Фенек

Фенек

Фенек, известен още като Пустинна Лисица, е с атрактивен външен вид и през вековете е бил опитомяван и отглеждан като домашен любимец. Фенек е красив хищник, който е най-дребният представител на семейство Кучета. Напоследък Фенек често се използва като екзотичен домашен любимец.

История на Фенек

Фенек се среща от векове в централната част на Сахара и в северната част на Африка. Пустинната лисица обитава района от Мароко до Арабския полуостров. Смята се, че Фенек може да е прародител на кучетата от породата Чихуахуа, които приличат на пустинната лисица с огромните си уши и миниатюрното си тяло. Фенек предпочита да живее в близост до висока трева и храсти, които му помагат да се крие от враговете си и да дебне плячката си. Фенек живее в дупки, които имат по няколко резервни изхода в случай на опасност. Дупките на Фенек понякога са толкова дълги, че в тях свободно могат да живеят до 10 представители на този животински вид.

Как изглежда Фенек

Фенек е по-дребен от повечето домашни котки. Височината на Фенек е около 22 сантимера, дължината на тялото му е до 40 сантиметра, опашката му става дълга до 30 сантиметра. Фенек тежи до килограм и половина. Най-интересното нещо във външността му са ушите, които са огромни. Ушите на Фенек са най-големи спрямо тялото сред всички хищници - те достигат до 15 сантиметра височина. Ушите са много важни за Фенек, тъй като осигуряват охлаждане на тялото му при високи температури.

Муцуната на Фенек е заострена, като на обикновена лисица. Очите са големи и през нощта отразяват светлината в червено. Стъпалото на Фенек е покрито с козина, което му позволява да върви по горещия пясък без проблеми. Зъбите му са дребни, но много остри. Козината на Фенек е дълга, но стърчи нагоре. Тя е мека и е рижаво златиста на гърба, а на корема е бяла. Опашката е пухкава и светла, с черен връх. Когато са малки, пустинните лисици са белезникави на цвят. Това им помага да се крият и да не се забелязват от едри хищници, които са естествените им врагове в природата. Фенек може да стане плячка на едри грабливи птици.

С какво се храни Фенек

Пустинна Лисица

Фенек е всеядно животно и се храни както с месо, така и с различни видове растения. Фенек предпочита да ловува самостоятелно, като повечето лисици. Фенек се храни с дребни гризачи, гущери, жаби, различни видове малки змии, яйца на птици, насекоми, мърша, корени на растения, плодове. Фенек е перфектен ловец, тъй като благодарение на огромните си уши може да чуе и най-слабия звук, който издава някоя животинка.

Фенек може дълго време да оцелява без вода, тъй като извлича течности от месото и вътрешностите на животните, които убива, както и от растения. Ако не успее да изяде цялата плячка, Фенек я крие и редовно проверява запасите си. Когато се отглежда като домашен любимец, Фенек може да се храни със сурово месо, нарязано на малки парченца, но също така и с живи скакалци и мишлета, които с удоволствие ще хваща и ще си играе с тях, преди да ги изяде. Не се препоръчва Фенек да се храни с гранулирана храна за животни, ако се отглежда в домашни условия.

Размножаване на Фенек

Фенек се размножава веднъж в годината. Любовният период е през февруари, като животните образуват двойки. По време на размножителния период мъжкарите стават агресивни и често се бият помежду си. Бременността на женската трае около 50 дни и на бял свят се появяват от две до шест малки. Тя ги ражда в дупка, която предварително постила с трева, пера и козина. Малките тежат едва 50 грама при раждането си. При раждането си малките са с навити навътре уши, но постепенно те се изправят. Майката остава с тях постоянно две седмици, докато те прогледнат, а в това време мъжкият носи храна. Той не може да влезе в дупката, тъй като женската го гони.

След като навършат 5 седмици, малките започват да излизат от дупката и да се разхождат около нея, като постепенно се отдалечават все повече с всеки изминал ден. Те сучат три месеца, след което започват да си търсят храна сами. Фенек става полово зрял на около девет месеца. Понякога се случва Фенек да не напусне майка си и да остане с нея, за да й помага в отглеждането на следващото поколение. Ако поради някаква причина малките загинат, майката може да се разгони отново и да роди още веднъж, но това се случва рядко.

Хищник Фенек

Любопитни факти за Фенек

Фенек е нощно животно, през деня предпочита да си почива в дупката. Фенек е много пъргав и подвижен и може да скочи нависоко до 70 сантиметра, а скокът му напред достига до метър дължина. Фенек се страхува от хората и избягва да доближава местата, където те живеят. Фенек често става обект на бракониерство заради пухкавата си козина, както и за продажба в качеството си на домашен любимец.

В дивата природа Фенек живее до 7 години, в домашни условия или в зоопарк може да достигне до 20-годишна възраст. Фенек лесно свиква с хората, ако се отглежда от ранна възраст. Фенек е гальовно животно, което е добре обаче да се оставя в специална просторна клетка, когато стопанинът му отсъства от дома. Ако се отглежда на двор, Фенек ще се чувства добре, защото по цял ден ще копае дупки. През зимата Фенек трябва да живее в добре отоплявано помещение.

Фенек е като малко кученце и постоянно гризе нещо, така че трябва да се внимава с кабели и предмети, които могат да бъдат опасни за здравето и дори за живота му. Когато се отглежда като домашен любимец, Фенек има нужда от добавки в менюто във вид на витамини и минерали, които не може да си набави в необходимите за него количества от храната.

Ако се отглежда в голямо заграждение на двор, Фенек има нужда от висок слой пясък, в който по цял ден да прави дупки, за да се чувства добре. Ако се отглежда напълно сам и се оставя за дълго време без надзор, Фенек може да започне да тъгува и да откаже да се храни. В такива случаи е най-добре да се вземе още една пустинна лисица, за да може домашният любимец да се чувства добре. Въпреки че Фенек е с много кротък нрав, трябва да се има предвид, че това е хищник и съществува риск от ухапване дори във вид на игра.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати