Любопитни факти за африканския щраус

Африкански щраус

Щраусите са невероятни и в много отношения уникални същества. Обитаващи само в доста горещи страни, те не приличат на останалите видове птици като папагалите, пингвините и домашните птици.

Някога на Земята е имало много големи птици, които не са летели и са били месоядни - съдейки по находките на археолози, те са живели преди няколко десетки хиляди години.

Вероятно те са причинили много неприятности на примитивните хора. Щраусите, за щастие, са същества с доста по-спокоен характер.

Интересни факти за Африканските щрауси

С една стъпка, докато бяга, щраусът може да преодолее от три до пет метра.

Африканските щрауси са най-големите птици на света.

Щраус

Африканските щрауси са родом от Африка, както можете да предположите по тяхното название.

Ръстът им може да надвиши два метра и половина, а теглото - сто и петдесет килограма.

Противно на преобладаващия стереотип, в случай на опасност щраусите не крият главите си в пясъка. Те или бягат, или, ако са притиснати в ъгъла, се бият с мощните си мускулести крака. Удар от щраусов крак може да убие някои видове хищници.

Повечето бегачи на суша, като гепарди или зайци, са в състояние да поддържат висока скорост само на къси разстояния.

Щраусът бяга със скорост до 50 км в час за доста дълго време.

Тези птици в никакъв случай не са вегетарианци. Те охотно включват различни малки животни и насекоми, които са част от храната на щрауса.

Щраусите понякога поглъщат камъни и пясък, които, веднъж попаднали в грубия им мускулест стомах, им помагат да усвояват по-добре погълнатата храна.

Щраусите живеят до четиридесет - петдесет години.

Щраусовите яйца могат да достигнат тегло до 1, 2-1, 3 килограма.

За разлика от други птици, щраусите се намокрят при дъжд - перата им нямат водоотблъскващо покритие, тъй като тези същества нямат желязо, което произвежда необходимото вещество.

Щраусовото око е по-голямо от окото на слон.

Сред всички двуноги същества на земята, щраусите са най-бързите.

Щраусите се търкалят в прах, за да се отърват от кожни паразити.

Защитавайки своята територия, африкански щраус може лесно да атакува човек.

Щраусите са единствените птици със само два пръста на краката.

Щраусовото око, достигащо пет сантиметра в диаметър, е по-голямо от мозъка на тази птица.

Крилата се използват от африканските щрауси само по време на ухажващи игри.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати