Всичко за Азиатското Диво Куче

Азиатското диво куче прилича на лисица и вълк
Снимка: Camera-man/pixabay.com

Азиатско Диво Куче е диво животно, което прилича на лисица, чакал, вълк и койот. Азиатското Диво Куче, известно още като Азиатско Червено Куче, е защитен животински вид.

История на Азиатското Диво Куче

Според специалистите Азиатското Диво Куче се е появило на планетата ни преди около 120 милиона години. Азиатското Диво Куче, известно също така и с наименованията Планински Вълк и Буанзу, Азиатско Диво Куче може да се срещне в Индокитай и Мианмар, в Индия, Иран и Пакистан. Азиатско Диво Куче може да се види в Китай и Монголия, Малайзия, Виетнам, Тайланд, на остров Ява, в Тибет и Бутан, както и в някои части на Русия.

Азиатското Диво Куче живее в планините, предпочита места, които са на 4000 метра надморска височина. Азиатското Диво Куче живее в гъсти тропически гори, а също така в тайгата, но където и да живее, предпочита гъстите гори в близост до скали. Азиатско Диво Куче избягва откритите пространства, но за да търси храна, е в състояние да стигне до нетипични за него места - степи и пустини.

Азиатското Диво Куче е изчезващ животински вид, тъй като от векове е преследван заради красивата си кожа, а много ловци го убиват, за да го закачат като трофей заради красивия му външен вид. Днес в дивата природа са останали не повече от 2500 Азиатски Диви Кучета.

Как изглежда Азиатското Диво Куче

Азиатското Диво Куче е едър хищник с дължина на тялото около 110 сантиметра. Опашката на Азиатското Диво Куче достига до 50 сантиметра дължина. Азиатското Диво Куче тежи около 20 килограма. Външният вид на Азиатско Диво Куче напомня за вълк и лисица едновременно. Азиатското Диво Куче се различава от вълците по цвета на козина си, както и по това, че тя е много гъста и опашката му е доста по-дълго от тази на вълка. За разлика от опашката на вълка, опашката на Азиатското Диво Куче стига почти до земята.

Муцуната на Азиатското Диво Куче е къса и остра като на лисица. Ушите са големи, изправени и са с триъгълна форма, но със заоблен връх. Те са разположени високо на главата на Азиатското Диво Куче. Очите на Азиатско Диво Куче са малки, тъмни и скосени. Козината на Азиатското Диво Куче е оранжева, краят на опашката е черен. Долната част на главата е бяла, бели са и космите в ушите на Азиатското Диво Куче. Гърдите, коремът и вътрешната част на крайниците също са бели. Опашката е пухкава като на лисица. Женските Азиатски Диви Кучета имат по 6-7 чифта зърна за хранене на малките си. Азиатско Диво Куче има мощни челюсти с остри едри зъби.

С какво се храни Азиатското Диво Куче

Азиатското Диво Куче се храни предимно през ранните часове на деня, когато излиза на лов на групи. Азиатско Диво Куче няма претенции каква да е храната му - то се храни с гризачи, гущери, елени, антилопи, планински кози, сърни и диви прасета. За разлика от много хищници Азиатско Диво Куче убива жертвата си, като не я захапва за гърлото, а я напада отзад и се качва на гърба й.

Едно Азиатско Диво Куче дере с нокти очите на жертвата, а останалите от глутницата дърпат надолу плячката за краката и хълбоците, докато тя не падне. Две или три Азиатски Диви Кучета могат за броени минути да убият елен. Азиатско Диво Куче напада много рядко домашни животни. През лятото Азиатско Диво Куче се храни и с различни части на растения.

Преди да излезе на лов, Азиатското Диво Куче заедно със събратята си изпълнява сложен ритуал, който включва различни видове движения като търкане от всички страни на тялото и захапване за врата, както и специални пози, в които животните застават едни срещу други. Азиатското Диво Куче излиза на лов нощем много рядко.

Азиатското диво куче
Снимка: MrsBrown/pixabay.com

Това животно ловува през нощта само по пълнолуние. По време на лов Азиатското Диво Куче е в състояние да преследва жертвата си в продължение на повече от два часа. По време на лов едно или две Азиатски Диви Кучета следват плътно животното, а след тях се движи група, членовете на която са готови по всяко време да сменят тези отпред, когато се изморят.

По време на лов Азиатското Диво Куче тича със скорост от 50 километра в час, групата обикновено има форма на дъга, която при нужда се затваря в кръг, ако плячката се окаже твърде бърза. Много често Азиатското Диво Куче притиска жертвата си към водоем, където тя няма как да се спаси. През зимата този хищник притиска жертвата си към лед, за да й е трудно да се движи.

Азиатското Диво Куче никога не изяжда стомаха на жертвата си. Всяко Азиатско Диво Куче от глутницата откъсва голямо парче от плячката и го занася някъде встрани, където го яде. Ако в глутницата има малки, те имат право да се нахранят първи.

Азиатското Диво Куче използва обонянието си, за да намери плячка в гъст храсталак. За да усети по-добре мириса на жертвата си, Азиатско Диво Куче скача над храстите - височината на скока понякога надхвърля 2, 5 метра.

Размножаване на Азиатското Диво Куче

Азиатското Диво Куче е моногамно животно. Мъжките от този вид активно участват както в отглеждането, така и в охраняването на малките. Азиатското Диво Куче може да се чифтосва през цялата година, но пикът на размножителния процес се пада през февруари. Мъжките се бият за женските, докато не се установи двойка, която остава заедно цял живот. Бременността трае два месеца. Женското Азиатското Диво Куче ражда от 5 до 9 малки, които са тъмнокафяви до третия месец от живота си. Малките приличат на новородени Немски Овчарки. Малките Азиатски Диви Кучета проглеждат две седмици след раждането си, а на 6 месеца вече са пораснали колкото родителите си. Те достигат полова зрялост в края на втората година от живота си. Азиатско Диво Куче не може да бъде опитомено, но добре се размножава в зоопаркови условия.

Любопитни факти за Азиатското Диво Куче

Азиатското Диво Куче живее на глутници, които се състоят от 5 до 12 животни от различни поколения. Обикновено отношенията между членовете са лишени от агресия. Азиатското Диво Куче е добър плувец. Това хищно животно може да прави много дълги скокове - при нужда скача на разстояние повече от 5 метра.

Азиатско Диво Куче издава звуци, които приличат на пеене, заради което това красиво животно е известно и като Пеещ Вълк. По това то напомня на новогвинейско пеещо куче.

Естествен враг на Азиатско Диво Куче е вълкът.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати