Потапник

Потапник
Снимка: ArtTower/pixabay.com

Сред птичето царство има един представител, който може да се нареди сред най-древните водолюбиви птици на Земята. Това е големият потапник - птица, спадаща към семейството на патиците. Той принадлежи към реликтова група птици, които живеят на планетата от милиони години.

Древният предшественик на всички патици е имал назъбен клюн и аеродинамично тяло. Той се е хранел, гмуркайки се на голяма дълбочина, за да лови риба. Днес неговият пряк наследник - потапникът се храни по същия начин, гмурка се на голяма дълбочина, където се намира неговата плячка.

В хода на дългата еволюция са се обособили и отделили много видове в семейството на патиците, както и много представители на самия потапник, но това, което е останало неизменено, е гмуркането като начин на живот и отличителна същност на птицата.

Класификация на потапника

Потапниците, с латинско название Aythya, са птици, принадлежащи на семейството на Патицовите - Anatidae. Те от своя страна принадлежат към големия разред на Гъскоподобните.

Сред потапниците има няколко разновидности, които се различават по цвета на оперението, размера си и особености във външния вид.

Общо описаните видове потапници са 12, а името им на латински идва от старогръцката дума aithuia, с която са назовавали морските патици.

Родът Aythya е въведен през 1822 година от немския зоолог Фридрих Бой.

Смята се, че предшественикът на днешните потапници е представлявал голяма популация през епохата Креда според фосилите, открити в САЩ.

Особености на потапника

Потапникът е птица със средни размери, отличава се с набитото си и плътно тяло. В зависимост от вида птицата тежи от 300 до 1500 грама.

Всички са с къса и дебела шия, къси крила и крака. Човката им е масивна и дебела.

По външен вид потапниците приличат много на патиците, но имат и някои различия. Човката на някои видове, като големия потапник, макар да е подобна на тази на патиците, е снабдена със зъбци. Стомахът също е по-различно устроен. Не е пригоден да смила растителна храна. Вместо това има кухина като торбичка, тъй като храната му е животинска.

Оперението на потапника е разноцветно, като преобладават тъмни нюанси на главата и горната част на гърба, а коремът им обикновено е обагрен в по-светли тонове.

Във водата потапникът се различава по-отчетливо от патицата, защото има различно поведение. Той се гмурка във водния стълб надолу с главата и затова предпочита дълбоки басейни с кристално чиста вода.

Повечето видове потапници са прелетни.

Размножаване на потапника

Особености на потапника
Снимка: makieni777/pixabay.com

Това е моногамна птица, която избира партньора си още преди да започне размножаването. По време на ухажване при потапниците, водещата роля се поема от женската, която плува около мъжкия и пресича пътя му. Птиците образуват двойки в края на зимата, но ухажването продължава до април. След като женската снесе яйца и започне инкубацията обикновено мъжкият я изоставя.

Хранене на потапника

Храната им е най-вече от животински произход, но включва и водни растения. Риба ловят по-едрите видове, останалите се хранят с дребни ракообразни, насекоми, мекотели и растителна храна.

Най-дълго живялата птица потапник е достигнала до 22 години.

Видове потапници

Тръноопашат потапник - този представител на Патицовите е сравнително дребен. Теглото му е между 400 и 900 грама. Късото му и набито тяло стига до 48 сантиметра. Къс и дебел е и вратът му, както и крилата. Размахът им е около 70 сантиметра. Има характерната къса и дебела човка, гълъбовосиня на цвят.

Половият диморфизъм е добре изразен, женската е по-едра. Птицата е много добър плувец и гмурец, отлично приспособен за целта. Силно изнесените назад крака подпомагат процеса. Не е добър летец и не обича летенето. Когато лети, го прави тежко и шумно, както болшинството представители на вида, но все пак лети доста бързо и устремно.

Интересен е начинът на излитане. Тя се засилва като тича по водата и после с няколко маха на кралата излита. Не обича сушата и предпочита да прекарва почти цялото си време във водата. На земята е доста непохватна и много предпазлива.

Може да бъде наблюдавана в Европа, Азия и Северна Африка. В България се среща през периода на зимуване в солена вода, сред тръстики и водна растителност.

Храни се сутрин рано и в сумрака на вечерта, ловейки ракообразни, насекоми и мекотели. Не се отказва и от растителната храна. Към диетата на дребния потапник влизат водните растения, семената и водораслите.

Гнездото на птицата също е в близост до солената вода, построено от растения и тръстикови части. Птицата го прави така че да може от него направо да се гмурне във водата. Може да използва и гнезда, изоставени от чайките. Яйцата, които снася, са от 5 до 15, синкави на цвят. Мъти ги около 25 дни. Малките излитат след около 2-2, 5 месеца.

Качулат потапник - този представител на вида е по-едър, достига от 599 до 1400 грама, а дължината на тялото му е между 40-47 сантиметра. Размахът на крилете е 72 сантиметра. Отличава се със снопче пера на тила, което прилича на качулка и оттам идва името на птицата.

Факти за потапника
Снимка: skeeze/pixabay.com

Както останалите потапници, качулатият също е добър плувец и гмурец, задържа се под вода около 30-40 секунди. Не обича летенето, тежко и шумно се придвижва във въздуха.

За да намери храната си - мекотели, ракообразни, дребни рибки, се гмурка на 3-4 метра, но понякога стига и до 14 метра дълбочина.

Моногамията е характерна и за този вид, като двойките са готови още през зимата. Гнездото си сторят близо до водата, често на малки островчета сред тръстиката. Женската снася от 3 до 20 зеленикави яйца, а инкубацията трае до 28 дни и е дело само на женската. Малките патета са добре развити при излюпването си, плуват и се хранят сами. Това също е прелетен вид, който може да се наблюдава в България, където зимува.

Кадифен потапник - този вид също принадлежи към дребосъците сред семейството на потапниците. Тежи между 800 грама и 2 килограма, дължината на тялото му е от 48 до 57 сантиметра, а размахът на крилата му е до 95 сантиметра. При тази птица половият диморфизъм е слабо изразен и като всички потапници е отличен плувец и гмурец.

Северните части на Европа, Азия и Северна Америка са мястото на гнездене на кадифения потапник, а на Балканите зимува и може да бъде наблюдават и в България през този период.

За да лови дребни ракообразни, мекотели и рибки, птицата се гмурка до 14 метра и може да остане около 1 минута под вода. Тя също гнезди близо до водата в гъста растителност, по възможност в някой храст. Яйцата, които снася женската са от 5 до 17, кремави на цвят. Само женската мъти около месец, а малките патета се излюпват напълно развити и се хранят сами. Люпилото е само едно на година.

Няколко факта за потапника

- Всички видове потапници присъстват в Червената книга като защитени видове птици;

- По отношение на оперението мъжкият е по-пъстър от женската, а младите птици приличат повече на женските;

- При миграцията потапниците летят в V-образно ято с голяма скорост. Преди да кацнат те правят кръг наоколо и после кацат с плискане направо във водата;

- Бразилският голям потапник - член на семейство Aythya е една от най-редките птици в света. От този вид са останали само около 250 птици. Намаляването на буйните и бързи кристално чисти води, в които ловят риба и плуват, е причината за тяхното изчезване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати