Катър

Катър

Катър това е хибрид между мъжки кон (жребец) и женско магаре (магарица). Животното е било използвано за различни дейности в селското стопанство, като например за пренос на товари.

Има по-голяма работна сила от коня, но по-малка от мулето. Въпреки това има силна работоспособност и товароподемност, като животното е можело да носи сравнително тежки товари на гърба си до около 100 килограма, като така е улеснявало много фермерите.

Какво е катър?

Катърите са една идея по-малки от мулетата, като затова с тях са били пренасяни и по-дребните товари. Мъжките са безплодни и не могат да имат потомство, като това важи и за женските, които съответно са стерилни. Срещат се по-рядко сравнение с мулетата, тъй като е по-сложно получаването на потомство между мъжки кон (жребец) и женско магаре (магарица).

Сравнение с мулетата те са по-инатести и своенравни, като това понякога пречи на селскостопанския процес. В миналото също са били на голяма почит катърите заедно с мулетата, тъй като са доста по-работоспособни и имат много по-голяма товароподемност от конете.

Описание на мулето:

- по-рядко се срещат от мулетата, тъй като е по-сложен акта между двете животни;

- главата на мулетата е по-лека от тази на мулета;

- ушите са къси и по-дребни;

- опашката наподобява тази на магаретата;

- крайниците на катъра са сухи, но за сметка на това са правилно поставени;

- могат да развият доста голяма скорост;

- катърите са изключително работоспособни, което ги прави идеалните селскостопански животни;

- могат да са доста инатести и да ритат;

- безплодни са.

Катърите и мулетата си приличат
Снимка: Capri23auto/pixabay.com

Могат да имат различен цвят, като една от най-честата шарка е тъмносивата. Катърите са също умни животни, като според психолога Пат Парели е много важно да накарате доброволно животното да ти сътрудничи, а не да правите това насила.

Тази тактика е много по-хуманна, но и действена, като така животно ще ви помага доста повече в селскостопанската работа. По размер катърите са по-малки от коня, но въпреки това са много полезни при различните селскостопански работи. Те са предпочитани селскостопански животни.

Днес се развъждат все още, макар и по-малко сравнение с миналото, когато катъра и мулета са били една от водещите работни сили в селата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати