Видове видри

Видове видри

Видрите са хищни бозайници от семейството на поровете. Но това не означава, че приличат особено на пор, дори напротив – те имат своята нестандартна идентичност. И ако си мислите, че тези животни са само един вид, грешите. В света съществуват 13 отделни видове видри. Ето и някои от най-интересните:

Обикновена (евразийска) видра

Този вид видри е най-честно срещаният в света, населява Европа, Азия, а дори и Арктика и Африка. Тяхната разнообразна и адаптивна диета им позволява да обитават всякакви сладководни басейни като реки, потоци и езера. На Шетладнските острови например, някои видри са сменили риболова с лов на зайци.

Суматренска видра

Видра във вода

Суматренските видри се срещат в крайбрежните райони и около реките из цяла Югоизточна Азия (Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Виетнам и Малайзия). За съжаление в южните региони на тези държави, те са и плячка за бракониерите. Популацията им е толкова малка, че до 1998г. се е смятало, че са изчезнал вид.

Петнистогърла видра

До скоро петнистогърлите видри бяха смятани за част от друго животинско семейство. В природата обитават езерото Виктория и Замбия, но не във всички сладководни басейни, като например река Замбези.

Гладкокосместа видра

Този вид обитава голяма част от индийския субконтинент, на север до Югозападен Китай, на изток до Непал, Бутан, Индия и Пакистан. Малка популация живее в блатата на Ирак, което е показателно, че някога местообитанието им е било още по-голямо. Козината на гладкокосместите видри е по-гладка и по-къса от тази на другите видове. Освен това тези животни комуникират чрез специфична миризма. А в близкото минало те са били незаменими помощници на хората в риболова.

Канадска видра

Сладка видра

Канадските видри не се срещат само в Канада, но и в Съединените американски щати, където специални програми се грижат за нарастването на тяхната популация. За съжаление и този вид видри е намалял значително в природата заради унищожаването на регионите, които обитава и замърсяването на водите.

Гигантска видра

В крайбрежните райони на Чили и Аржентина можете да срещнете гигантската видра. И макар размера и да е значително по-голям от този на другите видове видри, това не им е помогнало да запазят популацията си, тъй като този вид също е застрашен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest