Как спят животните?

Нина НордНина Норд
Джедай
226132
Котка

Сънят, който е жизнено важен за животните, както и за човека, при някои видове е съвсем лек. Много животни спят по странен начин или пък предпочитат да прекарват по-голямата част от съзнателния си живот, като изобщо не се събуждат.

Котките спят по 14 часа на денонощие и предпочитат да го правят през деня. През нощта, колкото и да е неприятно на стопаните им, котките предпочитат да се разхождат из къщата и да скачат по мебелите. Причината се крие във факта, че в дивата природа представители на семейство котки ловуват през нощта, а през деня спят.

Делфините никога не заспиват дълбоко, за да могат да са нащрек и да се пазят от нападение. Делфинът спи, като в едното му мозъчно полукълбо се наблюдават вълни на бавен сън, а другото полукълбо се намира в състояние на бодърстване.

Прилеп

Конете и кравите спят както прави, така и легнали. Интересен факт е, че ако са прави, те не могат да сънуват. Жирафите също спят и прави, и легнали, но това, което ги различава от кравите и конете, е, че могат да издържат без сън до три седмици.

Птицечовката сънува, че води битки - или поне така смятат учените, тъй като при наблюдения над спящи представители на този странен животински вид било установено, че те извършват движения, с които в реалността убиват плячката си.

Африканските бабуини не спят, а дремят. Те спят клекнали на клоните по върховете на дърветата, за да не могат да ги достигнат едри хищници, които са най-големите им врагове. Клоните ги предпазват и от нападение на едри грабливи птици.

Някои птици, както например албатрос, могат да спят, докато летят. Това се практикува при дълги полети, при които птицата има нужда от възстановяване на силите си, но няма възможност да кацне, за да спи. Мравките пък спят по 200 пъти на денонощие, като всеки път сънят им трае по 1 минута.

Прилепите спят надолу с главата по две причини. Така те трудно могат да бъдат забелязани от грабливи птици и освен това тази позиция е идеална за излитане. За разлика от птиците прилепите не могат да излетят, ако са на земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати