Антилопи

Антилопи - какво трябва да знаем

Една от най-красивите природни картини, които може да ни предостави Африка, е на гъстите храсти, из кои то грациозна се носят само чифт рога. Когато техният собственик се покаже предпазливо край водите на някое езеро, за да утоли жаждата си, можем да видим една от най-величествените гледки в дивия свят - антилопата, коронованата кралица на черния континент. Тези животни са не по-малко интересни от други африкански обитатели в лицето на лъва, щрауса, зебрата, носорога.

Това диво животно заема челните места в много класации - по красота, по бързина, дори по необикновени особености. Антилопата развива невиждана скорост, само гепардът бяга по-бързо от нея. Тази висока скорост тя може да поддържа дълго време. Антилопата е не само перфектен спринтьор, но и отличен бегач на дълги разстояния, а когато е преследвана, може да прави високи до 5 метра скокове. Природата е показала в нейно лице всичките си творчески възможности. А на човека остава само да се възхищава на неподражаемата гледка, която представлява това изключително животно.

Къде живеят антилопите?

Антилопата, латинско название Antilopinae, е тревопасен чифтокопитен бозайник от семейството на кухорогите. Има невероятна физика - високо и стройно тяло, дълги крака и рога при мъжките екземпляри, които са с най-различна големина и форма. При някои видове женските също имат рога, но са по-малки. Размерът на тялото на животното варира в широки граници. При антилопата джудже височината е само 25 сантиметра, докато антилопата кана е почти 2 метра.

Към голямото семейство на африканските красавици спадат грациозната газела, сайгата и антилопата джудже, но с това име се наричат и дивите кози, вилорогата антилопа и други.

С какво се хранят антилопите?

Всички видове антилопи са тревопасни и ядат различни части на растенията. Някои от видовете си набавят чрез храната и необходимите количества водни запаси, така че не пият вода.

Размножаване при антилопите

Размножителния им период при антилопите не е в точно определени граници и зависи от вида. Чифтосването на антилопите става през по-хладните месеци, а женската ражда едно до две малки след 7 до 9-месечна бременност. Малкото излиза напълно развито и след няколко минути се изправя и тръгва след майка си. Малките антилопи се хранят от млякото на майката в първите месеци от живота си.

Видове антилопи

Първоначално видове антилопи, които науката разпознава, са били девет. Това са голямото и малкото Куду, Ситатунгата, Ниалата, Планинската Ниала, Бонго, Бушокът, Каната и Гигантската Кана. Преди 10 години с новата таксономия видовете вече са 24 на брой.

ДНК изследвания върху животните доказаха, че Малкото Куду и Ниалата са се отделили преди 9 милиона години от останалите, а Голямото Куку и двата вида Кана преди 6 милиона години.

За всички антилопи е характерен половият диморфизъм, тоест мъжките и женските се различават видимо. За големите антилопи Бонго и Кана е характерно, че рогата присъстват и при женските.

Най-известните от видовете антилопи заслужават отделно представяне.

Антилопа в Африка

Бушбок

Антилопата Бушбок е най-разпространен от сред виторогите антилопи. Може да бъде забелязан на почти цялата територия на Африка на юг от Сахарската пустиня. На цвят животното е светло, почти без ивици в Южна Африка и стига до почти черен цвят за източно африканските видове. Най-красиви са представителите на вида в Западна Африка.

Бушбокът е най-дребният вид. Висок е около метър, дълъг 150 сантиметра, тежи до 80 килограма. Рогата му са прави, само с една извивка, стигат до 55 сантиметра.

Мъжките антилопи не защитават своя територия, но се бият за женските през периода на размножаване. Тези боеве са опасни, може да се стигне до пробождане с фатален изход. Тази антилопа е сред най-пъргавите, скача 2 метра височина и освен това плува отлично. Не е застрашен вид.

Ситатунга

Изключително своеобразен вид антилопа е ситатунгата. Наричат я и блатна антилопа, защото живее в блатистите райони на Централна Африка и няма навик да се отдалечава от източника на вода в района си. Има уникални удължени копита и пластични стави, които са пригодени за живот в тръстиките и мочурищата и пречат да потъва в тях. Тя е много добър плувец, а когато е в опасност се потапя цялата във водата и оставя само ноздрите се навън, за да диша.

Нейната козина е водонепромокаема, червенокафява, с няколко бледи ивици. Стига до 120 сантиметра височина, 170 дължина и тегло до 120 килограма. Рогата на това животно имат 1-1, 5 извивки и стигат до 90 сантиметра дължина. Видът е към застрашените.

Ниала

Антилопата Ниала се среща в Южна Африка - Малави, Намибия, ЮАР и Зимбабве. Половият диморфизъм е най-силно изразен при този вид. Мъжкият надминава значително по размер женската. Тя е червеникаво кафява на цвят и няма грива. По време на размножителния период самците демонстрират рога и гриви, но рядко се стига до сблъсъци.

Животното е високо около 120 сантиметра, дълго около 200 сантиметра и тежи до 140 килограма. Рогата имат жълтеникав връх и са около 80 сантиметра дълги. Не е застрашен вид.

Малко Куду

Този вид обитава гористите местности на Източна Африка. Високи са до 110 сантиметра, дълги 170 сантиметра и тежат до 90 килограма. Рогата им са дълги 90 сантиметра. Това е най-бързият вид антилопа. Видът не е застрашен, но е силно зависим от местообитанията си. Ловуват ги заради трофейните рога.

Голямо Куду

В южните части на Африка това животно е достойно да бъде определяно като кралицата на животните на черния континент. Това е едно от най-високите животни от вида, като отстъпва само на Каната по отношение на ръста. Познава се по величествената си осанка и огромните рога с три извивки.

Среща се в гористите местности, може да бъде забелязано и в саваните на източната и южната част на Африка.

Висока е 160 сантиметра, дълга 240 сантиметра и тежи 315 килограма. Има жълтокафява до сива козина с няколко бели ивици, разположени напречно. Вратът на мъжките окончава с грива, а на челото има белег с форма на римска цифра V. Ушите му са големи и улавят всеки шум, затова тази антилопа е трудно да бъде видяна или уловена. Може да прескочи препятствие от 3 метра, ако е в опасност.

Мъжките не защитават своя територия, но в размножителния период водят тежки битки за женските. Понякога заклещват рогата си и това води до смъртта на съперниците. Не са застрашен вид, но рогата им са много ценен трофей.

Стадо антилопи
Снимка: maka555/pixabay.com

Бонго

Антилопата Бонго е много екзотичен африкански обитател. Козината му е в наситено червеникаво, с 10-15 бели ивици и тежки рога във форма на лира. Много са красиви, но мъжките стават по-тъмни с течение на времето и може да добият почти черен цвят.

Бонго е от гиганските витороги антилопи. Висок е 130 сантиметра, дълъг 250 сантиметра и тежи до 400 килограма. Рогата и при двата пола стигат метър. Когато бяга, отмята главата си назад и по този начин предпазва рогата си от заплитане в гъстата растителност. Видът е почти застрашен, в природата свободно живеят около 100 екземпляра.

Антилопа Кана

Антилопите кана са лидера в света на всички от това семейство. Те са най-големите кухороги бозайници в Африка.

Високи са около 180 сантиметра, дълги 350 сантиметра и тежат по едни тон. И двата пола са рогати, като при женските те са по-тънки и къси, около 70 сантиметра. Гигантската Кана има много дълги рога -120 сантиметра. Козината им е гладка, жълтокафява, разнообразена от бледи ивици.

Каната живее сред откритите пасища и савани на Източна Африка. Животното е стадно, събират се по 400 бройки, със строга йерархия. През сухия сезон мигрират.

Въпреки че са много едри, те са пъргави, могат да развиват до 60 километра в час и прескачат препятствия от метър и половина.

Не са застрашени, имат много питателно месо и мляко и затова се правят опити да бъдат одомашени подобни на кози, овце, крави, биволи.

Интересни факти за антилопите

В пустините на Източна Африка живее антилопата геренук, която може да не пие вода през целия си живот. Необходимите точности тя получава от листата на дърветата, с които се храни.

Антилопата, която наричат още дик-дик, маркира територията си със сълзите си, а не с телесна миризма, както останалите.

В Северната част на щата Аризона, в земите на племето навахо се намира изключителна забележителност - Каньонът на антилопата. Причудливи цветове и форми, които са символ на необикновена природна красота, като при антилопата.

Наред с животни като крокодилите, жирафите, гепардите, маймуните, антилопите са богатство. Надяваме се те да не изчезнат от лицето на Земята някой ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest