за да се хване за клон. Така успява да се задържи достатъчно дълго време на клона, без да падне. Отдалече мравоядът джудже прилича на голям плод на дърво и това му помага да се скрие от естествените си врагове.

Хранене на мравояд

Мравоядът се храни с мравки, термити и плодове, които намира по земята или яде от дървета и храсти. Понякога мравоядът се храни и с други насекоми, различни от мравки. Също така той се храни и с пчели, докато се опитва да изяде меда от кошера им. За да се храни, мравоядът използва езика си, който му помага и да хваща храната си. Езикът е покрит със слюнка, по която полепват насекомите. Когато намери гнездо на термити, мравоядът удря по него с предните си лапи. Ударът е толкова силен, че стените на гнездото се счупват. Мравоядът мушва езика си в процепа между стените и започва да поглъща термитите от средата на гнездото.

Езикът на гигантския мравояд е дълъг около половин метър. Тъй като мравоядът няма зъби, насекомите и плодовете, които е погълнал, попадат в стомаха му несдъвкани. Мравоядът поглъща пясък и дървесни частици, тъй като има нужда да се справи с по-големите насекоми, които е погълнал. На ден един мравояд може да погълне до 30 000 мравки или термити. Те не могат да излязат от устата на мравояда, когато са вкарани там с помощта на езика му. Небцето и бузите на мравояда са покрити с пипалца, които като четка свалят от езика му всички насекоми и ги насочват към хранопровода му.

Мравоядите, които се отглеждат като домашни любимци, се хранят с прясно мляко и нарязано на ситно месо. Мравоядът поглъща млякото, като потапя езика си в него и след това го вкарва в устата си. Те се хранят също така с твърдо сварени яйца. Когато пие мляко, мравоядът потапя езика си в течността над 100 пъти в минута. Хората, които отглеждат мравояд като домашен любимец, може да го хранят и с плодове, но трябва да са нарязани на много ситно, тъй като в противен случай животното не може да се справи със смилането им.

Любопитни факти за мравояд

Мравоядите са активни през нощта. Те водят уединен начин на живот. Женският мравояд може да бъде видян с малкото си, а мъжкият и женският се срещат само в размножителния период. Огромната космата опашка и грива на мравояда му помагат да плаши враговете си. Той размахва опашката си бързо и яростно и успява да уплаши дори едри животни с нея. При опасност мравоядът джудже се изправя на задните си лапи, а с предните напада врага си.

Женският мравояд ражда едно малко, което носи на гърба си, а понякога го носи и мъжкият, но това се случва рядко. Малкото на мравояда има същата окраска като гърба на майка си и трудно може да бъде забелязано.

Малък мравояд

Когато търси храна, мравоядът може да преплува река, за да се опита да открие мравуняк или гнездо на термити. Гигантският мравояд спи, като изкопава не много дълбока дупка, ляга в нея на едната си страна, слага главата си между лапите и се покрива с опашката си. Мравоядите предпочитат да спят през целия ден, но ако са прекалено гладни, могат да търсят храна и през светлата част на денонощието.

Мравоядите тамандуа имат специфична миризма, заради която са известни като горски миризливци, подобно на скунксовете. Другите видове мравояди не се отличават с прекалено силна миризма.

Основните врагове на мравоядите са змии, орлите, ягуарите и хората. Освен заради козината мравоядите са избивани и заради опашките си, от които се правят въжета. Много често мравоядите се отглеждат като домашни любимци, за да унищожават насекомите.

Първият човек, който е докарал мравояд в Западна Европа в качеството му на домашен любимец, е бил световноизвестният художник Салвадор Дали. Това се е случило през 60-те години на миналия век.

Според стопаните на мравояди тези животни са много игриви, дружелюбни и се привързват към хората. Трябва редовно да се режат ноктите им, за да не наранят някой от живеещите в дома. Мравоядите, отглеждани като домашни любимци, имат нужда от кутии, където да си правят гнездо. За отглеждане в домашни условия са по-подходящи тамандуа и мравоядът-джудже, тъй като не заемат толкова много място като гигантския мравояд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати