miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Най-умните птици на планетата

Най-умните птици на планетата

Най-умните птици на планетата

Като най-еволюиралата форма на живот ние хората често подценяваме интелекта и изобретателността на животните. Макар и неспособни да говорят или да мислят на същото интелектуално ниво като нас, някои животни могат да ни изумят със съобразителността и адаптивността си. И дори да ни научат на едно-друго.

Всички знаем, че делфините могат да комуникират помежду си използвайки специфични звуци. Знаем, че слоновете умеят да се грижат за своите болни или ранени и да комунитират чрез вибрации, които създават с краката си. Знаем, че кучетата могат да учат трикове и поведение, а котките са дяволски адаптивни към всякакви среди. Но какво ще кажем за птиците?

Ето кои са най-умните птици на планетата:

Врана

Враните са на второ място по интелигентност след хората. Съотношението между телесното им тегло и мозъка им е почти същото като на големите маймуни и китоподобните (китове, делфини и други морски бозайници). Някои изследователски тестове дори допускат, че враните може и да са по-умни от маймуните - и само малко не им достига да задминат и хората. Враните могат да правят и персонализират инструменти, да разсъждават, да развиват причинно-следствените връзки, да броят до пет и да помнят човешките лица.

Сивата врана (Corvus cornix) в Израел, например, използва хлебни трохи като примамка за риби, а в Норвегия и Швеция тегли мрежите от водата, за да измъкне хванатата в тях риба.

Гарван

Гарван
Снимка: pixabay.com

Гарваните са почти толкова умни птици, колкото враните. Те са кооперативни ловци, които често ловуват по двойки - единият отвлича вниманието на животното-родител, а другият грабва яйцето или новороденото животно. Те са известни и със способността си да разбират причинно-следствени връзки и да решават сложни проблеми. Последните изследвания показват, че гарваните могат да планират напред в бъдещето по-добре от 4-годишните деца.

Гарга

Гаргите са изключително любопитни същества, със слабост към ярки, лъскави предмети, които често крадат и отнасят в гнездата си. Те се обучават лесно и могат да изпълняват трикове, да говорят и дори да използват инструменти. Лабораторни изследвания показват, че гаргите могат да интерпретират човешки комуникативни жестове, за да намерят скрита храна, като например когато човек погледне към храна или я посочи. Те са и единствените непримати, за които се знае, че общуват помежду си, използвайки очите си. При тях се наблюдава и сложни социално и хранително поведение (те споделят храната си по определен начин).

Често гарги биват забелязани да следват еленски стада и да скубят козините им за гнездата си. В Англия и Уелс е известно, че премахват капачки от бутилки с мляко и пият от него. Има и няколко истории за врани, които са забелязани да се грижат за ранени роднини.

Сокерица

Сокериците са известни с това, че имат способността да запомнят неща свързани със средата си и да се ориентират изключително лесно в нея.

Колумбийската сокерица, например, се храни с борови семена и всяко лято крие до 30 000 семена в подготовка за зимата. При това проучвания показват, че тези птици помнят къде са почти всички от тях! Всяко скривалище съдържа едно до три семена, така че това са около 10 000 до 15 000 различни скривалища за храната им.

Колумбийските сокерици също са и достатъчно умни да променят поведението си, ако мислят, че някой ги наблюдава, докато краят храната си. Те могат и да различават числа, което е доказано при експеримент, в който им се дават две купчини семена - във всички случаи колумбийската сокерица избира купчината с повече семена, дори когато броя им е почти еднакъв.

Сойка

Сойката е умна птица

Сойките са бурни, енергични и изключително умни птици. Сойките са единствените животни освен хората, които планират своите действия въз основа на това как ще се чувстват в бъдеще. Проучвания показват, че те планират какво, колко и къде ще я консумират. Така те съхраняват необходимото количество храна на определено място.

Друг пример за интелигентност на сойките е възхитителната Синя сойка, която, по време на експеримент, използва парче хартия от дъното на клетката си като инструмент, за да достигне купчина храна извън клетката си. В последствие и другите сойки, като виждат какво прави, започват да използват същия метод.

Сврака

Свраките могат да се разпознаят в огледало. Единствените други животни, за които е известно, че могат да правят това, са шимпанзетата, делфините, слоновете и хората над две годишна възраст. Свраките са способни и да играят и на криеница с ефективност, сравнима с тази на деца от 3 до 5 години.

Това бяха най-умните птици на планетата, чиито интелект изумява учените непрекъснато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest