Отглеждане на Бриар вкъщи

Бриар

Бриар е порода кучета, произлизаща от Франция. Тези четириноги са известни на човечеството от дванадесети век, като в началото са били третирани основно като ловджийски и пастирски кучета. Благодарение на благия си темперамент и предано отношение обаче бързо се превръщат в предпочитан компаньон и равноправен член на семейството.

Привлекателен е и външният вид на кучето. Характерна за него е дългата мека, лъскава козина, която почти закрива очите на песа. Обилната космена покривка е обагрена в черно, сиво или рижаво. Бриарът не е от най-компактните породи. Ръстът му може да достигне 68 сантиметра, а теглото му варира от 30 до 40 килограма.

Бриар е смело, жизнено, умно и любвеобилно куче. То доста бързо се привързва към своя стопанин и е готово да го съпътства навсякъде. Въпреки тези свои положителни качества през ранната си възраст четириногото може да бъде доста своеволно и невъздържано, ето защо трябва да се възпитава строго.

Отглеждане на бриар в къща

Представителите на тази порода са сред кучетата, които могат да се приспособят както към градския начин на живот, така и към провинциалния. Те биха били щастливи да бъдат отглеждани в къща, тъй като биха имали повече пространство, където да тичат и играят.

Тези кучета изпитват естествена нужда да защитават семейството, в което се намират, както и семейната територия от натрапници, така че бързо биха влезли в ролята на пазач. Трябва да знаете обаче, че бриарът не е куче, което можете да вържете някъде зад къщата и да се сещате за него рядко.

Куче Бриар

Такова отношение силно би депресирало животното, което пък би довело до поява на поведенчески проблеми. Независимо дали живее в двор, или в жилище заедно със своите стопани, бриарът се нуждае от внимание и осигуряване на ежедневни физически и умствени упражнения.

Ако ще отглеждате куче навън, ще трябва да му осигурите и кучешка къщичка, която да го предпазва от дъждовете. Обърнете внимание, че неговата козина изсъхва по-трудно, така че мокренето (и къпането) не трябва да се случват често.

Когато отглеждате куче с такава гъста космена покривка на открито, ще се налага да полагате повече грижи за добрия външен вид на животното. Ежедневното сресване е от голямо значение. Помислете и за препарати срещу външни паразити, за да не се превърне козината на вашия бриар в убежище за бълхи и кърлежи.

Отглеждане на бриар в апартамент

Отглеждането на тази порода в апартамент, не би трябвало да представлява проблем, ако песът се извежда регулярно на разходка.

Добре възпитаното куче, което е отглеждано правилно, е склонно да стои спокойно на дивана със своя стопанин. Ако стопанинът е показал ясно на животното, кой е шефът у дома, бриарът рядко би си позволил да върши пакости.

Все пак, за да осигурите максимален простор на този косматко, е добре да го допускате до всички части на жилището си, и най-вече до терасата. Така той няма да се чувства затворен и притиснат от пространството.

Тичащ Бриар

Бриар не е от кучетата, които изразяват бурно своите емоции, така че нямате да имате проблеми с упорит и силен лай, какъвто се забелязва при по-емоционални породи като болонка и пекинез.

Колкото и приятен компаньон да е това куче, то би могло да не допадне на хората, които се дразнят от хвърчащите кучешки косми. Не е подходящо и за лицата, имащи алергии към кучешки косми. Така че преди да си вземете такъв домашен любимец, трябва да сте напълно наясно дали хвърчащата на всякъде козина ще представлява проблем за вас, или не.

Бриар и други домашни любимци

Добронамерен, приветлив и игрив, бриарът не е от животните, които бързат да влязат в свада. Той е по-скоро търпелив и резервиран към непознати кучета, отколкото враждебен. Когато се отглежда от малък с други представители на животинския свят, свиква с тях и ги приема като равноправни членове на семейството.

Когато е вече израснал и тепърва трябва да свиква с ново животинче, не е изключено да ревнува или по-трудно да споделя територията си, но поведението му лесно се променя с времето.

Имайте предвид, че някои представители на породата така и не могат да се разделят с пастирските си умения, така че не трябва да ви учудва, ако при вида на движещи се овце и кози, вашият бриар се опитва да ги завърне, лаейки ги или бутайки ги с глава.

Бриар и дете

Към непознатите деца бриарът обикновено е сдържан, а към тези от семейството - любвеобилен и много приятелски настроен. Въпреки това трябва да се отнасяте с повишено внимание, когато кучето е в компания на много малки деца, тъй като понякога игрите му могат да станат груби и детето неволно да пострада. За по-големи деца обаче кучето е идеален компаньон, който ще ги придружава навсякъде и ще направи детството им незабравимо.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати