Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Отглеждане на енот у дома - възможно ли е?

Отглеждане на енот у дома - възможно ли е?

Отглеждане на енот у дома - възможно ли е?

Енотът е хищен бозайник от семейство миещи мечки. В естествени условия лесно се катери по дърветата, разрушава птичи гнезда, лови риба и жаби. Охотно похапва лакомства, дори ако му бъде предложено парче захар, което бързо ще се разтвори във вода. Енотите често живеят близо до домовете на хората и ровят в кофите за боклук като бездомни котки.

Може ли да си вземете енот за домашен любимец?

Ако мислите дали трябва да имате такъв екозтичен домашен любимец в дома си, тогава преди да вземете окончателното си решение и да преминете към изучаване на по-практични моменти, свързани с особеностите на грижата, отглеждането и храненето на еноти, ви предлагаме да научите за някои на нюансите, свързани със съжителството с това животно. Може би някои точки ще разклатят решението ви или може би, напротив, ще разберете, че цял живот сте мечтали за енот. Какво трябва да знаете:

- Енотите са много общителни и дружелюбни същества, които не могат да живеят сами. Затова се пригответе за факта, че това животно постоянно ще привлича вниманието ви. И ако не успее да направи това с добро, определено ще измисли как да ви накара да го забележите - например ще обърне любимата ви ваза...

- Ако в къщата ви живеят деца или планирате да има ги в близко бъдеще - трябва да направите избор - или деца, или енот. Съвместното съжителство на 2 вида шегаджии не е препоръчително.

- Енотите не са хипоалергенни животни, така че ако вие или вашите близки страдате от алергии или други подобни заболявания, не трябва да изкушавате съдбата и да мислите, че ще оздравеете по чудодеен начин.

- Ако други домашни любимци вече живеят в къщата ви, тогава не бихме ви препоръчали да вземете енот у дома. Факт е, че е много съмнително дали ще успеят да се разбират под един покрив. В противен случай, за да избегнете техните конфликти, ще трябва да държите животните в различни стаи. Съвместното съжителство на еноти с птици и дребни гризачи е строго забранено, поради простата причина, че последните могат да станат храна за вашия необичаен домашен любимец.

– За безопасността на живота на енота и вашите стайни растения, те ще трябва да се държат отделно, в различни стаи.

Отглеждане на енот у дома - възможно ли е?

- Енотите по своята природа, дори когато са опитомени, все още остават диви животни, които са свикнали да решават всички проблеми с помощта на остри нокти и зъби. Така че, ако не угодите на енота с нещо, той ще може да ви одраска или ухапе без угризения.

- Когато вашият домашен любимец достигне пубертета и особено по време на периоди на разгонване, пригответе се за факта, че той ще стане напълно неконтролируем.

- Ако ви кажат, че енотите не миришат, не им вярвайте. Освен това, подобно на котките, те маркират територията си и не всички от тях са в състояние да привикнат към кутията за тоалетна. Така че, ако не се смущавате от проблема с тоалетната и етикетите, вземете си такова животно, но ако чистотата ви е прищявка, трябва да потърсите нещо не толкова мръсно.

- С оглед на неговите характеристики, а енотът е нощно животно, пикът на активността на животното пада точно по времето на деня, когато всички нормални хора спят. Ако сте съгласни да бодърствате нощем и да правите компания на енота в кухнята - браво. Ако трябва да ставате сутрин за работа, помислете как хроничната липса на сън ще се отрази на продуктивността ви.

Разбира се, много е смешно да гледаш питомен енот, но трябва да те разочароваме - не всички животни стават питомни. И само тези, които са взети на възраст от 1, 5 месеца и не по-големи, и тези, на които е отделено много време и внимание. Всички останали просто се приспособяват към живота под един покрив с вас и това, което смятате за акт на тяхното дружелюбие - енота взема храна от ръцете ви, те възприемат като необходимост. Особено трудно е да се опитомят възрастни, които преди са живели в природата.

Отглеждане на енот у дома - възможно ли е?

Отглеждането на енот изисква просторно място или направо отделна стая в дома ви. В същото време тази стая трябва да бъде адаптирана към характеристиките на тези животни, които са изключително любопитни, пъргави, подвижни и просто привличат всякакви бели. И така, от телевизора в стаята с енота и от скъпата антична ваза на нощното шкафче - всичко това ще трябва да бъде изоставено. Проводниците и удължителните кабели също могат да представляват опасност за живота и здравето на домашния любимец - той ги гризе, навива и развива и накрая маркира. Контактите трябва да бъдат затворени със защитни капачки, като кранове и други предмети, които трябва да бъдат защитени от достъп.

Е, след като можете да отговорите обективно на въпроса, мога ли да се примиря с всяка от тези точки, можете да си дадете отговор на въпроса дали си струва да си вземете енот за домашен любимец. Вече няма да имате път назад - винаги трябва да помните това, тъй като връщането на енота в естествени условия, след като е живял в къщата ви няколко месеца, означава обричане на домашния любимец на сигурна смърт. И тук, ако да се опитате да да го дадете в нечии добри ръце, не бихме ви посъветвали да правите това. Козината на енота е високо ценена, така че няма гаранция, че вашият домашен любимец няма да бъде суровината за кожена шапка или яка. Освен това всякакви промени са силен стрес за енота, в резултат на което може да се разболее и дори да умре.

Вижте също: Сладки снимки на еноти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest