miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-бързите животни в света

Най-бързите животни в света

Най-бързите животни в света

Природата ни е подарила удивителен животински свят, който е не само красив, но и се отличава със своите индивидуални особености. Някои от животните скачат високо, други - се движат много бавно, а трети - бягат много бързо.

Най-бързите животни в света

Леопард

Това е един от четирите представители на рода на пантерите и семейството на котките. Естественият хабитат на животното е Индия, Африка и Азия. Въпреки това, че те са едни от най-бързите животни на света, техниката им на лов е в наблюдението и дебненето на плячката. Скоростта, която могат да развият е огромните 58 km/h.

Койот

Койот
Снимка: skeeze/pixabay.com

Хищното млекопитаещо е също едно от най-бързите животни на света, като при късите дистанции може да развие 65 km/h. Освен това, койтоа може да скача високо на 2-4 метра, което също е другата индивидуална особеност на животното.

Хиена

Тези животни са от семейството на кучетата, като на дължина тялото им стига 1, 5 метра. Отличителна черта на хиената е това, че е много хитра и изобретателна, особено когато лови жертвите си. Имайки предвид това и заедно с високата скорост от 60 km/h, успехът на това животно при лов е цели 90%.

Американски лос

Колкото и да ви е трудно да повярвате, но това огромно животно, тежащо цели 600 килограма, може да вдига скорост до 75 km/h. Благодарение на това и огромните си рога, другите хищници не могат да го хваната. Така например мечките могат да ги нападнат само в местност, където движението е ограничено.

Газела на Томсън

Газела на томпсън

Животното е тревопасно, но е мишена на много от месоядните обитатели на степите в Кения и Танзания. Дори често хищниците, нападайки ги, не могат да ги стигнат, имайки предвид факта че те развиват скорост до 97 km/h.

Лъв

Това е царят на всички животни, който съчетава в себе си сила и мощ. Теглото на животното може да достига до 250 килограма, като има изключително силни челюсти. Може да развива скорост от цели 85 km/h.

Газела на Грант

Още едно тревопасно животното, което е изключително грациозно, но и бързо, развивайки огромната скорост от 92 km/h. Газелата е много внимателна и избягва да ходи на места с висока растителност, тъй като там могат да се крият различните хищници.

Вилорога антилопа

Ягуар

Тази антилопа се казва така, поради интересната си форма на рогата, а именно като вила. Среща се в Северна Америка, Канада и Мексико. Има стройно, мощно тяло, а теглото на мъжките достига 60 кг. Скоростта на Вилорога е много голяма и може да стигне до цели 98 km/h.

Ягуар

Въпреки огромната си бързина, животното не е много издържливо, затова винаги дебне жертва си и преценява дали силите ще му стигнат, за да я хване. Не може да развие висока скорост на дълги разстояния. Някои мъже тежат до 115 килограма, като на къси дистанции може да бяга с 90 km/h.

Гепард

С право се счита за най-бързото животно на планетата, като само за 3 секунди развива максималната си скорост. Когато преследва жертвата си на разстояние 400-500 м, той е в състояние да се движи с постоянна скорост до 130 km/h.

Както може би и сами забелязвате, повечето животни, които могат да развиват изключително бърза скорост, са хищници и това не е никак странно. Причината е просто и се нарича естествен подбор, като по-силните изместват по-слабите. Във всеки един случай обаче животни свят е удивителен и винаги има, с какво още да ни изненада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати