Морска Лястовица

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Морска Лястовица
Снимка: pixabay.com/AlessandroSquassoni

Морска Лястовица е много интересна риба с характерна форма на тялото, което я прави желана от много колекционери. Заради този факт Морска Лястовица скоро ще се превърне в застрашен вид според специалистите.

История на Морска Лястовица

Историята на Морска Лястовица започва преди около 330 милиона години, когато се смята, че прародителите на този вид риби са се появили на планетата ни. Днес Морска Лястовица може да се срещне в Атлантическия океан от Норвегия до европейското крайбрежие. Морска Лястовица се намира също така и до северозападното крайбрежие на Африка. Морска Лястовица се среща в Мраморно, Средиземно и Черно море, като в Черно море може да се види много рядко. Морска Лястовица се среща на дълбочина около 300 метра. Морска Лястовица е известна и с наименованието Тригла, а в древността тази интересна риба е била наричана и морска кукувица заради странните звуци, които издава.

Как изглежда Морска Лястовица

Тялото на Морска Лястовица достига до 75 сантиметра дължина. Тази риба тежи до 6 килограма. Цветът на тялото на Морска Лястовица е червеникаво кафяв. Интересното при Морска Лястовица е, че тя има криле - израстъци, които са обагрени в лилаво, червено, синьо или зелено. Морска Лястовица е лъчепереста риба, като първите три лъча на перките ѝ са отделени от ципите и са доста по-развити. Тези лъчи служат на Морска Лястовица да изравя храна от дъното. Интересен факт е, че тези лъчи се използват от Морска Лястовица и за да ходи по дъното.

Останалата част от перките на Морска Лястовица е доста голяма и те изглеждат като втори чифт. Ръбът им е покрит с малки сини точици, които образуват красив кант. Муцуната на Морска Лястовица е заострена, главата е покрита с много издатини, които приличат на шипове. Дребни люспи покриват цялото тяло на Морска Лястовица, но на гърдите и на корема люспите отсъстват.

Върху гръбните си перки Морска Лястовица има до 10 бодливи лъча, чиято цел е да накара хищниците да заобикалят отдалече тази риба. Гръбните перки са разделени и леко се докосват. Коремчето на Морска Лястовица е бяло, отстрани е златисто. Гръбните перки са сивкави или розови на цвят. Главата на Морска Лястовица е доста голяма, и е покрита с много плочки от кост, които служат за защита на рибата.

Главата на Морска Лястовица изглежда доста странно - тъй като е покрита с плочки от кост, тя изглежда като бронирана. Главата на Морска Лястовица е сплескана от двете страни, челото е доста голямо, горната устна е разцепена и виси над долната.

Очите на Морска Лястовица са доста големи и се движат във всички посоки. Те са разположени в горната част на главата на рибата. Над очите на Морска Лястовица има остри шипове, приличащи на рогове - те служат на Морска Лястовица за защита от нападения на хищници. Опашката е разделена на две и е много добре развита, заради което е изключително силна. Благодарение на силната си опашка Морска Лястовица може да плува доста бързо и да сменя лесно посоката си на движение, което е особено важно, когато се спасява от преследване на хищници.

С какво се храни Морска Лястовица

Морска Лястовица се храни с ракообразни, червеи, водни мекотели, малки риби и някои почти неподвижни животни. Морска Лястовица намира някои от тях, като върви с плавниците си по дъното и просто напипва животното, заровено под пясъка. Когато усети плячката, Морска Лястовица се нахвърля върху нея за части от секундата и веднага я поглъща. Морска Лястовица обича да лови и малки рибки, които преследва във водата. След като се нахрани обилно, Морска Лястовица намира водорасли, в които си почива няколко часа. Когато няма какво да яде, Морска Лястовица хапва хайвера на други риби, а понякога може да стигне дори до там, че да изяжда новоизлюпени представители на собствения си вид, за да оцелее.

Размножаване на Морска Лястовица

Морска Лястовица се размножава почти през цялата година, но предпочита да се чифтосва през периода от юни до август. Женската Морска Лястовица хвърля хайвер и мъжкарят го опложда веднага. Една женска Морска Лястовица може да хвърля хайвер до 4 пъти на година. Една женска може да произведе до 10 000 яйца годишно. Инкубационният период на яйцата е една седмица, след това от тях се излюпват миниатюрни копия на родителите. Въпреки че всяка година се излюпват много риби от този вид, той е застрашен от изчезване, тъй като месото на Морска Лястовица се цени много, а заради екзотичния си външен вид тя украсява много колекции.

Любопитни факти за Морска Лястовица

Интересен факт е, че Морска Лястовица може не само да плува и да се движи по дъното с помощта на перките си, но също така и да прелита известни разстояния по въздух. Големите гръдни плавници, които приличат на криле, ѝ помагат да прелети известно разстояние, след като изскочи от водата. По този начин Морска Лястовица се предпазва от много хищници, като успява да се задържи във въздуха известно време и това обезкуражава хищника, който я преследва.

Морска Лястовица може да прелети до 20 метра, за да се спаси от хищник. Понякога Морска Лястовица прелита над водата за собствено удоволствие - тя прави това обикновено вечер. Полетът на Морска Лястовица не може да се види от брега, затова любителите на тази гледка трябва да са готови да излязат в открито море с лодка и няколко вечери подред да имат търпение да чакат това великолепно зрелище.

Въпреки че възрастните екземпляри живеят на около 200 метра дълбочина, по-младите риби живеят на около 2 до 20 метра дълбочина. Морска Лястовица е много чувствителна към разликите в температурата на водата, затова край бреговете може да се срещне от края на април до средата на октомври.

Морска Лястовица издава разнообразни звуци, за разлика от повечето риби. Звуците, които издава Морска Лястовица, приличат на ръмжене, грухтене, мъркане и тези звуци се чуват на много голямо разстояние.

Морска Лястовица е много смело създание. Ако реши, че някой водолаз представлява заплаха за нея, Морска Лястовица се опитва да го нападне, без изобщо за се замисли за разликата в размерите. Тази риба не може да навреди на човека, може единствено да го стресне с нападението си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати