Червена Панда

Нина 2Нина 2
Новак
345163
червена панда

Червената Панда, известна също така и като Малка Панда, е екзотичен на вид бозайник, който може да се срещне в Хималаите и в Тибет. Червена Панда не прилича на Голяма Панда и за разлика от нея е не само дребна, но и с червеникава козина, на която дължи името си. Някои я оприличат по поведение на ленивец и дебело лори, а други на енот и коала.

История на Червена Панда

Прадедите на съвременната Червена Панда са се появили на планетата ни преди около 20 милиона години. Днес Червена Панда може да бъде видяна в Непал, във високите места в Тибет, в Китай, Хималаите и в Мианмар. Червена Панда обитава места, които се намират нависоко - тя предпочита местности на 5000 метра надморска височина. Червена Панда живее в гори - смесени или широколистни, в които задължително трябва да има бамбук, тъй като той е жизнено важен за този екзотичен бозайник. В днешно време съществуват два подвида на Червена Панда - това са Западна Червена Панда и Червена Панда на Стайън, която е с малко по-тъмна козина от другата.

Как изглежда Червената Панда

Тялото на Червената Панда достига до около 60 сантиметра дължина, като женските екземпляри са с по-изящна костна структура. Опашката на Червена Панда е дълга почти колкото тялото й. Червената Панда достига до 6 килограма тегло. Тялото на Червена Панда е издължено, лапите са силни, с остри нокти. Предните лапи на Червената панда са с издължени възглавнички, които животното използва, за да се катери по-лесно. Лапите са черни на цвят, върху стъпалата има гъста козина. Главата на Червената Панда е широка, изглежда като леко сплескана.

Муцуната е малка и остра, тя е бяла на цвят, носът е черен. Очите на Червената Панда са черни, ушите са малки, с триъгълна форма и са покрити с бяла козина. Под очите Червената Панда има тъмни ивици, които са различни при всяко отделно животно. Челюстите са силни, зъбите са широки и много остри. Козината на Червената Панда е дълга и мека, заради което животинката изглежда по-едра, отколкото е в действителност. Горната част на тялото е оцветена в червеникаво кафяв цвят, коремът е черен. Опашката е пухкава, с цвета на козината на гърба. На опашката има ивици в по-светъл и по-тъмен цвят.

животно червена панда

С какво се храни Червена Панда

Над 90 процента от менюто на Червена Панда се състои от млади листа и кълнове от бамбук. Червената Панда хапва също така различни видове плодове, гъби, храни се с яйца на птици и дори понякога може да хване малък гризач, риба или насекомо. Строежът на стомаха на Червена Панда е като при хищниците, затова на тези малки животинки им е много трудно да се нахранят добре. Поради тази причина Червена Панда по цял ден яде.

Зъбите на Червена Панда са снабдени със специални издатини, които помагат на животното да предъвква добре растителните влакна. Организмът на Червена Панда усвоява не повече от една четвърт от енергията, която се съдържа в бамбуковите листа. За да се нахрани, Червена Панда трябва да изяжда не по-малко от килограм и половина листа от бамбук и над четири килограма кълнове от бамбук на ден. Когато не спи, Червена Панда прекарва цялото си време предимно в хранене.

Размножаване на Червена Панда

Червената Панда води самотен начин на живот, но по време на размножителния период, който е през януари, образува двойки. След това само майката се грижи за потомството, много рядко може да се случи бащата също да се включи в грижите за отглеждането на малките. След чифтосването минава период от 90 до 145 дни, преди да се появят на бял свят малките - обикновено те са не повече от две на брой. Развитието на плода на Червена Панда трае около 50 дни, тъй като то започва не веднага след зачеването, а развитието се отлага във времето, когато настъпи най-подходящия момент за това.

червена панда

Преди да роди женската Червена Панда прави гнездо от клони и листа, което се намира в цепнатината на някоя скала или в хралупа на дърво. Малките Червени Панди се раждат слепи и глухи, те тежат по около 100 грама и са бежови на цвят. Понякога Червена Панда може да роди до четири малки, но обикновено оцелява не повече от едно. Малките на Червена Панда се развиват много бавно. Едва след третия месец те започват да излизат от гнездото. Малките остават с майка си около година. Половата зрялост настъпва, след като Червена Панда навърши година и половина, но обикновено зачеването не може да се осъществи преди третата година от живота й.

Любопитни факти за Червена Панда

През деня Червената Панда предпочита да спи, като се завива с опашката си. Червената Панда е активна вечер и през нощта. Червена Панда издава различни звуци, които приличат на чуруликане и свирукане на птици. Червена Панда е защитен животински вид и е записана в Червената Книга. Не е ясен броят на Червените Панди, които към този момент живеят на планетата, но се смята, че в дивата природа има около 5000 Червени Панди. Заради изсичането на горите Червена Панда е заплашена от изчезване, както и заради факта, че районите, в които живее това животинче, се застрояват.

Червената Панда продължава да бъде обект на лов заради красивата си козина, която се използва за връхни дрехи и шапки. В китайската провинция Юнян шапките от козината на Червена Панда са задължителни за младоженците, защото според местните вярвания това им гарантира щастлив брак. Освен човека единствените други врагове на Червената Панда са снежният леопард, белки и златки. Ако усети опасност, Червена Панда се качва на високо дърво. Но ако няма дърво, на което да се изкатери, Червена Панда застава на задните си крака и започва да напада с предните, които са снабдени с много остри нокти.

червена панда

Средната продължителност на живота на Червена Панда е 10 години, но има екземпляри, които са живели по над 16 години. Няколко стотици Червени Панди живеят в зоопарковете по света и се чувстват добре, тъй като тези животни лесно свикват с хората. През вековете Червена Панда е била отглеждана като домашен любимец в Непал. Единственият проблем с отглеждането на Червена Панда в плен е осигуряването на свеж бамбук, тъй като друга храна е неподходяща за това животно.

В Китай заради цвета на козината и размерите Червена Панда е известна като hunho — огнена лисица, което е използвано за измислянето на наименованието на браузъра Mozilla Firefox.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest