Всичко за Бабуините

Всичко за бабуините
Компактен бинокъл 30x60
Препоръчано за теб:
Компактен бинокъл 30x60
30.20 лв.
Виж ››

Най-близкият ни животински вид са маймуните, затова любопитството ни към тях е особено силно. Човешкият род този на приматите са ни много близки, а сравнението с групата на бабуините, наричани също павиани или песоглавци, показва учудващи сходства.

Бабуините са популярни видове маймуни наред с шимпанзетата, орангутаните, капуцините, дългоносите маймуни.

Те също образуват социални групи, имат йерархия, близко до човешкото поведение. Затова изучаването им е толкова задълбочено.

Общи сведения за семейството на бабуините

Павианите, с латинско название Papio, са род големи маймуни от семейство Коткоподобни.

За това семейства е известно, че е било доста по-голямо, но днес включва 5 представители:

- Мантиев бабуин

- Гвинейски бабуин

- Зелен бабуин

- Жълт бабуин

- Мечи бабуин

Родът, Papio е от разред Примати и спада към тесноноси маймуни.

Преди 7 години година е открита вкаменелост на бабуин, датирана на 2 милиона години. Тази цифра е изходна в базата данни, даваща сигурност за съществуването на този вид на Земята поне от толкова време, но е възможно да са много по-стари жители на Земята.

Описание на бабуина

Характерна особеност във визията на бабуина е дългото лице, тежката челюст и острите кучешки зъби, както и доста малките очи. Тялото на маймуната е покрито с гъста козина, като голи са само муцуната, стъпалата и дланите.

Опашката им е къса, задницата е силно изпъкнала с ярки петна по нея, които се наричат ишиални мазоли. Те са различни при двата пола - сливат се по средната линия при мъжкия и са отделени от гениталиите при женската.

Кожата на това място е червена или черна, което зависи от вида бабуин.

Тази груба кожа осигурява комфорта при сядане на маймуната, тъй като липсват нервни окончания или кости. При цикъл това място у женската се подува, а бременната женска се познава по силното зачервяване на мястото.

Отличителна черта на бабуините е дългият палец на предните крайници, с който хващат и движат предметите. Имат и отлично развито периферно зрение, което им помага да забележат навреме приближаващата опасност.

Козината им варира цветово - жълто до червеникаво, срещат се маслинено сиво и черно. Мъжкият понякога е с грива.

Половият диморфизъм е добре различим, мъжкият е по-едър. Средните им размери зависят от вида. Мъжките могат да достигнат от 14 до 40 килограма, а женските са 10 до 15 килограма.

Местообитания на бабуина

Павиан
Снимка: William Warby

Бабуинът е са сухоземно животно и обитава откритите савани, горите и хълмовете в Африка, като се наблюдава в по-голямата част от територията на континента - Ангола, Конго, Етиопия, Замбия, Кения, Малави, Мозамбик, Танзания и Сомалия. Пасищата, храсталаците, сухите гори, дъждовни гори са места, където се заселват бабуини.

Всички местообитания се характеризират с добре снабдени с вода места и някакво високо място за сън. Това обикновено са високите дървета или скалите, където прекарват нощите, осигуряващи защита от хищници.

Начин на живот на бабуина

Повечето представители на този род маймуни живеят в йерархия. Групата обикновено наброява около 50 маймуни, но това не е норма, защото числеността варира в широки граници. Може да са 5, а може да бъдат и 250 в зависимост от местообитанието и времето от годината

Групата може да се състои от хареми на мъжки, като един от тях има 4 или женски. В групата се набират женски от други групи, докато са още много млади, за да могат да раждат.

Обществото на бабуините познава и друг вид социално устройство. В него йерархията се корени в господството на една женска и подчинени на нея други женски. Може да има млади мъжки, но те не могат да се чифтосват с женските, ако не бъде прогонен доминиращият мъжки.

В харемите мъжките пазят женските и са в състояние да ги малтретират, ако се отдалечат прекалено много от територията на мъжкия. Въпреки това други свободни мъжки нападат харемите, за да откраднат някоя женска. При такива нападения се стига до агресивни боеве.

Враждите между отделните семейства имат отражение върху цялата група и агресивните изблици зависят от характера на отделните мъжки.

Общуването става както със силни крясъци, така и с езика на тялото и жестове.

Размножаване на бабуина

Чифтосването при тази маймуна е съпроводено със специфично поведение, което се определя от начина по който е структурирано обществото им. В смесените групи нравите са по-свободни - всеки мъжки може да се чифтосва с някоя женска. Редът зависи от положението му в социалната стълбица, а битките между мъжките са често срещани. Понякога в тези групи мъжките се опитват да спечелят приятелството на женските, като помагат в отглеждане на малките или им носят храна.Чифтосването е по предложение на женската.

Женският бабуин ражда след 6 - месечна бременност, най-често едно бебе Близнаците са рядкост и по-често не успяват да оцелеят. Едно малко тежи около 400 грама и в момента на раждането е черно.

Бабуин

За малкото се грижи обикновено майката, но често няколко женски си помагат. След година малките се отбиват. След 5 до 8 години стават полово зрели. Мъжките най-често напускат групата преди половата зрялост, докато женските остават членове на същата група до живот.

Хранене на бабуина

Хранителната диета на бабуина е доста разнообразна и богата. Това е обяснимо, говорим за всеядна маймуна. В нейните хранителни навици влиза както вегетарианска, така и месна храна. Песоглавецът яде разнообразни видове треви, корени, семена, листа и плодове. Протеините си набавя от други животни или насекоми. Сред жертвите му са гризачите, птиците, малките антилопи и дори други маймуни. В менюто ме влизат и мидите, рибата, а също и домашни животни, които успее да похити.

Бабуинът от своя страна също е храна на крокодили, хищни котки като леопарди и гепарди, нападат ги хиената и дори орела.

Болести по бабуина

В природата продължителността на живота не е висока е висока, но бабуините са приспособим вид и знаят как да оцелеят в суровите условия на дивия живот. Болестите по бабуина обаче са сериозно изпитание. Особено опасни са инфекциозните, които понякога може да застрашат силно популацията. Такава е туберкулозата.

Вирусите, които поразяват маймуните, са доста близки до тези, които поразяват и човека. Херпесният вирус е сериозна опасност, но ефектът на този щам върху хората е неизвестен.

Няколко любопитни факта за бабуина

Родителските чувства при двата пола са почти диаметрално противоположни - докато мъжките може да използват бебетата. Мъжките павиани понякога ползват малките бебета като жив щит при боеве. Докато майките са много грижовни и носят малките на гърдите са, а като пораснат на гърба си.

Тези животни имат в характера си някои особени, типично човешки качества - те са лукави и използват измамата за постигане на целите си.

Представата, че водещият мъжкият защитава групата е мит. Много често той първи се скрива при опасност.

Бабуините често отвличат малки лъвчета. Причината е, че искат да ги убият, защото когато пораснат те са потенциалният враг, наред с леопардите и гепардите, които убиват бабуини за храна. Все пак основен враг им е човекът. От него се спасяват с дълъг полет между дърветата.

Този род маймуни лесно понасят да живеят в плен. Свикват със затворената среда, опитомяват се и са лоялни към хората, които се грижат за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest