Славей

Славей

Сред хората има знаменитости, за които всички говорят, но и сред животинския свят те не липсват. Такъв известен и хвален техен представител е една малка пойна птичка - славеят. Стиховете, песните и приказките, които са посветени на славейчето, са толкова много, че всяка човешка звезда, която се радва на интерес, може да му завиди.

Славеят далече няма такъв забележително красив вид като пауна, дълги крака като щъркелите, чаплите и фламингото, или пъстри пера като папагала, но песента му е това, което спира дъха и ражда преклонението пред него. Затова заслужава специално внимание.

Класификация на славея

Видът принадлежи към семейството на Мухоловите. Славеите са разделени на два вида.

У нас по-често срещан е обикновеният славей. Така се нарича този, който предпочита страните от Европа и Сибир, а през зимата мигрира до източните части на Африка.

Другият вид се нарича южен славей, тъй като живее в близост до южните райони.

Певческият талант е по-присъщ на обикновения славей, макар че неговият южен събрат също не му отстъпва.съществуват и ливадни славеи, които живеят в Азия, Закавказието. Те също са певци, но тяхната песен отстъпва значително на другите два вида.

Разпространение и местообитания на славея

Ареалът на разпространение на славея е широк. Песента на птиците може да бъде чута в цяла Европа, Западна Азия, а зимуват в Африка.

Широколистните гори, леко влажни гъсталаци от храсти са предпочитаните места на славея. Освен гъста растителност трябва да има и слънце. Ако мястото им харесва, се чуват трелите им на 10-15 метра един от друг и заедно правят една несравнима мелодия на щастие.

Описание на славея

Обикновеният славей е малка птица, с дължина на тялото 16-18 сантиметра и средно тегло 25 грама. Прилича малко на врабче. Размахът на крилата му е 24-27 сантиметра. Цветът на оперението не привлича интерес, основния е маслинено кафяв, с по-светли оттенъци в областта на коремчето. Има и разновидност с по-тъмни петна и червено на крилата и опашката.

Клюнът е чист, малък, прав и изпъква на общия фон с жълтия си цвят.

Има вид с размера на врабче. Някои мъжки имат червено петно на шията, това е само тяхна привилегия, женските не могат да имат такова.

Има и славей с червени гърди, но той живее в Хималаите, Мианмар, Индия и Бутан. Самата птичка е синя, а гърдите варират от оранжево до червено.

Обикновеният славей се отличава по пол само от опитен орнитолог. Другите видове трябва да се наблюдават по оперението, в мъжката половина е по-ярка.

Птица славей
Снимка: Gregorius_o/pixabay.com

Младите птици имат оперението на възрастните, но то е изпъстрено с много петна с форма на люспи, по което се отличават от възрастните.

Поведение и начин на живот на славея

След като презимуват в Източна Африка, напролет славеите се връщат в европейските си местообитания. Паркове в близост до езера, гъсталаци от върби и люлякови храсти, слади дървета - това са местата, които привличат славея.

Малкият певец е предпазлив и потаен. Стреми се да не бъде забелязван от човека и наистина успява добре да се скрие. Само сред най-гъстите храсти си позволява да се спусне на земята.

Когато пее на някой клон, птичето се абстрахира от всичко друго. Пее както денем, така и нощем, а през нощта се чува много добре поради липсата на други шумове. Песента на славея е за привличане на партньор и за уведомяване на други индивиди за заетост на територията, но не и за забавление на човека.

На въпроса дали славеят е прелетна птица, не може да се отговори еднозначно. Тези, които живеят в южните райони няма нужда да летят на юг, но тези на север мигрират, за да прекарат зимата на топло.

С какво се хранят славеите?

Мравките, буболечките, паяците, гъсениците, многоглавите и мекотелите - това е любимото лакомство на славея. Хранят се също с яйца на мравки. През есента могат да ядат и горски плодове.

Иначе основната му храна са насекомите. Славеят е много взискателна птица към диетата си и обича прясната храна.

Ако славей се отглежда в плен, може да му се дават орехи, варено месо и просо. Костното брашно, черупките, фуражната мая, пилешките яйца и семената слънчоглед могат да се използват като заместител на естествената храна, която си намират в природата. Плодовете и зеленчуците също могат да бъдат добавени към хранителната му диета.

Размножаване на славея

Славеите обикновено се заселват по двойки. В началото те просто мълчат и се аклиматизират. След това започват да пеят в търсене на женски, като спират само по време на хранене.

Щом двойката се образува, женската започва да подготвя гнездото. Мъжкият не участва, той пее в това време като по този начин показва, че територията и женската са заети.

Гнездото на славеите може да бъде разположено както на земята, така и в клоните на някой храст, но не по-високо от 1, 5 метра от земята. В избора на място най-важно условие е да бъде безопасно, за да не го намерят хищниците. Друга важно е да може от него да се наблюдава територията.

По форма то прилича на чаша, състои се от клонки, мъх и сухи листа. Дъното му е покрито с трева и млади клонки.

Видове славеи
Снимка: pevank01/pixabay.com

Женската снася от 4 до 6 броя яйца с диаметър 2 сантиметра, с маслинено кафяв цвят. Птичетата се излюпват след 2 седмици мътене. През цялото време мъжкият пее, но след излюпването на малките той млъква, за да привлича хищници към гнездото. От този момент и двамата родители започват да се грижат да малките и да ги хранят.

След 2 седмици малките могат да излетят от гнездото, вече са независими, но родителите им продължават да им помагат в набавянето на храна. В края на лятото цялото семейство славеи започва подготовка за миграция към по-топли места.

Кога и как пее славеят?

Песента на славея може да се чуе от средата на май, когато той се завръща и с песен уведомява хората, че истинската пролет е дошла. Само мъжките пеят. Те пристигат първи и започват да се подготвят за идването на женските.

Песента на птицата не спира през цялото денонощие, но любителите на техните трели се събират нощем да ги слушат, защото тогава се чуват ясно.

Песента на птичето се различава съществено от пеенето на всички други пернати. Състои се от повтарящи се елементи, които могат да бъдат от 12 до 40 на брой. Най-цветните и сложни мелодии принадлежат на обикновения славей.

Интересни факти за славея

Останки от птицата славей в Унгария са датирани на 12 милиона години. Видът не се е променил съществено оттогава.

Скоростта на полета на славея е около 50 километра в час, той е много скоростен летец.

Макар че малките напускат гнездото на няколко седмици, те поддържат връзка с родителите си през целия си живот.

Пеенето струва много енергия на мъжкия, който си я възстановява с храна. Изяжда храна около 80 процента от собственото му тегло всеки ден.

Славеят е лечител за дърветата, тъй като се храни с насекоми, които са вредители по тях.

Славеите винаги се връщат в старите си гнезда, оставени от предишната година.

Богаташите в Ориента са имали в дворците си златни клетки със славейче. Държали са ги не само заради песните, но и заради поверието, че носят богатство и успех.

В Курск, Русия, има популярен музей, посветен на славея.

Научете любопитни факти и за птиците: синигер, сврака, пернато орехче и враните.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати