Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Най-едрите влечуги

Най-едрите влечуги

Крокодил

В историята на Земята има спомен за огромни влечуги, поразителни с размерите си - динозаврите. Днес тези върховни едри хищници са само част от легендите за миналото на фауната, но продължават да съществуват не по-малко големи и хищни влечуги, всяващи страх и респект както в другите представители на фауната, така и у човека. Ето някои от тях.

Соленоводният крокодил е сред най-едрите влечуги

Този крокродил е шампион сред едрите влечуги. Достига до 6-7 метра дължина и тегло до 1000 килограма. Тези факти го превръщат в най-голямото влечуго, оцеляло и живеещо и днес.

Най-страшното оръжие на този гигант е стоманената му захапва, с която троши костите и разполовява плътта на жертвите си. Най-голямата популация на соленоводни крокодили съществуващи днес, се намира в Австралия, но хабитатът им е маркиран така, че хората да нямат достъп до тях.

Соленоводните крокодили са интелигентни едри влечуги, които се учат бързо, умеят да проследяват пътя на миграция на жертвите си през сезоните.

Кожестата костенурка е огромна

Най-едрите влечуги

Представата за кротко и бавно влечуго се създава от костенурките. Свързваме ги и с по-скромни размери, но не и когато става въпрос за кожестата костенурка. Тя наистина е гигант с почти 3 метра дължина. Изненадващо за мнозина, това е най-бързото влечуго, което плува с 35 километра в час и се спуска до 1200 метра дълбочина.

Този вид се храни основно с медузи и представлява интерес как успява да поддържа такова тегло със скромната си диета, тъй като е намиран екземпляр, тежащ 916 килограма.

Мрежестият питон е огромен

Питон

Мрежестият питон също има в характеристиката си превъзходната степен. Той е най-голямата змия на планетата и освен това е брутален убиец, който задушава жертвата си в смъртоносна прегръдка, а после я поглъща цялата.

Мрежестият питон достига най-често 6-7 метра дължина, но рекордьорът е измерен 10 метра и 170 килограма тегло. Тъй като е върховен хищник успява да се храни не само с диви елени, глигани и маймуни, но и с крокодили и тигри.

Комодският варан е гигантско велчуго

Варанът е сред най-едрите влечуги
Снимка: 5477687 Pixabay

Гущерите, към които принадлежи и Комодският варан, са технически един и същи разред със змиите, но ги отличават краката. Гущерите обикновено се дребни и пъргави животинки, но Комодският им роднина и огромен. Стига до 3 метра и тежи 70 килограма. Има мощен захват, силна опашка и смъртоносно пълна с бактерии уста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest