Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Брадат дракон - всичко за екзотичното влечуго

Брадат дракон - всичко за екзотичното влечуго

Брадат дракон
Снимка: pixabay.com

Тези екзотични влечуги са популярни домашни любимци с произход от Австралия. Смятат се за кротки и подходящи за пръв домашен любимец животни. Не трябва да се забравя обаче, че изискванията за местообитание и храна на брадатите дракони са сравнително високи.

Нужни са специално оборудване и време за отглеждането на брадат дракон. От друга страна, те са много социални животни, лесни за тренировка и бързо свикват с човешкия допир. Брадатите дракони проявяват най-невероятно поведение и е същинско зрелище да бъдат наблюдавани.

Латинското наименование на вида е Pogona vitticeps. Възрастните брадати дракони са дълги между 40 и 60 сантиметра. Средната продължителност на живота е 6-10 години, но са документирани брадати дракони на 20-годишна възраст.

Името на влечугото брадат дракон идва от шиповете, обрамчващи шията. Те обикновено не се виждат, освен когато животното не се чувства уплашено. Тогава ги наостря, изпъвайки шията си. Рядко е в домашни условия да видим "брадата" на влечугото, имайки предвид че в повечето време е спокойно.

Видът се среща естествено по запустяли, скалисти региони в Австралия. На континента има строг закон да не се крадат диви видове и да се одомашняват. Пък и има достатъчно изкуствени развъдници за брадати дракони, а размножаването им е лесно.

Отглеждане на брадат дракон

Що се отнася до отглеждането на брадат дракон, за да се чувства добре един екземпляр, му е нужно пространство от около 208-283 литра. Терариумът трябва да притежава похлупак. Животното не расте пропоционално на терариума, в който е поставено, следователно по-малките версии с времето трябва да се сменят и няма смисъл от това.

Всякакви настилки за забранени за малките брадати дракончета, тъй като могат да погълнат пясъка/дребните частички, запушвайки червата си. Салфетки, хартия, килимчета могат да се използват като постелка, само внимавайте да не се отделят влакънца и парченца от тях.

За възрастните брадати дракони са подходящи са измитите пясъчни настилки, налични в зоомагазините, но килимчетата също вършат работа. В никакъв случай не използвайте: дървени пилки, царевични пилки, черупки на орехи или друг субстрат, който при поглъщане да предизвика проблем.

Отглеждане на брадат дракон
Снимка: pixabay.com

Ако пясъкът е вашият избор, събирайте с лопатка изпражненията редовно, а целият терариум се почиства обстойно няколко пъти годишно. Брадатите дракони обичат пясъка, защото им се харесва да копаят и да се заравят в него.

От време от време обаче им се приисква да излязат от пясъка и трябва да поставите клонка/скала/парче дърво, на което да е покатерят. Особено подходящо място за тези атрибути е близо до отоплението. Осигурете и скривалище, където при нужда животното да се укрива.

От особено значение е инсталирането на лампа за терариум с UVA/UVB радиация. Специалните флуоресцентни лампи ще намерите в зоомагазините. Имайте предвид, че за да си набави нужното лъчение, брадатият дракон трябва да е на разстояние около 30 сантиметра от лампата (зависи от производителя, разбира се).

Живачните лампи осигуряват както UVA/UVB лъчение, така и топлина. Не поставяйте стъкло между лампата и животното, защото стъклото филтрира УВ-лъчите. Добре се отразява и естествената слънчева светлина (не през стъкло). Ако ги изкарвате навън, бъдете сигурни, че ще имат и сянка, под която да се скрият и да регулират топлината си. В никакъв случай не ги изкарвайте в стъкления терариум навън под директни слънчеви лъчи, защото прегряването настъпва бързо!

Добре балансираната температура в терариума варира между 26 и 29 градуса в студената му част и между 35 и 40 градуса в близост до отоплителната лампа. През нощта са позволени спадания на температурата до 18-21 градуса.

Топлината може да се получи от лампа с нажежаема жичка, керамичен нагревател или живачна крушка с куполообразен рефлектор. Екстпериментирайте с напрежението и разстоянието между нагревателя и терариума, за да получите желаните температури.

Задължително е поставянето на термометър, за да не си играете на относителни стойности, особено в нощните часове, когато температурите са опасни ниски. Продължителността на осветление в терариума има оптимум от 12-14 часа за брадат дракон. Помислете за лампи, към които е пригоден таймер за постоянно поддържане на светлинния цикъл.

Хранене на брадат дракон

Какво обича да си похвапва едно брадато драконче? На всеядното влечуго особено му се харесва комбинация от безгръбначни и гръбначни животни (насекоми, дребни животни) и растителна част. В плен менюто им се състои от насекоми (щурци), заедно с други налични насекоми, и зеленчуци.

Водата се слага в плоска паничка, а самото влечуго може да се пулверизира, но не твърде много, за да навлажнявате въздуха в терариума. Все пак брадатите дракони обичат пустинни региони. Ако животното предпочита да се потапя във водата, предложете по-голям плосък съд.

Грижи за брадат дракон
Снимка: pixabay.com

Брадатите дракони са чувствителни на запушвания на храносмилателните пътища, като голям фактор за възникването им са външните хитинови скелети на насекомите-плячка.

Особен проблем са брашнените червеи, затова храненето с тях трябва да се избягва, по-специално при по-младите индивиди. Храненето с насекоми веднага след фазата им на линеене е добър момент, защото екзоскелетът им не е така плътен.

Големите щурци не са подходящи – добра мярка за размера на даваните насекоми е разстоянието между очите на влечугото, което не бива да се превишава. Позволява се даването на прясно излинели брашнени червеи, копринен червей, червен калифорнийски червей, дъждовен червей, кралски червей в добавка към зеленчуците.

Понякога може да се предлагат новородени мишки. При хранене на брадат дракон с насекоми имайте предвид, че те са се нахранили добре преди това и коремчетата им са пълни. Поръсете ги с добавки на калций и витамин D с цел предотвратяване на костни проблеми и правете това при всяко хранене на брадатия дракон.

Хванати насекоми от дивата природа не са подходящи, особено светулките. От зелената част застъпете листни зеленчуци, плодове, зеленчуци, нарязани на парченца и направени на салата и сложени в плоска купичка. Листните може да провесите на някой ъгъл на терариума, за да отива при тях животинчето и да си хапва, когато усети за нужно.

Заболявания при брадатия дракон

Най-честото заболяване при брадатите дракони е метаболитната болест на костите. Резултат е от нарушена обмяна на калция и фосфора. Костите омекват и са уязвими на счупвания. Освен това, всеобщо за влечугите са документирани чести респираторни инфекции, проявяващи се с хрипове и слузести изтечения около ноздрите и устата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest