Лъв

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Лъв

Лъвът е най-величественият хищник от семейство Котки и ненапразно е наричан цар на джунглата. Лъвът е втори по големина сред гигантските котки, като отстъпва първото място на Тигъра. Въпреки големите си размери Лъвът може да бъде опитомен.

История на Лъв

Лъвовете са се появили на планетата ни преди около 700 000 години. В много култури те били известни като свещени животни. В Египет те били символ на смелост, но били напълно унищожени около 500 години преди новата ера. Лъвът е използван често като символ върху герб.

Преди векове Лъвовете са обитавали цяла Африка, не са се срещали само в тропическите гори и пустините. Лъвовете са живеели и в страни от Близкия Изток, както и южна Европа. Огромна част от Лъвовете са били убити от хората, при самозащита или за да бъдат превърнати в ловни трофеи. В Европа Лъвовете били унищожени напълно.

В Африка днес те могат да бъдат срещнати на юг от Сахара. В Азия Лъвовете също са почти изтребени - малка група Лъвове живее в индийския щат Гуджарат.

Лъвовете живеят на групи, които се наричат прайдове. Обикновено в прайда има няколко женски, които са сестри или майки и дъщери, има лъвчета от двата пола, както и един или няколко мъжкаря. Много често мъжките Лъвове са братя. Има и Лъвове, които са единаци, те се движат по един или по двама и се наричат скитащи Лъвове.

От края на XVIII век Лъвовете стават главната атракция в зоопарковете. Лъвовете са били използвани за атракция, като са били държани в клетка, още през 850 година преди новата ера, по времето на асирийските царе.

Външен вид на Лъв

Лъвът е едър хищник, мъжките екземпляри могат да достигнат до 250 килограма тегло. Женските са по-дребни, те достигат не повече от 180 килограма. Лъвът е най-високата гигантска котка, мъжкарят може да достига до 125 сантиметра височина и тялото му да е дълго 250 сантиметра, а опашката му е дълга 105 сантиметра. Женските са дълги около 180 сантиметра, като опашките им са дълги до 100 сантиметра.

Цар Лъв

Най-едрият Лъв, живял някога, е бил застрелян през 1973 година в Ангола - той е бил дълъг 330 сантиметра. Най-тежкият Лъв в дивата природа е живял в Южна Африка и е бил застрелян през 1936 година, защото станал човекоядец. Той тежал 313 килограма. В зоопаркови условия Лъвовете тежат повече и през 1970 година в Англия бил претеглен Лъвът Симба, който тежал 375 килограма. Козината на Лъва е златиста. Само мъжкарите имат грива, която е златиста но може да е също така червеникава или кафеникава и дори черна.

Дължината на козината на гривата достига до 40 сантиметра. На опашката и Лъвовете, и Лъвиците имат пискюл, който е дълъг 5 сантиметра. Лапите на Лъвовете са мощни, крайниците са мускулести. Лъвът има дълги нокти, които могат да достигнат до 7 сантиметра дължина.

Женските имат по четири зърна на гърдите. Лъвът има силни челюсти с общо 30 зъба, но не ги използва за дъвчене, а само за разкъсване на месото. Той гълта големи парчета месо, без да ги сдъвква. Муцуната на Лъва е уникална, няма два Лъва с еднакви муцуни и в това отношение те са като пръстовите отпечатъци при хората. Очите на Лъвовете са с кехлибарено жълт цвят, около тях има черен кант.

С какво се храни Лъвът

Лъвът е хищник и се храни с месо. На лов обикновено ходят Лъвиците, затова природата не им е дала грива, за да могат да се крият добре. Лъвът се храни с едри копитни животни, с тегло от 50 до 500 килограма. Група от Лъвици преследва жертвата и се нахвърля почти едновременно върху нея, за да я повали.

Лъвът е този, който се храни пръв, следват Лъвиците и малките Лъвчета. Основна храна на Лъва са Антилопи, Зебри, Диви Прасета, Биволи. Лъвът може да изяде 30 килограма месо за едно хранене. Обикновено на ден му стигат 8 килограма, а Лъвиците изяждат по 5 килограма месо дневно.

Когато Лъвът е сит, животните, които обикновено стават негова плячка, могат да се разхождат съвсем близо до него, без да се страхуват за живота си. Рядко Лъвовете нападат малки Слончета, но ако са гладували дълго време, предпочитат да рискуват да бъдат атакувани от стадото Слонове.

Лъвът може да не пие повече от месец, като си набавя течности от плячката, която изяжда. Младите Лъвове наблюдават от прикритие лова и започват да участват в него едва след като навършат една година. Мъжкият Лъв се присъединява към лова, само ако трябва да се атакува много едро животно.

Размножаване на Лъв

Мъжките Лъвове достигат полова зрялост на 5 години, а Лъвиците - на 4-годишна възраст. Лъвовете се размножават през цялата година, но най-силният любовен период е в дъждовния сезон. Лъвица, която не е забременяла след разгонването, се разгонва отново след 16 дни. И Лъвовете, и Лъвиците са полигамни животни. Лъвиците обикновено предпочитат да се чифтосват с доминиращия мъжкар, но го правят и с други Лъвове от прайда.

Лъвица

По време на дъждовния сезон Лъвът се чифтосва над 600 пъти седмично в продължение на половин месец. Бременността на Лъвицата трае 110 дни, тя се усамотява някъде, за да роди, и се връща в прайда едва след два месеца, когато Лъвчетата вече са поотраснали. Новородените Лъвчета тежат от 1 до 2 килограма. Те се раждат слепи, но на 11-я ден проглеждат, а на 15-я ден след раждането си започват да ходят. Малките Лъвчета имат тъмни петна по козината си, които след време изчезват. Лъвчетата бозаят не само от майка си, но и от всички други Лъвици, които имат мляко. Лъвчетата бозаят до седмия месец от живота си.

Когато мъжките Лъвове станат на по 5 години, прайдът ги изгонва, за да не се получи така, че синовете да се чифтосват с майките си. Когато Лъвиците са на лов, малките са сами или с мъжкарите. Много често обаче малките Лъвчета стават жертва на едри хищници и дори на Лъвове от други прайдове, както и на скитащи Лъвове. Когато скитащи Лъвове решат да си направят свой прайд, те просто се сбиват с мъжкарите от съществуващ прайд и ги убиват или ги изгонват, след което убиват всички Лъвчета.

Любопитни факти за Лъв

Лъвовете прекарват около 20 часа от деня си в сън. Това обаче важи само за мъжкарите, женските се грижат за малките и ходят на лов. Мъжкарите ловуват, само когато са единаци. Един от най-големите врагове на Лъва е бодливото прасе. Въпреки малкия си размер то има големи бодли, които се забиват в лапите на Лъва и му пречат да върви, което го обрича на гладна смърт. Лъвовете избягват сблъсъци със Слонове, Хипопотами, Крокодили, Жирафи и Носорози.

Лъвът Сесил от Зимбабве стана печално известен, след като бе убит от американския зъболекар Уолтър Палмър. Сесил, който имал славата на най-обичания Лъв в страната си и бил част от проект на Оксфорд, бил застрелян от зъболекаря, който пристигнал за ловни трофеи. След убийството на Сесил природозащитни организации от цял свят алармираха за случилото се и зъболекарят-убиец на Лъвове изгуби клиентелата си.

Лъвът има специфичен орган на обонянието, освен носа си. Този орган се нарича тръба на Якобсон. Тя се намира зад предните резци на Лъва и му помага да отдели определена миризма. Лъвът прави това, като вдишва въздух, докато повдига носа и горната си устна.

Интересен факт е, че до навършване на 2 години Лъвовете не могат да ръмжат. Ревът на възрастния Лъв е толкова мощен, че се чува на 8 километра разстояние. Лъвиците живеят по-дълго от Лъвовете, защото мъжкарите обикновено са изгонвани или от самия прайд, или от по-силен мъжкар. Средната продължителност на Лъвовете в природата е 16 години, а в зоопаркови условия - до 13 години.

В природата се срещат и бели Лъвове. Цветът им се дължи на генетично заболяване. Белите Лъвове не са албиноси, те не са с червени очи. Бели Лъвове се срещат в резерватите в Южна Африка. Лъвовете лесно могат да бъдат обучени на различни трикове и често са един от най-ефектните номера на цирковите програми.

Вреди от Лъв

Някои Лъвове нападат селскостопански животни, когато остареят и не могат да се справят с бързи животни като антилопа или газела. Много рядко се случва някой Лъв да стане човекоядец. Обикновено това се случва с болен или ранен Лъв, но има и случаи, в които млади Лъвове стават човекоядци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest