Американски съд призна шимпанзето за човек

Шимпанзето
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Съд в САЩ за първи път потвърди, че шимпанзетата имат права, които доскоро се смятаха за привилегия само на хората.

Приматите Херкулес и Лео, които в момента живеят в лаборатория, вече имат право на лична свобода и трябва да бъдат освободени, реши американският съд. Информацията е споделена в списание „Сайънс“.

Всъщност за двете шимпанзета започна да се говори още през месец март тази година. Tогава Стивън Уайз, който е създател на движението Nonhuman Rights Project, пусна петиция в защита на Херкулес и Лео. Основното искане на Уайз беше двете маймуни да не бъдат държани в плен.

Уайз е абсолютно убеден, че тези маймуни имат много висок интелект и дори се осъзнават като личности. Според него шимпанзетата са способни да изживяват сложни емоции и трябва да имат основни права, в които се включва и правото на свобода. Съдът очевидно се е съгласил с доводите на Уайз и е отсъдил е негова полза.

Присъдата задължава управата на университета, където се намират двата примата в момента, да даде обяснение каква е причината Лео и Херкулес да бъдат в плен. В случай, че това не се случи, двете човекоподобни маймуни трябва да бъдат освободени.

Шимпанзе

И докато в Лео и Херкулес чакат правата им да бъдат зачетени, американски учени, решили да проверят кое животно има най-дългите мигли. Резултатите от проучването са цитирани от списание „Сианс е авнир“.

В изследването са включени 22 различни вида бозайници, а резултатите от него показват, че оптималната дължина на миглите е равна на около една трета от широчината на окото.

Изследователите твърдят, че миглите на шимпанзетата достигат до дължина от 0.6 сантиметра, а тези на пумата – близо 0.7 см.

Снежният леопард Panthera uncia пък имал дължина на миглите около 0.8–0.9 см. Централноамериканският тапир, който също бил част от проучването, се оказал с доста дълги мигли – повече от сантиметър, съобщава изданието.

Камилата и глиганът пък имат сходна дължина на миглите – между 0.6 и 0.7 см. Най-дългите мигли, които изследователите са измерили, се оказали тези на жирафа – 1.5 сантиметра.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати