Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Кои са най-дребните бозайници

Кои са най-дребните бозайници

Кои са най-дребните бозайници
Снимка: businessinsider.com

Най-дребните бозайници често са причисляване към най-симпатичните животни на планетата, защото са като умалена версия на по-едри видове.

Част от тях са истинско чудо на природата, част от еволюцията им включва придобиване на малак размер, за да оцеляват по-лесно.

Независимо към кой клон на бозайниците принадлежат, те винаги предизвикват усмивка.

Ето някои от тези симпатични и дребни бозайници:

Мармозетката е миниатюрна

Така се нарича най-малката маймунка в света, принадлежаща на семейство Остроноктести маймуни, която живее в тропическите гори около басейна на река Амазонка. Мармозетката е около 15 сантиметра и е един от най-малките примати.

Етруската земеровка е дребен бозайник

Този мъничък бозайник е дълъг едва 6 сантиметра без опашката си. Неговият дом са полупустините на Африка, Южна Европа и Азия. Интересно е, че етруската земеровка има супер бърз метаболизъм и се храни на всеки 2 часа.

Земеровките са най-малките бозайници
Снимка: Dean Murray

Малкият африкански таралеж е доста дребен

Това сладко малко животинче е желан домашен любимец в последните години. Той е мъничък, достига едва 30 сантиметра и има по-меки бодли от големите си събратя. Родината му е Централна Африка.

Лешниковият сънливец също е мъничък

Това малко същество е много дребен бозайник от семейство Сънливцови. Среща се в по-голямата част на Европа, както и северните области на Мала Азия. У нас може да бъде открит в планинските райони. Крие се в гнезда, които строи на 1-2 метра над земята, в гъсти шипкови или лескови храсти.

Малкото сладко създание е дълго от 7, 2 до 8, 3 сантиметра, с къси уши, големи очи, жълто-кафяв цвят на тялото и бяло по гърдите и гушката.

Свиненосият прилеп е миниатюрен

Това животинче живее само в Тайланд, в групи, наброяващи по 100 екземпляра с размери от 2, 5 до 3, 5 сантиметра.

Името си миниатюрният бозайник е получил заради розовото хоботче, което наподобява свинска зурла. Както подобава на прилепите живее в пещери.

Мини заекът е пухкав дребосък

Мини зайчета

Мини зайчето е най-малкият представител на семейството на лепоридите, включващо около 60 вида бозайници. Максималната им дължина е 29, 5 сантиметра и имат значително по-къси уши.

Лисицата фенек също е дребен бозайник

Този мини вариант на добре познатите ни бозайници е само 20 сантиметра и така заема първото място сред най-дребните представители на семейство Кучеви. Въпреки дребния си размер, фенекът е хищник в пустините на Северна Африка и Азия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest