Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Брадата агама - какво трябва да знаем

Брадата агама - какво трябва да знаем

Брадата агама - какво трябва да знаем
Снимка: sxycatgirl/pixabay.com

Зад странно звучащото название брадата агама се крие симпатичен и много популярен гущер, който хората отглеждат често като екозтичен домашен любимец. Влечугото изглежда като миниатюрен крокодил, но няма нищо общо с ужасните хищници.

Точно напротив - агамата е симпатично и мило създание с очарователни движения. Привързва се лесно към стопанина си, внимателно го гледа и може да седи дълго на ръката му, да поиска да я почеше и дори да заспи спокойно в ръцете на своя човек.

За всички, на които това звучи познато, и за тези, които проявяват любопитство към представителите на гущерите ще бъде интересно да прочетат някои подробности за интересния гущер.

Класификация на брадата агама

Латинският термин Pogona vitticeps назовава вид брадат дракон или казано иначе гущер от пустините и полупустините в Австралия. В буквален превод името означава брада и луковична превръзка на главата. Много популярен е като домашен любимец и се отглежда във всички зоопаркове по света.

Pogona vitticeps е описан за първи път от Ернст Ахл през 1926 година, който го поставя в рода Amphibolurs.

Обичайно е да се говори за субпопулации или видове от този гущер, отглеждани в плен. Най-често споменаваните са: кожести, с гладка кожа на гърба и корема; Leucisticq, с кожа лишена от пигмент; кървавочервен морф, с наситен червен цвята на кожата; снежни - с бели и розови ивици; Sandfire от кръстосване на червен и златист; сьомга, който също е получен от кръстосване. Немските гиганти са резултат от работата на немски зоолози. Има полупрозрачни, както и с кремав тен на кожата и други.

Как изглежда брадатата агама?

Възрастните брадати агами достигат до 60 сантиметра, като опашката представлява повече от половината от тази дължина.

Половият диморфизъм не е силно видим, но все пак мъжките се различават от женските поради по-широкия клоакален отвор, по-широка основа на опашката, по- голяма глава и по-голяма брада, както се нарича кожената торбичка под гушата.

Брадатите дракони рядко са по-тежки от 300 грама.

Тялото на брадатата агама е цилиндрично, сплескано от двете страни.

Главата е триъгълна.

По кожата си има много люспи, които образуват шарки и ивици.

В дивата природа това животно обичайно е сиво на цвят, като коремът винаги е по-блед от гърба. Оцветяването на тези, които живеят в плен, е много разнообразно, в зависимост от работата на развъдчиците.

Най-характерната особеност на този гущер е под челюстта, на шията има специална торба, която се надува, когато животното е уплашено или агресивно.

Снабден е и със сплескани шипове и това прави гущера специален. Малките извити шипове изглеждат застрашително, но всъщност са меки и не могат да наранят, нито дори да одраскат кожата.

Подобно на повечето гущери брадатата агама има здрави крака, които му позволяват да повдигне тялото си напълно от земята, когато се движи. Това е добра възможност за намаляване на топлината от земята, както и за увеличаване на въздушния поток под корема, за да се охлажда тялото допълнително.

Той има 5 пръста на краката с дълги нокти, широка уста и доста остри зъби.

Брадатата агама е вид брадат дракон
Снимка: CamilleSt/pixabay.com

Когато е застрашен или уплашен гущерът не само надува брадата си, но и отваря уста, за да изглежда по-заплашителен.

Последните изследвания доказват, че светлото и тъмното влияят върху промяната на цвета на брадатата агама. Ако е изложен на светлина, гръбната кожа става по-тъмна, ако бъде поставен на тъмно, тя става по-светла. При постоянен мрак кожата е най-лека.

Местообитания и начин на живот на брадата агама

Брадатата агама е родом от сухите гори и скалистите пустинни райони на Австралия. Това животинче е умел катерач и често прекарва време, кацвайки на края на дърветата, оградните стълбове и в храстите. Колкото време е на земята, толкова се катери някъде нависоко. Сутрин и рано вечер обича да се припича по откритите клони или скалите, а в най-горещите части на следобеда се крие в сенчестите райони.

Брадатите агами не издават звуци, освен съскане, когато се чувстват заплашени. Вместо това общуват с промяна на цветовете, стойката и физически жестове, като размахване на крайниците и блъскане на главата.

Агамите не са социални животни, но се случва да се събират в групи, особено в популярни райони за хранене или почивка. Тогава се наблюдава ясно очертана йерархия. Животните от най-висок ранг заемат най-високите и слънчеви места за припичане, а останалите се подреждат по-надолу.

Ако животно от нисък ранг се опита да предизвика някой от висшите рангове, доминиращият показва превъзходството си като надуе брадата си или размахва едната или двете си ръце в кръг. Ако драконът с нисък ранг не отстъпи, ще последва противопоставяне или битка.

Бавното движение с поклони обикновено се използва от женските брадати агами за подаване на сигнал за наличие на мъжки. С бавно повдигане на главата женската показва и готовност за чифтосване.

Когато е заплашен брадатият дракон надува брадата си, отваря уста, потъмнява цвета на кожата си, изсвирва и прави малки скокове към нападателя. Не е известно тези гущери да нападат хора. Възрастните мъжки могат да хапят по-силно от женските, тъй като имат по-голяма глава.

Тези животни са интелигентни и се учат чрез подражание. Един брадат дракон може да се научи да отворя вратата на хладилника, наблюдавайки стопанина си как го прави.

Размножаване на брадата агама

Не е измервана точно възрастта, когато гущерите брадати агами достигат полова зрялост, но се предполага, че това е на 1 или 2 години. Размерът на тялото и темповете на растеж са по-важни в това отношение от възрастта.

Размножаването обикновено се случва рано напролет. Когато женската е готова да снесе яйца, тя спира да се храни и започва опити за копаене. Женските снасят от 11 до 30 продълговати яйца в плитко гнездо, изкопано в пясъка. Яйцата се заравят и оставят без надзор. Те се излюпват след приблизително 60 до 80 дни, в зависимост от температурата на инкубация.

Изследвания, проведени върху гущера са доказали, че яйцата на висока температура превръща генетично мъжки индивиди във функционално женски. Полът им се определя генетично. Мъжките имат ZZ полови хромозоми, а женските ZW. Въпреки това, когато яйцата се инкубират при температура над 32 градуса някои генетични мъжки се раждат като женски.

Този вид може да живее в апартамент в терариум около 10 години, но средната продължителност на живота му е 6-7 години.

Хранене на барадата агама

Както всички гущери, които да дневни животни, и брадатият дракон се храни с насекоми, червеи и мекотели. Обикновено пътува в търсене на плячка, като пълзи по земята или по дърветата. Когато види възможност агамата трепва и спира за момент. След това се хвърля върху плячката си.

Брадатата агама хапе и разкъсва храната си с предните зъби и я дъвчи със задните. Използва лепкавия си език, за да лови дребни насекоми.

В диетата му присъстват също така зелените млади издънки на растенията, плодове и цветя. Тъй като е териториално същество, агамата ловува в една специфична зона, която се стреми да не напуска.

Отглеждане на брадата агама

Тъй като е непретенциозен вид както по отношение на храна, така и на жизнени условия, брадатата агама може да се отглежда в терариум дори от начинаещ любител. Тя предпочитан домашен любимец от любители на екзотични питомци като хамелеони, игуани, питони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest