Цивета

цивета
Снимка: pasindu a Pixabay

Милионите любители на кафето по цял свят са чували или опитвали най-скъпото кафе - Копи лувак. Само 1 килограм от него струва между 100 и 600 долара в различни страни по света.

Не всеки ценител на хубавото кафе обаче знае как и кой го произвежда.

Луксозната напитка се прави от зърна, които са смлени в стомаха на малък бозайник, известен на науката като цивета. Животинчето подбира и изяжда най-зрелите зърна от кафето, но нейната храносмилателна система не може да ги усвои напълно и тя ги изхвърля частично смлени с изпражненията си.

Тези зърна после леко се запичат и се получава скъпото кафе. То има силен аромат и горчив вкус, получен от ферментацията в стомаха на зверчето и уникалната комбинация от ензими в храносмилателния тракт на циветата. Кафето не е опасно за здравето на хората, защото не съдържа ешерихия коли, независимо че се събира от изпражнения. Циветата не е преносител на тази бактерия. Те отделят и вещество, което се използва при направата на парфюми.

Всички, които са любопитни да узнаят още подробности за животинката, произвеждаща ароматно и скъпо кафе и луксозни парфюми, могат да прочетат и други факти за нея.

Класификация и разпространение на циветата

Циветата, с латинско название Viverra zibetha, е хищник със средно големи размери от семейството на Виверовите - Viverridae.

Виверидите са наричани още Пълзящи котки и ги смятат за едни от най-примитивните хищници днес. Структурата са скелета им е много близка до виверидите от периода Еоцен отпреди 50 милиона години. Те са родоначалник на всички Коткоподобни.

Циветите се срещат в Африка, без южния бряг на Средиземно море; остров Мадагаскар; Иберийския полуостров; Южна и Югоизточна Азия.

Предложени са 6 подвида на циветата, но се смята, че се налага таксономична ревизия, тъй като един от подвидовете е просто синоним на Вивера цивета.

Циветата е описана от Карл Линей през 1758 година в труда му Sistema Naturae, където авторът дава и научното название на животното - Viverra zibetha. Няколко натуралисти по-късно предлагат видове и подвидове в периода ХІХ и ХХ век, а през 2005 година приключва окончателната класификация на животното.

Циветите живеят в пасища, храсталаци и гъсто залесени райони. Срещат се в близост до местообитанията на човека. Често заемат дупки, изкопани от други животни.

Как изглежда циветата?

Циветата има голямо тяло - издължено и набито. Краката му са къси и силни, с прибиращи се нокти, както на повечето представителни на Виверови. На предните лапи те са окосмени между пръстите. Тялото прилича на това на котките, има тяхната пъргавина, но главата на животното е като на невестулка. Муцуната на животното е издължена и заострена, с големи кафяви очи и малки уши, поставени високо на главата.

Окраската им зависи от местообитанието. Най-често цветът е сив до кафеникав, с жълт оттенък. Отдолу на врата има ивици- две бели и три черни, които се редуват.

На муцуната също се наблюдават бели и черни шарки. Опашката му е сравнително къса и раирана, а на върха е черна.

По гърба минава една дълга черна ивица, която стига до основата на опашката и образува лента, подобна на грива, която настръхва, когато животното е нервно. Крайниците също са обагрени в черно. Мъжките са малко по-големи от женските.

Дължината на тялото на циветата варира от 76 до 82 сантиметра, а на опашката от 42 до 50 сантиметра. Теглото се движи в границите на 5 до 11 килограма.

Начин на живот и поведение на циветата

Циветите са самотни и нощни животни. Те прекарват по-голямата част от живота си на земята и са отлични катерачи.

През деня те спят в дупки, изкопани и изоставени от други животни, а нощем излизат на лов.

Тези хищници са териториални и маркират територията си с аромата на аналните си жлези. Територията, която бранят, е голяма - от 1, 7 до 5, 4 квадратни километра.

Основно правило при избора им на място за живеене е наблизо да има езерце, не понасят засушените райони.

Живеят предимно 15 години в дивата природа, но в плен достигат до 20 години.

Те са животни, които използват миризми или други химикали за комуникация.

Размножаване на циветата

Интересна подробност е, че женската цивета се размножава през цялата година. Те имат по 2 котила годишно и във всяко може да има до 4 малки. Младите цивети се раждат в дупки в земята или в много гъста растителност. В начолото те са слепи и напълно безпомощни. Проглеждат на 10 дни, а майките ги отбиват на възраст от 1 месец.

Теглото на новородените е 100 грама и за две седмици се удвоява. В края на първия месец, те вече тежат 4 пъти повече. Малките са отглеждани само от женската.

Хранене на циветата

Циветите са месоядни. Диетата им е доста разнообразна. Те се хранят с птици, жаби, змии, дребни бозайници, насекоми. Регистрирани са да ядат риба и раци, членестоноги.

Често нападат домашните птици - пилета и кокошки и затова между човека и малкия хищник съществува вражда.

Освен месо, хранят се и с яйца, плодове и корени, а понякога и с боклук. Можем да ги причислим и към всеядните видове.

Стопанско значение на циветата

Този представител на виверидите има значително стопанско значение. Ловът им в Югоизточна Азия е с цел главно за храна, но заедно с това се ловува и заради ароматните му жлези. Те отделят вещество, наречено цивет, излъчващо аромат на мускус. Циветът се използва в парфюмерията, а също и в китайската медицина като лекарство.

Търговията с кожи също се интересува от циветата като източник на такива. Всички тези дейности водят до деградация на вида, а загубата на местообитания с обезлесяването и други прояви на агресивното навлизане на човека в териториите на животните са причина за значителните загуби, които търпи популацията. Отделно животните са убивани от стопани и фермери заради нападенията над домашни животни.

Защитен статус на циветата

Като цяло видът е застрашен и като такъв е включен в Червената книга. Някои от видовете са почти пред изчезване, но други имат по-жизнена популация и са по-добре съхранени. Такава е голямата индийска цивета, която е типичният представител на вида. Тя е най-малко застрашена от изчезване, но все пак популацията стабилно намалява.

В Хонг Конг видът е защитен, защото от 40 години не е регистриран в естествените му местообитания. В Малайзия, Китай, Виетнам и Тайланд се среща само в някои защитени зони и се отбелязва като причина за това отмиране ловуването заради ароматните жлези и заради месото.

Интересни факти за циветата

Вирусът на атипичната пневмония SARS се пренася от циветата. Това установили учени от Хонконг. Това довело до избиването на цивети в Сингапур. В Китай, Хонконг и Тайван месото на циветата се цени като деликатес. Законите забраняват лова на цивети за храна, но в Китай тази забрана не се спазва.

Африканският вид цивета има външна прилика с мангустата.Циветата е много умно животно, може да бъде опитомено и да живее в дома като домашна котка и предпочита да живее на мецанин.

Зверчето не понася цигарен дим и може веднага да измъкне цигарата от устата на пушача, както и да го опръска с урина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати