miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Основни грижи за здравето на кучето

Основни грижи за здравето на кучето

Грижи за здравето на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Кучето е най-добрият приятел на човека. Не е само банална фраза, защото в нея се побира цялата представа за безмерна обич и вярност, облечени в козина. И както те са ни верни другари без никакви условия към нас, така и ние можем да бъдем техните най-добри приятели, ако проявим отговорност като стопани.

Всеки добър собственик на куче иска неговият четирикрак приятел да има пълноценен живот, да бъде здрав и защитен. А това включва много условия.

Те са: пълноценно хранене на кучето, подходяща среда за живот, превенция, диагностика и лечение на възникващи кучешки заболявания, благоприятстваща менталното здраве на кучето, добра социална среда. Понятието кучешко здраве наистина е многопосочно.

Когато се говори за здравето на кучето все пак се разбира като по-тясно понятие здравословния му статус, заболяванията, които изискват проследяване и лечение, както и превенцията, която е толкова важна, колкото и при човека.

Причини за болестите при кучето

Причините за болестите при кучетата са разнородни. Понякога става въпрос за ген, за порода куче, възраст, начин на живот, поведение и околна среда. Затова грижата за здравето на домашния питомец включва всички тези предпоставки, за които трябва да се помисли и да се вземат най-подходящи решения.

При взимането на куче вкъщи е необходимо стопанинът да бъде запознат с основните здравословни проблеми на породата, към която принадлежи неговият избраник, за да се насочи към превенция на тези проблеми.

Болно куче

Независимо, че има общи проблеми за всички, всяка порода е предразположена към определен здравословен проблем.

Затлъстяването при кучетата е характерно за лабрадор, бигъл, кокер шпаньол, а кучешките очните болести се наблюдават често при мопс, пинчер, пекинез, ши тцу, заради по-късата муцуна и по-изпъкналите очни ябълки в сравнение с други породи.

Проблемите със ставите при кучетата са проблем по-често при едрите породи кучета като немска овчарка, лабрадор, неаполитански мастиф, немски дог, нюфаундленд, и така за всички здравни рискове.

Грижи за здраве на кучето

Грижата за здравето на кучето започва още с взимането му в дома на собственика. Необходимо е да се следват някои основни правила. На първо място се започва с обезпаразитяване на кучето срещу външни и вътрешни кучешки паразити и имунизация. Имунизационният календар трябва да се следи, защото болестите при кучетата са наистина многобройни и много от тях са фатални, ако се пренебрегне ваксинирането на кучето.

Вторият принцип е храненето на домашния любимец с подходящи за възрастта и породата кучешки храни, както и спазването на хранителен режим. При избиране на храна за кучето трябва да се следва задължителното условие тя да бъде питателна и разнообразна, съдържаща всички необходими за правилния растеж и развитие хранителни вещества, витамини и минерали за кучета.

Практиката показва, че най-оптималният вариант е придържането към един вид храна. Когато тя се сменя често или пък се смесва с човешка храна за кучета, настъпват проблеми с храносмилателния тракт. Стомахът на кучето е много чувствителен към резки промени в хранителните продукти.

Особено остра е реакцията към храни, които съдържат подправки. Точно по тази причина смесването на кучешка храна под форма на гранули и човешка не е добро решение.

Качествената и подходяща за възрастта на кучето гранулирана храна е условието, което ще осигури редовен режим на стомаха на кучето.

Затлъстяването стои особено остро пред някои породи. Затова апетитът на кучето трябва да бъде регулиран. Най-лесно това се постига като количеството се разпределя на няколко приема и така се намалява риска от преяждане.

Водете кучето на ветеринар, за да е здраво

Дневната дажба храна се пресмята от килограмите, но зависи и от възрастта, физическото натоварване, качеството на храната, както и вида- дали е на гранули, домашна, консервирана. Често стопаните пренебрегват строгото следене на дозите и прехранват кучетата си.

Ако се стигне до наднормено тегло, е необходимо да се започне нискокалорична диета със специализирани храни за отслабване на кучето. Дългите разходки също са подходящи при такъв проблем.

Ставни заболявания при кучетата

Значим проблем при кучето са ставните заболявания, характерни най-вече за едрите породи. Ставната болка засяга пряко подвижността на животното и затова има сериозен ефект върху качеството му на живот.

При тези животни ставният хрущял се износва по-бързо, отколкото може да се възстановява. При износване на хрущяла подвижността на ставата намалява, а болката се увеличава, като редом с нея върви инвалидизиране на кучето. Превенцията тук е от първостепенно значение, защото състоянието е нелечимо и добрата профилактика е единственият начин да се запази подвижността на животното максимално дълго.

Дентално здраве на кучето

Денталното здраве на кучето е от изключително важно условие за дълъг и щастлив живот на четириногия домашен любимец. Зъбите при кучето са не само инструмент, използван при хранене, но и това, с което общува със себеподобните си, стопаните, защото носи различни предмети при игра, служат му като защита и така присъстват в пълноценния му живот.

Болестите на зъбите при кучетата засягат всички породи и са около 80 процента от здравните проблеми при кучето над 3-годишна възраст.

Превенцията играе основна роля. Веднъж годишно е нужен профилактичен преглед на зъбите, а добрата хигиена предотвратява много неприятности. Редовното миене на зъбите на кучето със специална четка и паста са препоръчителни за всеки лаещ домашен любимец. Освен това съществуват и лакомства за устна хигиена под формата на пръчки.

Грижи за денталното здраве на кучето

Грижи за менталното здраве на кучето

При отглеждане на куче хората се стремят да задоволят най-напред физическите нужди на своя приятел и това е правилно, тъй като доброто физическо здраве е първо условие за добър живот.

Често обаче грижите за здравето на кучето спират до там. А кучето, както и човека, се нуждае от социален живот, от това да се чувства член на семейството, да получава и отдава обич. В този ред на мисли правилното социализиране започва още от ранна възраст, когато домашният питомец трябва редовно да бъде извеждан навън сред себеподобни, за да усвои поведенчески навици, които да го направят уверено и адекватно същество.

Обучението и възпитанието на кучето е нещо, на което трябва да се обърне внимание, защото то е важно не само за поведението на кучето спрямо непознати, но и за неговото ментално здраве. Разходките и игрите навън са катализаторът на доброто и адекватно социално поведение, гарант за добро ментално здраве на кучето.

Грешки при грижите за здравето на кучето

Най-честата грешка в грижата за кучешкото здраве е свързана с храненето. Върху този момент най-често се върти осъзнаването на неправилни решения. Има обаче и други поведенчески грешки от страна на човека, които често остават незабелязани.

Избиране на кучешки нашийник с неподходящ номер-този атрибут е важен за безопасността на кучето, но ако е твърде стегнат може да увреди врата на животното. Честата проверка и регулирането му ще спасят любимото същество от неудобства и наранявания.

Обличане на кучето в дрехи - някои породи се нуждаят от топли кучешки дрехи в студеното време навън. Това обаче няма нищо общо с обличане на кучето с тесни дрехи без нужда с цел маскарад. За това същество е характерно вълчето поведение, а ако глутницата иска да накаже някой член, всички се мятат върху него и покриват тялото му. При обличане на неподходящи тесни дрехи кучето може да го приеме като знак за доминация на човека над него.

Домашните любимци изискват същата внимателна и обмислена грижа, както и човека. Това им осигурява висок здравен статус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати