Астма при котките

Астма при котките

Точно както при хората, астмата при котките е хронично възпаление на белите дробове. Макар и нелечимо заболяване, тя може да бъде овладяна с правилните грижи и лекарства. Котките, страдащи от това състояние, обикновено водят щастлив и активен начин на живот.

В тази статия ще ви дадем повече информация относно това коварно състояние и как да овладеете симптомите му.

Причини за астма при котките

Астмата при котките е състояние, свързано с имунитета. Астматичните пристъпи често могат да бъдат предизвикани от алергия или стрес при котките. Обичайните причинители са цветен прашец, трева, плесен, прахови акари, тютюнев дим, котешка тоалетна, домакински почистващи препарати и дори някои опасни храни за котките.

Заболяването обикновено се развива на възраст между две и осем години, като е малко по-разпространено при женските котки. Някои породи котки като сиамска котка и хималайска котка, имат и генетично предразположение към това състояние.

Симптомите на котешка астма

Обикновено симптомите на котешката астма се изразяват в:

- Хриптене;

- Бързо или затруднено дишане;

- Упорита кашлица или задушаване, като това, предизвикано от погълнати котешки косми;

- Пенлива слуз, придружена с кашлица;

- Затруднено дишане след физическо натоварване;

- Отворена уста при дишане;

- Обща слабост и летаргия при котката;

- Често преглъщане;

- Сини устни и венци.

Астма при котките

Ако котката ви има някой от гореспоменатите симптоми, трябва незабавно да се консултирате с ветеринарен лекар.

Първа помощ при астматичен пристъп на котката

В случай че вашето котенце получи астматичен пристъп, запазете спокойствие. Дайте му всички лекарства, предписани от ветеринарния лекар. Уверете се, че помещението, в което се намира, е тихо и прохладно с добра вентилация.

Ако котката ви изпадне в състояние на тежък пристъп, веднага се свържете с вашия ветеринар. Ако се налага да я заведете на преглед, погрижете се колата ви да е добре проветрена и с отворени прозорци, за да влиза достатъчно чист въздух.

Лечение на котешка астма

Има два основни начина за овладяване на астмата при котките. Чрез противовъзпалителни лекарства като кортикостероиди за намаляване на възпалението чрез бронходилататорно лечение, когато е необходимо. Антихистаминовите медикаменти също могат да се използват, когато котките не са се повлияли от други лечения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати