Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Циклопс - какво трябва да знаем

Циклопс - какво трябва да знаем

Циклопс - какво трябва да знаем
Снимка: Victor Ferreira/pinterest.com

Циклопсът е земноводно същество, чието име е взето от митичното създание циклоп, идващо от гръцката митология и характеризиращо се с това, че е имало само едно-единствено голямо око, което при тези животинки може да е червено или черно. Тези крушовидни същества са сродени с аностраса, водните бълхи, скъда и мокриците. Като ракообразни скаридите, раците и омарите се считат за техни далечни роднини.

Subphylum Crustacea, към които циклопс принадлежи, е част от огромния тип Arthropoda. Arthropoda включва също насекоми и паяци и този тип може да представлява 80% от известните живи животни. Сред ракообразните циклопс са част от клас Maxillopoda и подклас Copepoda (разнообразна група, състояща се от около 13 000 вида).

Външен вид на Циклопс

На размери циклопс могат да достигнат от 0, 5 до 5 мм и ясно се разделят на две секции. Широката овална предна част включва главата и първите пет гръдни сегмента. Задната част е значително по-тънка и е съставена от шестия гръден сегмент и четирите плеонови сегменти без крака.

Два придатъка излизат отзад на тялото. Въпреки че трудно се забелязват, циклопс има 5 чифта крака. Те имат и раздвоена опашка, която е украсена с шипове, мъх и косми, които помагат за движение, баланс, хранене и усещането на промени в средата. Също така те обменят газове през телесната си повърхност и са доста толерантни към ниски концентрации на кислород.

Дългите предни антени, две на брой, се използват от мъжките за хващане на женските по време на чифтосване. След това женската носи яйцата в две малки торбички в тялото си. Ларвите са свободно плуващи и несегментирани.

Циклопс обикновено имат зеленикав, сламеножълт или сивкав цвят. Понякога се срещат и напълно безцветни циклопс.

Местообитание на Циклопс

Циклопс могат да се открият навсякъде по света, главно в спокойни води, студени или топли, от локви до крайпътни канавки до подземни пещери и океани. Те мигрират пасивно, уловени в перата на водолюбиви птици, залепени за водни насекоми или в облаци прах, които носят чрез вятъра обвитити в мехурчета ларви.

Циклопс имат широко разпространение в сладка вода, като по-рядко се срещат в солена вода. Живеят по покритите с растения брегове на застояли и бавно течащи водни басейни, където се хранят с малки фрагменти от растителен материал, животни или мърша.

Циклопс плува с характерни резки движения и има способността да оцелява в неподходящи условия, като образува наметало от слуз. Средният живот на един Циклопс е около 3 месеца.

Размножаване на Циклопс

При чифтосване мъжкия предава на женската една или повече “дози” сперматозоиди, които би трябвало да са достатъчни за оплождането на няколко люпила. Всяко люпило може да съдържа от 5 до 40 яйца, които се излюпват вътре в яйчните сакове, след което напускат торбичките до пет дни. Използваната яйчна торбичка веднага се заменя с нова, която се пълни с нови яйца.

Малките, които се излюпват от яйцата, преминават през пет етапа във форма, наречена напулий, преди да приемат по-подобна на циклопс ларва форма, наречена циклопоид. Някои видове раждат малки напулий през цялото лято, някои само веднъж през лятото.

Други видове могат да родят „летни яйца“ и след това да образуват специални зимни обвивки с дебела стена, които да издържат на тежките условия, като годишното изсушаване на езерата или промени във водния басейн, които предстоят. Циклопс нямат „зимни яйца“, но те могат да преминат в състояние на естивация в устойчиви на суша обвивки или пашкули докато са в един от циклопоидните стадии преди да станат възрастни.

Хранене на Циклопс

Циклопс се храни с планктон и други органични вещества, водорасли, детрит или животни дори по-мънички от тях самите. Някои са паразити. Те образуват връзка в хранителната верига между още по-малките водорасли и бактерии, които консумират, и по-големите хищници от планктон, които ядат рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest