miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Бяс при котката - симптоми, причини, лечение

Бяс при котката - симптоми, причини, лечение

Бяс при котката - симптоми, причини, лечение
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Сигурно знаете, че не всички котешки болести, пренасяни от толкова скъпите ни домашни любимци са лечими и за съжаление, конкретната тема ще е именно за бяс при котката- болест, която в почти всички случаи завършва със смърт.

Ваксинацията против котешки бяс е задължителна спрямо действащите закони на Република България, но е ясно, че не всички стопани на котки предприемат тази мярка.

Тъй като ще говорим конкретно за котешки бяс, може би е малко успокояващ факт, че тази болест се предава при контакт с диви животни или вече заразени домашни любимци. Но, след като прочетете следните редове, най-вероятно бихте ваксинирали веднага вашата котка.

За да се замислите по-сериозно върху ваксинация на котката ви срещу бяс, ще ви покажем 3-те основни стадия и свързаните с тях симптоми на котешки бяс.

Първи стадий на котешки бас

Той протича за около 1-3 дни след заразяването на котката (обикновено чрез ухапване на диво животно). Тя ще се превърне в съвсем асоциално животно, което ще се стряска от всеки шум и ще търси място, на което да се скрие. Заедно с това ще започне да хапе предмети и други неядливи вещи, което вероятно е първият показател, че котката е заразена с бяс. Същевременно ще запознае да отказва да се храни.

Втори стадий на котешки бяс

Бяс при котката - симптоми, причини, лечение

През 2-4 ден от заразяването котката ще започне да става агресивна - ще започне да хапе както всички членове на семейството ви (без значение дали е друг домашен любимец или собствените ви деца), така и себе си. Ще престане да се храни, защото челюстите ѝ ще се парализират. А на моменти агресивността ѝ може да бъде заменена с тотална депресия.

Трети стадий на котешки бяс

Рядко може да се направи рязко разграничаване на преминаването от 2-рия до 3-тия стадий на болестта, защото след като котката започне да прави гърчове, тя умира. Понякога това се случва на 5-ти ден от заразата, но може да стане и на 3-4-тия ден.

Ефективно лечение на котешки бяс на практика не може да бъде гарантирано, но е гарантирано, че всеки, който е имал близък контакт със заразеното животно, съответно също се е заразил...

Предупредихме ви, че темата за котешкия бяс не е никак приятна за четене, но пък трябва да сте разбрали, че профилактиката/ ваксинацията на мъркащата ви писана не подлежи на разискване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати