Интересни факти за съня на животните

Жирафи

Някои видове животни спят по интересен начин - прекалено малко или в акробатична поза. За разлика от хората, такъв начин на презареждане с енергия е достатъчен на много животни. Слоновете например спят само по два часа на ден, ако живеят в дивата природа.

Когато слонът живее в зоопарк, той може да дреме и цял ден. В дивата природа обаче слонът трябва да търси храна и вода и да сигнализира за хищници, за да предпази малките в стадото. Затова тези гиганти спят само по два часа на ден, при което това е общото количество сън - слонът спи на пресекулки по няколко минути в продължение на няколко часа. За да са убедени в това, биолози от Йоханесбург закрепили датчици и монитори към два слона и ги проследили в продължение на един месец.

Слоновете спяли предимно стоейки, но понякога си лягали. Колкото и малко да подремвали, това не влияело върху нивото им на активност. Слоновете са сред животните с най-къс цикъл на сън. Те обаче имат конкурент в лицето на жирафите, които са в дивата природа. Най-високите животни на планетата спят по половин час дневно и могат да не спят по няколко дни, което им помага да се пазят от хищници. Зоопарковите жирафи спят по около 4-5 часа.

Кашалотите, за разлика от тях, спят непробудно до такава степен, че край тях може да мине лодка и те няма да се събудят. Кашалотите спят само с едната половина на мозъка, а другата е будна, но въпреки това спят доста дълбоко и е много трудно да бъдат събудени от шум. Кашалотите понякога спят във вертикално положение във водата, друг път се потапят хоризонтално. Сънят на кашалота трае около 15 минути на няколко часа, но интересен факт е, че по време на съня този морски гигант забавя дишането си почти до минимум.

Делфините спят като кашалотите и китовете - само с половината си мозък, за да могат да излязат на повърхността и да си поемат въздух, в противен случай могат да се удавят. Когато дремят, делфините плуват много бавно. Новородените делфинчета почти не спят, а майка им трябва да спи в движение, тъй като през първите няколко седмици след раждането не трябва да се отделя от малкото и да не спира да плува. Ако тя спре за дълго време, малкото потъва, тъй като няма достатъчно мазнина, която да му позволява да плува лесно и да се задържа на повърхността на водата.

Акулите спят в движение, а понякога лягат на дъното или на някоя скала, за да подремнат. За разлика от тях, моржовете спят през всяка възможна минута. Моржът спи когато плува, когато лежи на пясъка, когато се закрепи за някой леден къс или когато се облегне върху друг морж. Тези животни спят с половината на мозъка си и понякога спят под водата за около 5 минути, след което трябва да излязат на повърхността, за да си поемат въздух. В същото време моржът може до 84 часа да не спи, особено в любовния период, когато активността му достига своя връх.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати