Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Аксолотъл - какво трябва да знаем?

Аксолотъл - какво трябва да знаем?

Аксолотъл - какво трябва да знаем?

Аксолотълът може да не е особено популярен домашен любимец, но определено е уникален. Тези екзотични животни са вид саламандър, но за разлика от тях, те не преминават постоянно през метаморфозата от стадий на ларва до зрялост и остават във водата през целия си живот. Аксолотълът се среща в множество цветове, между които черен, сив, златен, албинос, и бял с черни очи.

Грижата за Аксолотълът е сравнително лесна, но тъй като живеята изцяло във водата, е важно да им осигурите подходящ аквариум и да поддържате правилната температура.

Родината на тези животни е Мексико. Там те са застрашен вид, тъй като езерото, което населяват пресъхва и в следствие популацията им намалява. За щастие обаче, хората успяват да ги размножават изкуствено. Аксолотлите представляват и голям интерес за науката заради способността да регенирират цели крайници, които са били откъснати.

Аксолотълът е сравнително издържлив. По природа той е кротък, но не е подходящ любимец за вас, ако очаквате да контактувате с домашния си любимец. Причината - той живее изяло в аквариум. Тези амфибийни животни са с много деликатна кожа и не трябва да бъдат пипани, ако това изрично не се налага. Не са и особено социални, затова не им е нужен компаньон.

Аксолотълите придобиват сравнително голям размер за саламдър, затова ще ви е нужен аквариум, който да има вместимост от поне 60 литра. Трябва да го държите далеч от директна слънчева светлина, в стая с хладна температура. Водата също не трябва да надвишава 20 градуса. За тези животни не е нужна специална светлина, дори е хубаво да има сянка в поне един от ъглите на аквариума.

В природата аксолотълът се храни с охлюви, червеи, малки риби и други малки амфибии. В домашни условия обаче, може да го храните с морски дарове и малки парченца от телешко, земни червеи. Ако не сте фен на тези деликатеси, винаги може да ползвате готова храна за рибки от зоомагазина. Важно е да изчистите всякакви остатъци от храна от аквариума, за да го поддържате чист.

И все пак може би най-трудната част в отглеждането на аксолотъл е да намерите такова животно, тъй като те не са често срещани домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest