miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при ангорските котки

Заболявания при ангорските котки

Заболявания при ангорската котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ангорските котки по рождение имат доста добър имунитет, като поради това доста рядко страдат от някакви котешки заболявания. Разбира се, че това не е застрахова за породата изцяло, но все пак има болести, от които тези животни боледуват по-често. Така например може да се каже, че те са белязани с глухота по рождение, тъй като процентово доста често се раждат с този недъг.

Заболявания при ангорските котки

Една от характерните заболявания при ангорските котки е хипертрофичнатаа кардиомиопатия. За съжаление, почти винаги това заболяване води до смърт при котките.

Само при ранна диагностика има вероятност за благоприятна прогноза, ако се започне навременно лечение на болната ангорска котка. Другото сериозно състояние е атаксията, като това е нервно-мускулно разстройство, което често води до парализа и смърт при котките.

Дисплазията на тазобедрената става е заболяване, което се среща доста често при някои породи котки, включително при ангорските котки. Провокиращи фактори на това състояние могат да бъдат различни причини, като например:

- дефицит на калций;

- травма;

- рахит;

- ранна кастрация / стерилизация;

- затлъстяване на котката;

- хиподинамия.

Ангорска котка

Също така ангорските котки могат да страдат от заболявания на централната нервна система. В тази група се причислява атаксията, която представлява двигателно разстройство, при което се получава нарушаване на функциите на ЦНС.

Животното има некоординирана походка и нарушена координация. Болестта не засяга интелигентността и съобразителността на питомеца, но съкращава живота на котката или значително влошава нейното качество.

Ангорските котки боледуват и от проблеми с пикочната система, макар и не толкова често, но все пак всеки отговорен стопанин е важно да знае и за тях. Едно от най-честите в тази група е бъбречнокаменната болест. Причината за това е, че pH на урината се повишава, поради високата концентрация на магнезиеви соли, което съответно води до образуването на камъни. В този случай храненето на ангорската котка трябва да е много внимателно подбрано.

Болестите на сърдечно-съдовата система се срещат и при ангорските котки, макар и не много често. Една от тях е хипертрофичната кардиомиопатия, която е сърдечна патология, при която стените на лявата/дясната камера се удебеляват.

Болести при ангорските котки

Това води до намаляване на обема на циркулиращата кръв, тъй като миокардът губи способността си да се отпуска. Ако малките котенца са получили заболяването си от родителите си, тогава патологията се развива в доста ранна възраст към 1-3 година.

И ако някои заболявания са наследствени, то другите до голяма степен зависят от вашите грижи за ангорската котка. Също така не забравяйте за редовните медицински прегледи при ветеринар, като така ще можете да следите състоянието на животното, както и да се открият рано различните здравословни проблеми, когато се подават по-лесно на лечение.

Във всеки един случай, ако решите да си вземете този сладък пухест приятел, няма да съжалявате нито за миг. Вижте нашите обяви и цени за ангорска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest