Животните, които убиват най-много хора

Мечка
Универсална четка за косми за прахосмукачка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
20.02 лв.
Виж ››

Всяка година милиони хора по света загиват след нападения на животни. Все още има кътчета по света, непокорени от човека, където природата, колкото и да е красива, е и опасна.

Представяме ви топ 10 на животните, които убиват най-много хора

10. Мечката

Макар почти всяко дете по света да заспива с плюшено мече до себе си, срещата с мечка на живо в природата рядко води до щастливи спомени. Мечките са едни от най-опасните животни в света. Годишно между 5 и 10 души биват убити от тях.

9. Акулата

Медуза

За някой може да е изненадващо, че акулите са едва девети в класацията. Годишно от техни нападения загиват около 100 човека. Зловещите риби обикновено странят от човека и най-често нападат, когато объркат човек с обичайното си меню – тюлена.

8. Медузата

Докато в България сме свикнали да гледаме на медузите като на нещо по-скоро неприятно и гнусно, което срещаме на плажа, в други части на света има видове, които с един допир предизвикват сърдечен удар. Около 100 души годишно стават жертви на това животно.

7. Хипопотамът

Хипопотам

Макар и тревопасен, хипопотамът е хладнокръвен убиец. Със захапка от 1.2 метра, почувства ли се заплашен, неколкотонният бозайник трудно може да бъде спрян.

В Африка хипопотамите убиват повече хора от лъвовете. Годишно те са отговорни за смъртта на повече от 150 души.

6. Слонът

Колкото и да са дружелюбни на вид, слоновете са известни с избухливия си характер и атаките си без предупреждение. Годишно между 300 и 500 души загубват живота си след атаката на няколко тона бивни и слонска бяс.

5. Крокодилът

Макар и тромав на земята, крокодилът е едно от най-смъртоносните животни. С огромните си размери и силна челюст тези влечуги са истински машини за убиване във водата. Годишно крокодилите убиват между 600 и 800 души.

4. Дивите котки

Дивите котки в природата - лъв, тигър и ягуар, са истински бич в някои част на света. Малко са хората, които могат да се спасят, ако бъдат нападнати поради тяхната бързина и хитрост. Годишно дивите котки убиват около 800 души.

Скорпион

3. Скорпионът

Скорпиони се срещат дори и в България. За щастие, тукашните видове не са опасни. В други части на света екземплярите притежават смъртоносна отрова, скрита в резервоар на върха на опашката, изстрелвана от жило. Годишно от отровата на скорпионите загиват между 800 и 2000 души.

2. Отровни змии

По света има над 480 вида змии. Повече от половината от тях са отровни, способни да отнемат човешки живот. В 90% от случаите влечугите нападат само ако са предизвикани. Въпреки това годишно от тяхната отрова умират между 50 000 и 125 000 души.

1. Комарът

Оказа се, че най-малкият по-размер участник в класацията е най-големият убиец. Комарът е способен да разпространява болести изключително бързо и ефикасно. Най-често срещаните болести, които това насекомо разпространява, са малария, жълта треска, денга, западнонилска треска. Жертвите на комарите годишно са в порядъка на 2-3 милиона.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати