Рептили

Рептили

За змиите от А до ЯЗа змиите от А до ЯЗмиите са невероятни животни, които имат много дълга евлюция и много интересен начин на живот. Опасни ли са змиите? Кои са популярните видове змии? Какво трябва да знаем за змиите?
Нилски варанНилски варанЧували ли сте за нилския варан? Когато става дума за грамадни гущери, всички се сещат за вараните. А варан в съзнанието на всеки се асоциира с Комодския дракон.
Стоножки - какво трябва да знаемСтоножки - какво трябва да знаемСтоножката, с латинско название Chilopoda, е част от класа на Членестоногите. На науката са известни над 3500 вида стоножки, обединени в 5 разреда. Характеристика на стоножката.
Индийски гавиалИндийски гавиалИндийският гавиал е полезен жител на водоемите, защото пречиства водите на реката от гниещи останки от мъртви тела. Индийски гавиал - класификация и история.
Пепелянка - всичко за опасната змияПепелянка - всичко за опасната змияЗмиите, от които почти всички хора изпитват панически страх, всъщност представляват студенокръвни влечуги без крака. Те са близки роднини на гущерите.
Черна мамбаЧерна мамбаСпоред новите научни анализи най-смъртоносната змия в света е черната мамба. Има змии с по-силна отрова от тяхната, но точно този вид си е спечелил печалното място заради огромния брой смъртни случаи, причинени от ухапване.
Тигровата змияТигровата змияВ Австралия живеят едни от най-отровните змии в света. Местните хора са свикнали да бъдат внимателни с тях, но дори там се случва да се затвори някоя централна улица, ако в града се появи тигрова змия.
Удивителният живот на тритонитеУдивителният живот на тритонитеТритон в съзнанието на хората е другото име на саламандрите. Има нищо вярно, но не съвсем. Това са две различни животни от едно и също семейство.
Комодски варанКомодски варанКомодският варан с научно название Varanus komodoensis е вид гущер, принадлежащ към семейство Варанови. История, външен вид и местообитания на Комодския варан.
Брадата агама - какво трябва да знаемБрадата агама - какво трябва да знаемЗад странно звучащото название брадата агама се крие симпатичен и много популярен гущер, който хората отглеждат често като домашен любимец. Влечугото изглежда като миниатюрен крокодил, но няма нищо общо с ужасните хищници.