Ехидна

ехидна

Ехидната е екзотично животно с интересен външен вид, което снася яйца и кърми малките си, точно като птицечовката. Ехидната може да се срещне в Нова Гвинея, в Австралия, а също така и на остров Тасмания, където живее от векове.

История на Ехидна

Прародителите на съвременната Ехидна са се появили на планетата ни преди около 110 милиона години. Според специалистите Ехидна произлиза от първите бозайници - тритилодонтите, които запазили способността да снасят яйца. Преди хилядолетия е имало няколко различни вида Ехидни. Днес съществуват дългоноса Ехидна, късоноса Ехидна и дългомуцунеста Ехидна.

Как изглежда Ехидна

Ехидна изглежда странно - тя е покрита с бодли и напомня за таралеж. Ехидна е дълга около 40 сантиметра, но може да достигне и до 60 сантиметра дължина. Цялото тяло на Ехидна е покрито с тъмно кафява козина, която е много груба. Върху гърба и хълбоците на Ехидна има дълги игли, които на практика представляват видоизменени косми. Те са оцветени в светло и тъмно, като на върха са почти черни на цвят. Ехидна има много малка опашка, която е почти незабележима. Тя е дълга около 1 сантиметър и е покрита с игли.

Муцуната на ехидна е тясна и издължена - тя достига до 5 сантиметра дължина. На края на муцуната, която често се нарича човка, има нещо като зурличка, която е извита нагоре. Под нея се намира малката уста на Ехидна, в която няма зъби. Езикът на това интересно животно е много тънък и дълъг. Лапите на Ехидна са много къси, снабдени са с много дълги извити нокти, които помагат на животинчето да копае лесно и бързо земята. Вторият пръст на задните лапи е с много дълъг нокът, който е четири пъти по-дълъг от всички останали нокти на Ехидна.

животно ехидна

Много дълго време специалистите не можели да разберат за какво служи този по-дълъг нокът. Първоначално имало мнение, че този нокът помага на Ехидна бързо да изкопае дупка в земята, но се оказало, че той е необходим на животинката за хигиена на козината й. Ехидна не може да облизва козината си и иглите си с език, както това правят много други животни. Лапите на Ехидна са твърде меки и тя не може да ги използва за почистване на козината и иглите си, тъй като ще ги нарани. За да й е лесно да стигне до козината, която расте между иглите, и да я почисти от натрупаните замърсявания, са й необходими различни по дължина нокти на задните лапи.

С какво се храни Ехидна

Ехидна е насекомоядно животно. То се храни с термити, с мравки, с различни видове насекоми и техните ларви, а също така и с различни видове червеи. Дългият език на Ехидна й служи, за да хване насекомото - то буквално залепва за него и животното трябва само да го прибере в устата си, за да изяде плячката си. Интересен факт е, че Ехидна гълта малки камъчета, както постъпват птиците, за да може да улесни храносмилането си. Ехидна може да издържи без да се храни повече от три седмици. Тъй като няма зъби, Ехидна използва специална техника по време на хранене - след като вкара плячката в устата си, с езика си тя я притиска към небцето и по този начин я смачква.

Размножаване на Ехидна

Ехидна е самотно животно, то образува двойки само по време на размножителния период, който е през зимата. През останалото време всяко животно пази територията си, на която ловува, като може да стигне до битки, за да я защити от нашественици. Бременността на Ехидна трае три седмици, след което тя снася яйце с мека черупка, което е голямо колкото грахово зърно. Женската ляга по гръб и започва да търкаля яйцето към торбата си, която се образува само по време на размножителния период, след това изчезва. Малкото яйце на Ехидна остава в торбата в продължение на десет денонощия. След това се излюпва малка Ехидна, която е дълга едва около 12 милиметра.

ехидна

Новороденото остава в торбата и се храни с мляко, което се стича от порите на две млечни жлези, тъй като Ехидната няма зърна на гърдите. Малкото остава в торбата 55 дни, след което по тялото му се появяват игли, а и то става прекалено едро, за да се побира вече в торбата на майка си. След като излезе от торбата, майката изкопава дупка за него, където го крие и се връща при него през четири дни, за да го храни с мляко. Ако нещо се случи с майката, малкото няма как да оцелее само, въпреки че ако в дупката влезе насекомо, то ще може да го изяде. След седмия месец малкото започва да води напълно самостоятелен начин на живот и се отделя от майка си.

Любопитни факти за Ехидна

Ехидната е нощно животно, през деня предпочита да спи в дупки, които изкопава сама или използва дупките на зайци. Ехидна има много добро обоняние и слух и забелязва най-малкото движение, но зрението й не е перфектно. При опасност Ехидна бързо се скрива в гъсталак или в процепи на скали. Ако няма място, където да се скрие при опасност, Ехидна много бързо изкопава дупка в земята, в която се скрива, а на повърхността остават да стърчат иглите й. Тя прави това с такава скорост, че отстрани изглежда, все едно че се потапя във вода. Ако пък земята е много твърда и не може да бъде разкопана, Ехидна се навива на кълбо като таралеж.

ехидна отблизо

Топката, която образува тялото на Ехидна при свиване, не е пълна, и коремът й може да бъде достигнат от по-опитни хищници. Ехидна става често жертва на дивото куче динго, лисицата и варана, но те трябва да са достатъчно опитни, иначе рискуват да се наранят жестоко от острите игли на това малко животно и да пострадат сериозно. Интересен факт е, че върху човката на Ехидна са разположени много електрорецептори - предполага се, че това е наследено от прародителите на това интересно животно, които са водели полуводен начин на живот.

Ехидна няма постоянно жилище, тя прави такова само по време на размножителния период. Въпреки че изглежда тромава, Ехидна може да плува на дълги разстояния. Ехидната е застрашен животински вид, тъй като заради застрояването на районите, в които живее, тя няма с какво да се храни и често става жертва на преминаващи по шосетата автомобили. Ехидната е изобразена на много пощенски австралийски марки, както и на монетата от 5 австралийски цента.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати