miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Знаете ли коя е най-умната птица в света?

Знаете ли коя е най-умната птица в света?

Гарваните се смятат за най-умните птици в света
Снимка: pixabay.com
Гарваните се смятат за най-умните птици в света

Сигурно тайно се надявате най-умната птица в света да се окаже някой екзотичен папагали или пък красиви пернати като лебедите, фламингото или пък щраусите.

За ваше разочарование, ще добавим и че най-умните птици нито са особено красиви, нито пък имат някакъв певчески талант. По-скоро ги считаме за толкова обикновени, че дори не им обръщаме внимание.

Защото най-умната птица в света, без да има две мнения по въпроса, е гарванът. И сега ще ви покажем защо.

1. Гарваните са много находчиви и предприемчиви.

Те могат умишлено да нападнат хора, ако усещат, че гнездата им са застрашени. Също така могат да се престорят на умрели до трупа на някое животно, ако виждат, че други птици са му "хвърлили" око. Интелигентността им е сравнявана с животни като делфините и шимпанзетата!

2. Гарваните са добри имитатори.

Някои от техните представители се справят по-добре с човешката реч, отколкото говорещите папагали. Не се затрудняват да имитират и други животни или дори чисто технически звуци, стига да знаят, че с това ще постигнат конкретна цел.

3. Гарваните действат в комбина.

Подобно на банди обирджии, в които всеки член има своя собствена мисия, могат да действат и гарваните. Разликата е, че те явно се справят по-добре и не са им необходими много помощници. Но спокойно 2 гарвана могат да отмъкнат с ловкост плячката на друго животно. Единият просто ще го разсейва, докато другият изневиделица не му е открадне изпод носа. След това двете птици задружно ще си устроят пиршество.

4. Гарваните лесно се адаптират.

Тези интелигентни птици могат да живеят както на много студени места, така и на жега. Срещат се и по селата, и в градовете, което не им пречи да се появяват и в дивата природа. Както си решат и им изнася най-добре.

5. Гарваните владеят мимиките.

Подобно на хората, които искат да посочат нещо и използват за тази цел показалеца си, гарваните насочват вниманието един на друг, използвайки човката си. Направо изумителни хвъркати и безспорно най-умните птици!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати