Белоопашат eлен - какво трябва да знаем

Белоопашат eлен - какво трябва да знаем
Снимка: Paul Brennan/pixabay.com

Семейството на елените е толкова красиво и величествено. Да вземем например елен лопатар или благороден елен. Ами северните елени - всички те будят възхищение! Не по-малко интересен е белоопашатият елен, който също е едно от бижутата на дивата природа. Нека разберем повече за начина на живот

Белоопашатият елен се нарича така поради това, че долната част на опашката му е с бял цвят, но реално целият е кафяв. В семейството на това животно се включват няколко подвида, като например един от тях е големият северен белоопашат елен и други.

Известен е също така с името Whitetail и Вирджиния, като на размер достига 2, 5-3 метра. Продължителността на живот на белоопашатият елен е средно около 8-14 години, като теглото на голямо животно достига до 300 килограма. Обитава Северна и Южна Америка, като статуса му е на незастрашено животно, тъй като популацията му е доста голяма. Размерът на животните зависи от пола, но като цяло на дължина достига до 2.5 метра, а на височина достига също около 2 метра.

Белоопашатият елен обича по-студения климат, но въпреки това може да бъде срещнат и по-близо до екватора. Женските са малко по-дребни и на тегло достигат до около 220 килограма, докато мъжките - 300 килограма.

Днес той все по-често се среща не само в Америка, но и в Канада, а именно поради изменението на климатичните условия. Среща се също така в Нова Зеландия, като днес тези елени са се приспособили към различни местообитания. Храни се обикновено сутрин или след здрач, но може да бъде забелязан и през деня. Обича тревите, бобовите растения, жълъдите, царевицата, листата и плодовете. Може да яде също така гъби или дори отровен бръшлян, като това няма да окаже негативно влияние на здравето им. От всичко това може да се направи логичния извод, че белоопашатия елен е тревопасно животно.

Когато животното усети заплаха, то изсумтява или пък повдига опашката си, като бялата част служи за флаг. По този начин той предупреждава другите животни, че наблизо има хищници. Освен езика на тялото, елените си комуникират и чрез маркиране на територия, което е типично за голяма част от бозайниците на планетата.

Интересен факт е това, че мъжките и женските се движат на отделни стада и се срещат само по време на чифтосването. Размножителният им период е около октомври месец, но може и да варира. Женската крие малките в храстите, за да не станат лесна плячка на хищниците, като ги храни около 5 пъти на ден. Грижи се за тях до 10 седмичната им възраст. Те остават при майка си до първата година и половина, а след това вече стават самостоятелни. Половата зрялост на белоопашатия елен настъпва на около 6-7 месеца.

За съжаление и тези животни са мишена на бракониерите, което в бъдеще може да стане предпоставка за намаляване на тяхната популация.

Интересни факти за белоопашатия елен

Белоопашатите елени са най-малките членове на семейството на северните американски елени.

Възрастните елени с бяла опашка имат червеникаво-кафяви "палта" през лятото. Цветът избледнява до тъмен сиво-кафяв през зимата. Мъжките елени лесно се отличават през лятото и есента благодарение на големите си рога. Рогата растат през цялата година и падат през зимата.

Елените с бели опашки се срещат в Северна Америка от Южна Канада през Централна Америка. Те обитават по-голямата част от Южна Канада и цялата континентална част на САЩ. Обхватът им достига в цяла Централна Америка до Боливия.

Белоопашат елен
Снимка: Bernell MacDonald/pixabay.com

Елените предпочитат открита гора, но често се срещат на границата на градските зони и в селскостопанската част.

Местообитанието на опашатите елени включва райони по течението на реки, смесени гори, ферми, гори и изгорени храстови полета. Откритите площи се използват от животните само когато наблизо са гъсти храсти или гора.

Лените се хранят с разнообразна растителност, в зависимост от това, което е на разположение в тяхното местообитание. В източните гори се консумират пъпки и клонки от клен, топола, трепетлика и бреза, както и много храсти. Иглолистните дървета често се ядат от елените през зимата, когато други растения стават оскъдни.

Белоопашатите елени са най-плашливите и срамежливи от елените във Вашингтон.

Докато чакат майка им да се върне, малките белоопашати елени лежат на земята с изпънати вратове, добре прикрити в гората.

Повечето елени с бели опашки живеят около 2 до 3 години. Максималната продължителност на живота в дивата природа е 20 години, но малцина елени успяват да живеят повече от 10 години.

Белоопашатите сърни търсят храна в ранни зори и здрач.

Белоопашатите елени имат добро зрение и слух.

Само мъжки елени притежават рога, които се сменят всяка година.

Елените с бели опашки са добри плувци и ще използват големи потоци и езера, за да избягат от опасни хищници.

Белоопашатият елен е най-популярното едър дивеч в САЩ.

Белоопашатият елен принадлежи към категорията тревопасни животни. Това означава, че предпочитат всичко, свързано с плевели и плодове. Неща като листа, плодове, ядки, клонки, трева, гъби, люцерна, лишеи и са част от основната диета на елени, особено белоопашатите видове.

Това животно предпочита да се храни в тъмнината, но също така обича малко светлина. Храната, която ядат, е по-видима или поне по-лесна за забелязване в тези моменти.

И разбира се, това дава възможност на животното да се храни по-спокойно и без разсейване, тъй като неговите врагове, хищници като койоти и планински лъвове, са склонни да бъдат по-малко активни.

Хранене на белоопашатия елен

Белоопашатите елени ядат клонки на дървета

Интересно е, че храненето на белоопашатия елен варира според сезона.

Зима

Животното не намира голям избор от храна през зимата. Растителността и дърветата не растат почти през този сезон, така че е доста стандартно да виждате елени да ядат каквото и да било - от жълъди до клонки. Ако успеят да се докопат до ябълки, круши, ядки за тях е истински късмет.

Пролет

През пролетта елените ядат всичко, което е с много фосфор и въглехидрати, включително всички видове ядки, плодове и гъби. Също така животните се радват на зеленината и можете да ги видите по обширни равнини и открити места, където се наслаждават на тревичките.

Лято

През лятото белоопашатите елени се наслаждават на изобилие от прясна храна. Все пак през лятото всичко расте. Но през повечето време те ще се съсредоточат върху ядките, зърнените култури и плодовете. Те също така хапват колкото е възможно повече растителност, включително плевели и дървесни листа.

Есен

Есента е сезонът, през който елените ядат най-много. Причината е, че искат да съхранят възможно най-много мазнини за зимата. С приближаването на студа белоопашатите елени ядат много круши, ябълки, най-мазните ядки, пекан и фъстъци. Интересно откритие е, че в края на есента тези елени могат да прибегнат и до консумация на мъртви насекоми с цел набавяне на мазнини. Но докато плодовете, ядките и зърнените храни са на лице, те ще останат вегетарианци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати