Как да предпазим кучето от образуване на зъбен камък

предпазване на кучето от зъбен камък

Зъбният камък се диагностицира доста често не само при хората, но и при животните. Те също са много предразположени към неговото образуване, вследствие на лошото почистване на междузъбното пространство и образуването плака.

Премахването му се прави във ветеринарни клиники, като основните методи са ултразвук, механично и лазерно почистване. Важно е редовно да се грижите за зъбите на вашето куче, за да се минимизира по този начин възможността от образуването на зъбен камък и последващите здравословни проблеми (пулпит, стоматит, кариес, пародонтоза, лош дъх и други).

Как да предпазим кучето от образуване на зъбен камък? Вижте повече:

Някои породи кучета са по-предразположени към този стоматологични проблеми в сравнение с другите, например Йорк Териер, Шпиц, Чихуахуа, Пекинез, Пудел, Дакел. Причината за това е, че зъбите им са разположени много близко един към друг, като така е много сложно почистването на междузъбното пространство в домашни условия и това е предпоставка за по-бързото образуване на зъбен камък. Породите, които по-често страдат от стоматологични проблеми са и Шар пей, Доберман, Сетер.

Не само предразположеността е причина за проблеми с устната кухина. Зъбният камък при кучето може да се предизвика и от грешки в храненето на кучето и отсъствието на необходимата хигиена. Именно затова основният профилактичен метод е правилният рацион, както и редовното почистване на зъбите. Не по-малко важни са и редовните профилактични прегледи при ветеринаря.

Правилно хранене

Образуването на зъбна плака е напълно естествен процес. Употребявайки обаче и твърда храна, кучето се справя само с този проблем. Ако давате само мека храна на любимеца ви, тогава ще се образува доста бързо плаката, като по този начин ще се ускори появата и на зъбен камък. Специалистите препоръчват редовно да давате на кучето ви кости от пресовани свински кожи, които можете да закупите от зоомагазините. Също така е добре да включите в рациона им различни твърди плодове и зеленчуци.

В менюто на кучето ви трябва задължително да присъстват и млечните продукти. В тях се съдържат много полезни бактерии, които намаляват количеството на микробите в устната кухина, а също така насищат организма с калций и витамин D, които са необходими за поддържането на зъбите. В рациона им не бива да присъстват сладките храни, които влошават не само състоянието на устната кухина, но и на сърцето, стомаха, черния дроб, очите и ушите.

Регулярно почистване на зъбите

грижа за зъбите на кучето и предпазване от зъбен камък

Предотвратяването на образуването на плака и минерализация на зъбите може да се направи и с помощта на редовните профилактични прегледи, както и почистването при ветеринар. В домашни условия не може да се извърши това без риск да се навреди на зъбите.

Полезно е да им давате и гумени кокали за дъвчене, с които се улеснява допълнително почистването на междузъбните пространства. Използването на различните специализирани продукти на грижа за устната хигиена е задължително, като например абразивните пасти за зъби.

Важно е също така да се грижите за устната хигиена на питомеца ви, почиствайки зъбите му след всяко хранене с четки за зъби за кучета. Процедурата трае около 3-5 минути, като честотата зависи от индивидуалните особености на любимеца. Обикновено е достатъчно това да се прави сутрин и вечер, но при необходимост може да се наложи да чистите зъбите на кучето ви по-често. Важно е да приучите животното на това от най-ранна възраст, за да го възприема като нещо нормално и да е спокойно по време на манипулацията.

Редовни посещения при ветеринар

За да може своевременно да се открият проблемите с устната кухина и зъбите, включително зъбния камък при кучето, трябва редовно да ходите с него на преглед във ветеринарна клиника. Профилактичните прегледи трябва да се извършват поне веднъж на година, като могат да се съчетават с други планови процедури. Необходимо е своевременно да се обърнете към ветеринар, ако кучето ви има следните проблеми:

- лош дъх от устата;

- кървене на венците;

- дискомфорт при ядене;

- обилно слюноотделяне;

- клатене на зъбите.

Зъбният камък при кучетата е доста често срещан и сериозен проблем при четириногите. Именно с цел по-малкото му образуване е важно редовно да посещавате ветеринар за прегледи, както и да се грижите много добре за хигиената на устната кухина на вашия любимец.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати