Животните, които убиват най-много хора

Мечка

Всяка година милиони хора по света загиват след нападения на животни. Все още има кътчета по света, непокорени от човека, където природата, колкото и да е красива, е и опасна.

Представяме ви топ 10 на животните, които убиват най-много хора

10. Мечката

Макар почти всяко дете по света да заспива с плюшено мече до себе си, срещата с мечка на живо в природата рядко води до щастливи спомени. Мечките са едни от най-опасните животни в света. Годишно между 5 и 10 души биват убити от тях.

9. Акулата

Медуза

За някой може да е изненадващо, че акулите са едва девети в класацията. Годишно от техни нападения загиват около 100 човека. Зловещите риби обикновено странят от човека и най-често нападат, когато объркат човек с обичайното си меню – тюлена.

8. Медузата

Докато в България сме свикнали да гледаме на медузите като на нещо по-скоро неприятно и гнусно, което срещаме на плажа, в други части на света има видове, които с един допир предизвикват сърдечен удар. Около 100 души годишно стават жертви на това животно.

7. Хипопотамът

Хипопотам

Макар и тревопасен, хипопотамът е хладнокръвен убиец. Със захапка от 1.2 метра, почувства ли се заплашен, неколкотонният бозайник трудно може да бъде спрян.

В Африка хипопотамите убиват повече хора от лъвовете. Годишно те са отговорни за смъртта на повече от 150 души.

6. Слонът

Колкото и да са дружелюбни на вид, слоновете са известни с избухливия си характер и атаките си без предупреждение. Годишно между 300 и 500 души загубват живота си след атаката на няколко тона бивни и слонска бяс.

5. Крокодилът

Макар и тромав на земята, крокодилът е едно от най-смъртоносните животни. С огромните си размери и силна челюст тези влечуги са истински машини за убиване във водата. Годишно крокодилите убиват между 600 и 800 души.

4. Дивите котки

Дивите котки в природата - лъв, тигър и ягуар, са истински бич в някои част на света. Малко са хората, които могат да се спасят, ако бъдат нападнати поради тяхната бързина и хитрост. Годишно дивите котки убиват около 800 души.

Скорпион

3. Скорпионът

Скорпиони се срещат дори и в България. За щастие, тукашните видове не са опасни. В други части на света екземплярите притежават смъртоносна отрова, скрита в резервоар на върха на опашката, изстрелвана от жило. Годишно от отровата на скорпионите загиват между 800 и 2000 души.

2. Отровни змии

По света има над 480 вида змии. Повече от половината от тях са отровни, способни да отнемат човешки живот. В 90% от случаите влечугите нападат само ако са предизвикани. Въпреки това годишно от тяхната отрова умират между 50 000 и 125 000 души.

1. Комарът

Оказа се, че най-малкият по-размер участник в класацията е най-големият убиец. Комарът е способен да разпространява болести изключително бързо и ефикасно. Най-често срещаните болести, които това насекомо разпространява, са малария, жълта треска, денга, западнонилска треска. Жертвите на комарите годишно са в порядъка на 2-3 милиона.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати